Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Lázár Fertődön: tisztelgünk az arisztokrácia előtt

Lázár szerint az elmúlt negyedszázadban nagyon kevés alkalom volt, hogy a politikusok vállalják a kockázatot és tisztelegjenek a nemesség előtt.

A magyar  kormányoknak, illetve Magyarországnak van miért tisztelegnie a  magyar arisztokrácia előtt - hangoztatta Lázár János az Esterházy  családról szóló történeti munka pénteki bemutatóján, a család  egykori kastélyában, Fertődön.  

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: az  elmúlt negyedszázadban nagyon kevés alkalom volt, hogy a politikusok  vállalják a kockázatot és tisztelegjenek a nemesség előtt. 

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta a  tavalyi, fertődi kihelyezett kormányülés helyszínválasztását, hogy  "egy plebejus kormány tiszteleghessen a magyar arisztokrácia  nagyszerű teljesítménye előtt".  

"A magyar história ezer évének meghatározó családjáról" szólva  kiemelte: mindig volt a a famíliának egy tagja, aki összefogta a  szerteágazó, sokadíziglen összetartozó rokonságot, amelynek -  európai ritkaságként - 18 tagja nyerte el az Aranygyapjas-rend  tagságát.  

Berényi László: Esterházyak. Egy ezeréves család történetei című  könyvét méltatva Lázár János arról beszélt: annak "legindulatosabb,  legforradalmibb" része lerombolja azt a mítoszt, hogy a család a  Rákóczi-szabadságharc idején a labancok oldalára állt, de azt is  bemutatja, hogy Esterházy "Fényes" Miklós herceg a kastély  megépítésével nem hivalkodni akart, hanem Magyarországot bekötni  Európa kulturális vérkeringésébe.  

Esterházy Antal herceg ez utóbbi gondolatra utalva arról beszélt  az eseményen: köszönet illeti a kormányt azért, hogy felismerte a  kastély jelentőségét, és meglátta benne a jövőbe mutató lehetőséget.

Bodrogai László, az Eszterháza Központ főigazgatója az eseményen  megemlítette: egyszerre szolgálják a kultúra, a tudomány és a  kikapcsolódás céljait, a most bemutatott kötet pedig saját kiadású  tudományos könyvsorozatuk első darabja, sikeres nyári  eseménysorozatuk részeként említve a pénteken kezdődő VII. Haydn  Vonósnégyes Fesztivált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városvédők nem indulnak az önkormányzati választáson - videó

A Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület úgy döntött, hogy nem indul a 2014-es önkormányzati… Tovább olvasom