Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Látogatás a rózsadombi kísértetszállóban

A soproni önkormányzat, pontosabban Kalmár István alpolgármester nemrég levelet kapott a Globex-örökségként Sopron tulajdonába került Hotel Rózsadombot megvásárló, de ki nem fizető, ezért a várossal perben álló cégtől.
A meglepő levélben többek között az áll, hogy az ingatlan műszaki állapota rendkívül leromlott, ezért sürgős beavatkozást igényel. Azt ugyan senki sem érti Sopronban, hogy erre miért hívja fel a figyelmet az, aki nem fizette ki a vételárat... Annál is kevésbé értik a nem fizető vevő indoklását Sopronban, mivel az ugyanakkor tulajdonosként bejegyeztette magát, ráadásul kétmilliárdos hitellel terhelte meg az ingatlant...
A soproni önkormányzat ennek ellenére úgy döntött, delegációt küld a Rózsadombra, hogy képviselők és műszaki szakemberek együtt győződjenek meg a szálloda állapotáról.

Igazolvány és aláírás

Kóczán Zoltán tanácsnok, Varga Gyula szocialista képviselő, Tanay István, a Szövetség Sopronért Egyesület küldöttje és Fábiánkovits Ferenc statikus, felkért szakértő, valamint a Kisalföld munkatársa „kopogtatott" a szigorúan őrzött rózsadombi szálloda kapuján. Az első meglepetés itt érte a delegációt: a marcona őr névsort, igazolványszámot és aláírást kért a belépőktől. Utóbbival elismertük: saját felelősségünkre megyünk beljebb az életveszélyes épületbe...

A második meglepetés az volt, hogy Szabó Károly, az RDMB Holding Kft. menedzserigazgatója, valamint szakértői a helyszínen várták a küldöttséget. A tulajdonos nevében tájékoztatta az épület állapotáról a soproniakat, időt sem hagyva a kérdésekre. Rögtön a szálloda feletti támfalhoz vezette az elhanyagolt kerten át a delegációt, ahol az idő, a víz, a szél már jelentős károkat okozott. A támfal tényleg megerősítésre szorul – állapították meg a szakemberek, akik persze már nem állhatták meg, hogy ne kérdezzenek: tulajdonképpen kitől várják a feladat elvégzését és milyen alapon? „Jogi kérdésekbe ne menjünk bele! Most csak és kizárólag a műszaki állapot megtekintéséről van szó. A teendőkről és a vállalásokról majd később" – hangzott el többször is az ellentmondást nem tűrő válasz Szabó Károlytól.

A mélygarázstól a tetőig

A látogatók a mélygarázstól a tetőig bejárták a hatalmas épületet, az egykori SZOT-üdülőt. Kívülről lehangolónak, sőt, kétségbeejtőnek látszik a ház, ahogy a nyílásokat védő hálók cafatjait viszi a szél. Belül azonban a szakemberek egyhangúan megállapították: szerkezetileg semmi baja az épületnek, a tetőn is jó a szigetelés.

 Globex-átok?

Az önkormányzati kisbuszt útközben – míg a delegáció ebédelt – feltörték. Bár értékes Audik és Mercedesek is álltak a herceghalmi étterem parkolójában, egyedül a Seat Alhambrát fosztották ki. Egy fotós- és két aktatáska tűnt el iratokkal, bankkártyákkal együtt, valamint három fényképezőgép. A rózsadombi látogatás dokumentumai így csak a Kisalföldnek maradtak meg... Az eltűnt személyes okmányokat éjjel a rendőrség a sztráda mellett megtalálta. A tettesek Budapest felé igyekezve szabadultak meg a bizonyítékoktól.
A sötét mélygarázsból a huzatos lépcsőházon át a szobákig, majd a lélegzetelállító panorámát nyújtó tetőig a soproniak mindent megnéztek, megvizsgáltak. Közben kattogtak a fényképezőgépek, hogy majd otthon, a többieknek is meg lehessen mutatni a híres, hírhedt Hotel Rózsadombot.

A másik csoport

A kapuban búcsúzva még láttuk, ahogy egy másik csoport felér a tetőre. „Az önök ügyvédje kért belépést, érdeklődőket hozott" – közölte kérdésünkre furcsa mosollyal Szabó Károly.

Hazafelé az önkormányzati kisbuszban a képviselők kiértékelték a helyzetet. Hogy miért hívta a szállodába a soproniakat a tulajdonjogot papíron fondorlatosan megszerző cég, nem derült ki, de kétség sem férhet hozzá, mindezzel szándéka volt. Talán a per miatt próbál megegyezésre jutni, de az is lehet, abban bízott, laikusok jönnek, akik megrettennek a látványtól. Elképzelhető az is, hogy folytatni akarják az építkezést, de a jogerős építési engedély megszerzéséhez Sopront nem lehet megkerülni. Valódi céljukra valószínűleg csak később derül fény, ha egyáltalán kiderül...

Kapcsolódó anyagok >>

1,3 milliárd forint a Hotel Rózsadombért (2002-07-10) >>
Egyelőre még nincs üzlet (2002-07-02) >>
Kijátszott önkormányzat (2003-03-24) >>
Eladható a hotel (2002-07-09) >>
Nem fogadják el a vevő kifogását (2003-03-06) >>
Pénz még nincs, de lesz (2003-01-07) >>
Rózsadomb: tőkeerős befektetők (2002-03-12) >>
Véget ért a Globex-ügy? (2002-07-12) >>
Visszalép a vevő (2003-02-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírságra ítéltek három garázdálkodó szurkolót

Gyorsított eljárással kerültek bíróság elé azok a fiatalemberek, akiket november 8-án, a Matáv… Tovább olvasom