Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Látta már a megújult soproni Tűztornyot? - interjú szavazással

Amióta nem takarja állványzat a Tűztornyot, sokan állnak meg akár csak egy percre is a Fő téren, hogy szemügyre vegyék a változásokat. Szavazás.

Változásból, és így kérdésből is van bőven, ezért felkerestük Kelemen Imrét, a felújítást lebonyolító Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjét.

- Az első, ami a soproniak számára rögtön „szemet szúr", az a toronytest új színe. Milyen szempontok alapján döntöttek ebben a kérdésben?

- Az új, természetes alapanyagú homlokzatvakolattal biztosítani kellett a meglévő falazat és az új szerkezetek eltérő mozgásaiból eredő repedésmentességet.

A fedővakolat anyagában színezett, a műemléki épületekre kidolgozott vakolatrendszer része, világos téglaszínnel. A vakolatrendszer kiválasztása során a tervező és a Soproni Múzeum művészettörténészének iránymutatását is figyelembe vettük.

Végül az alap téglaszínnél egy világosabb színárnyalat került kiválasztásra, melyet a Kulturális Örökségvédelmi Iroda is jóváhagyott. A színezett fedővakolat egyrészt biztosítja a repedésmentességet, másrészt eleget tesz a gyártó és a kivitelező által vállalt 15 éves garanciának.

Ilyen volt a soproni Tűztorony.- Az is szinte első pillantásra látszik, hogy a sisak rézborításának alsó részét kicserélték, a többi helyen viszont a régit változatlanul hagyták. Laikus szemmel hatalmasnak tűnik a különbség. Joggal vetődik fel a kérdés: miért nem cserélték le mindenhol?

- Az Örökségvédelmi Iroda műemlék felügyeletének szempontjainak megfelelően, a részletes szakértői vizsgálatokat követően elkészített engedélyezett tervek szerint a sisak cikkelyein belül az elvékonyodott, többször javított lemezfelületek cseréjére kerülhetett sor. 

 

 

 

 

 

 

 

 A műemlék felügyelet szempontjai között mindvégig hangsúlyozottan szerepelt az, hogy a torony több évtized alatt kialakult megfelelő minőségű, vastagságú patinás rézlemez fedését meg kell tartani, a patina részét képező barnás és fekete foltos elszíneződéssel együtt.

A műszakilag indokolt lemezfelületek cseréje csak gyárilag előpatinázott, egységesen zöld színű rézlemezből készülhetett. A ma még élesen látható különbség alig néhány év alatt csökkenni fog, közel azonos lesz a sisak teljes felületén.

- A látogatók által ismert loggiaszinten is van újdonság. Megjelentek a padlószinten olyan, laikusként úgy hívnánk folyókák, amelyek eddig nem voltak. Mik ezek pontosan és milyen célt szolgálnak?

- A Tűztorony szerkezeti károsodásának egyik oka volt, hogy a loggiaszinten levő kőburkolat átázott, a csapadék beszivárgott az alatta levő kőpárkányokig és a falszerkezetbe is, mely kifagyásokat eredményezett, gyöngítve ezzel a szerkezetek állékonyságát.

És ilyen lett a soproni Tűztorony.


A tervező a vizesedés megszüntetésére a kőlemezekből álló loggiaszint víz elleni szigetelésével számolt, ez azonban olyan beavatkozást jelentett volna, amely eltünteti a jelenlegi évszázados kőfelületeket. A műemlék felügyelet szempontjait figyelembe véve került sor egy olyan kompromisszumos megoldásra, mely során a loggiaszint kőfelületeinek felületi kiigazításával, csiszolásával és konzerválásával a bejutó csapadék gyors kijuttatása érdekében a korábbi 6 helyett 32 réz vízköpőt helyeztek el. Az újak az alattuk levő kőpárkányzat védelme érdekében olyan hosszúságban készültek, mint az előző.

- A másik újdonság, hogy nincs újdonság, vagyis a loggiaszint alatti kőperem ugyanolyan töredezett, helyenként hiányos, mint a beruházás előtt volt. Miért nem javították ki ezeket a hibákat?

- A kőfelületek felújítására a kivitelezőnek az előírásoknak megfelelően olyan kőrestaurátori tervet kellett készítenie, melyet a budapesti műemlék felügyelet hagyott jóvá. A kőrestaurátorok által végzett felújítás a műemlék felügyelet folyamatosan ellenőrzése és egy-egy folyamat zsűrizése mellett történhetett.

A kőpárkányok korábbi javításai az idők folyamán elváltak a kőelemektől, így a beszivárgó csapadék jelentős károsodásokat okozott a szerkezetekben, így ezek a javított felületek eltávolításra kerültek.

Műemléki szempontok szerint a kőfelületek jelenlegi állapotának állagvédelme a kőfelületek szennyeződéseinek eltávolításával, kőszilárdítással és hidrofobizálással megfelelő módon biztosított. Statikai szempontok szerint sem tették indokolttá a kő párkányelemek új kőelemekkel történő cseréjét, művi kipótlását.

- Mi okozta a Tűztorony munkáinak elhúzódását?

- A kivitelezés közben a Tűztorony sisakjának nagydob- és a kis kupola közötti harangszint rézlemez fedésének bontásakor olyan szerkezeti károsodások kerültek elő, amelyek szükségessé tették a harangszinti 8 darab vörösfenyő oszlop acélszerkezettel történő megerősítését és a faszerkezet elemeinek jelentős mértékű cseréjét, kipótlását. A mintegy 4,5 m hosszúságú, több mint 0,2 tonnás, acélszerkezetek beemelése, megtartása, rögzítése komoly kihívást jelentett. Ez az előre nem látható és a tervekben sem szereplő beavatkozás a toronysisak stabilitásának biztosítása mellett körültekintő, óvatos, időigényes munkát követelt a szakemberektől.

A szerkezet megerősítést követően visszakerülő új vörösfenyő deszka-és gerendapárkányzat, deszkaburkolat és rézlemez fedés szeptember végére készült el külön közbeszerzési eljárás keretében. Ezt követően kerülhetett sor a torony állványzatának és az állványzat kiváltását szolgáló jelentős méretű acélgerendák és a daru elbontására. Az állványzattal és a daruval érintett területek helyreállítása, tervszerinti kialakítása csak ezután kezdődhetett meg.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében megvalósuló projekt közreműködő és felügyeleti szerveinek jóváhagyása mellett a Támogatási Szerződésben szereplő 2012. december 15. befejezését szem előtt tartva mind a Tűztorony, mind a Múzeumi Információs és Fogadóközpont és a Várfalsétány kivitelezési munkái, valamint az egyéb a projekthez kapcsolódó kiegészítő munkák (Előkapu burkolatának felújítása, Városháza homlokzatrészének felújítása, videó kamera figyelő rendszer) novemberben véget érnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyalogosgázolások megelőzéséért

Tavaly harmincegy, idén már harmincnégy gyalogosgázolás történt Sopronban. A hatóságok… Tovább olvasom