Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Látogatók kalodában, velocipéddel: cél a Vendégbarát Múzeum cím

A Soproni Múzeum is pályázik a tavaly megújult ˝Határtalan történet˝ című, részben interaktív várostörténeti állandó kiállításával a Magyar Turizmus Zrt. által kiírt Vendégbarát Múzeum címre.

Szakmai előzsűrizés után internetes játék, online szavazás keretében dönthet a nagyközönség arról, hogy melyik intézmény érdemli ki idén a Vendégbarát Múzeum címet a Magyar Turizmus Zrt., az Oktatási és Kulturális, valamint az Önkormányzati Minisztérium által kiírt közös programban. A 2007-ben indult kezdeményezés célja, hogy segítségével az elmúlt években történt látogatóbarát fejlesztések híre eljusson a belföldi és a külföldi potenciális vendégekhez.

A vendégbarát múzeumokra április 9-től május 2-ig lehet szavazni a www.est.hu internetes portálon.

Információnk szerint a megyei múzeumi hálózatból a Soproni Múzeum a tavaly megújult ˝Határtalan történet – Sopron és környéke története a kora újkortól napjainkig˝ című állandó kiállításával pályázik az idei elismerésre. Tóth Imre történész, az intézmény igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az új tárlat részben hagyományos, részben interaktív elemek segítségével enged betekintést a város sajátos és egyedi mikrotörténetébe. Így például korszerű infopultok szolgálnak elmélyedést segítő többletinformációkkal (például a divatról, a hadviselésről), a korhangulatot idéző, Sopronhoz kötődő zenékkel, fotókkal, karikatúrákkal, illetve olyan filmekkel, amelyek a XX. századi város finom részleteit villantják fel.

A ˝Határtalan történet˝ című kiállításon a látogatóknak a megszokott üveges tárlók mellett korszerű infopultok szolgálnak elmélyedést segítő többletinformációkkal. Fotó: Magasi Dávid
A ˝Határtalan történet˝ című kiállításon a látogatóknak a megszokott üveges tárlók mellett korszerű infopultok szolgálnak elmélyedést segítő többletinformációkkal. Fotó: Magasi Dávid

Tóth Imre hangsúlyozta: kiállításaikkal több érzékre kívánnak hatni. Így a látogatók – többek között – másolatok segítségével, tapintással is megismerhetik a tárlókban látható műtárgyakat, kipróbálhatják a nyakkalodát, kézbe véve összehasonlíthatják a hajdani és a mostani mérőeszközöket. Kialakítottak egy olyan helyiséget is, ahol a vendégeknek lehetőségük nyílik arra, hogy egy eredeti velocipéddel – háttérben a századfordulós Sopronnal – fotón örökíttessék meg magukat.


Élő cserépkályha-gyűjtemény

Forrásokért pályázik a győri Xántus János Múzeum ˝Az otthon melege˝ című cserépkályha-történeti állandó kiállításának második ütemére. Perger Gyula, a megyei múzeum igazgatója portálunknak elmondta: a fejlesztés lényege, hogy ˝élővé váljon˝ a gyűjtemény, vagyis a látogatók szakemberek segítségével maguk is részt vehetnek a cserépkályha-készítés folyamatában az agyagozástól az ipari formatervezésig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi menetrend húsvétkor a GYSEV vonalain

Ünnepi menetrend szerint közlekednek a vonatok húsvétkor a GYSEV Győr-Sopron vasútvonalán. Tovább olvasom