Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Látnivalók Sopronban és környékén - Önnek melyik a kedvence?

Önnek melyik soproni látnivaló a szíve csücske? Ne csak a közízlést sértő épületeket, szemetet és hanyagságot minősítse, most szavazzon a város legjobb helyéről!

Még mielőtt az a vád érne bennünket, hogy csak negatívumokat veszünk észre és tárunk a széles nagyközönség elé, most végre hurráoptimizmuson kaphatnak bennünket. Ezúttal Sopron legszebb pontját keressük, amely mindannyiunk büszkesége lehet. Szavazzon, ön mivel reklámozná városunkat! Mit tudna elképzelni egy távoli ország levélszekrényeit eltömítő propagandaújság címlapján? Hová viszi el mindenképpen távoli rokonait?

Fő tér és Tűztorony
Legalább egyszer mindenki – sokan megboldogult diákéveik során – ellátogat Sopronba, és akkor minden bizonnyal felkeresi a belvárost is. Biztosak vagyunk abban is, hogy Sopronról mindenkinek a Tűztorony jut elsőként eszébe. Vagy a Gyógygödör?


Lövérek
A Soproni-hegység üde színfoltja a város környékének. Ön szerint elegendő az ózondús levegő ahhoz, hogy Sopron jelképe legyen?

Fertő-tó és Fertőrákos
Európa legnagyobb szikes tava, kőfejtő, kerékpárutak, szőlők, pannon lankák, Mithrász-szentély. Mi kellhet még?


Nagycenk
Nagycenk fő nevezetessége a kora klasszicista stílusban épült Széchenyi-kastély, de van itt még kisvasút is. Szereti?

Eisenstadt
Talán nem követünk el főbenjáró bűnt, ha nevezetességként tüntetjük fel Kismarton, bár abban biztosak vagyunk, Sopront nem feltétlen ezzel kéne hirdetni. Haydn városát barokk homlokzatok, gótikus árkádok és a szép sétálóutca teszik különleges várossá.


És Ön melyiket tartja a leginkább mutogatnivalónak? Szavazzon és írja meg!

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Környezetmérnök 2009. szeptember 24. 15:59
  „Ha valaki az ózondús levegőért jön ide, az már régen rossz, vagy csak öngyilkos hajlamai vannak. Nem tudom a cikk írója mennyire van tisztába az ózon - természeti és művi elemekre gyakorolt hatásával- az egészségről nem is beszélve.Egy környezetikémia vagy levegőtisztaságvédelmi könyvet ajánlok!”
 • 28. beleptem 2009. szeptember 24. 12:38
  „október 31.-ig lehet benyújtani a Leader pályázatokat.
  Itt a lehetőség !”
 • 27. Beaubo 2009. szeptember 23. 21:38
  „beleptem:
  itt miért nem? mert a soproni önkormányzat nem veszi komolyan a turizmust. Egy nevetséges összeget szánnak a turizmusra. A többi pénz perekre, körforgalmakra és útfelújításra kell...
  Azért mondom, hiába szép Sopron (és az is csak a gazdag múltja miatt), de nem megfelelö a mai turisták igényeikre. Nézd meg, az egész magyar vendégek mennek át Burgenlandba kirándulni, mert Sopronban egy nap után végezték. Szomorú, ugye?”
 • 26. beleptem 2009. szeptember 23. 18:02
  „Sopron és környéke egyszerűen nem él a lehetőségeivel.

  Ott van a Fertő-tó. Strandra ráférne egy kis újítás, csúszdák, vízi játékok, vízilabda pálya, normális gasztronómia , szurf iskola, kábeles wake-board pálya, és még soroljam ?
  Sokkalta vonzóbbá és szebbé lehetne varázsolni, minden korosztály számára érdekessé.
  Téglagyári tavakon jet skizést engedélyeztetni, Lőverekben a hegyi kerékpárosoknak egy northshore pályát, hasonló akár lehetne a Szárhalmi-erdőben.
  Tómalomból egy soproni Ritzinget varászolni. Jereváni tóból kis csónakázó tavat. Talán hasonló működhetne a Fehér úti tónál is.
  Lővér hoteltől egy libegőt a TV toronyig, télen a síelők, nyáron kirándulók, biciklisek használhatnák.
  Brennbergen feléleszteni a bányászmúltat, ami a szomszédban sikerült, az itt miért nem ?”
 • 25. sagem 2009. szeptember 23. 14:59
  „Beaubo! Igazán elgondolkodtató, amit Nagy Imre írásából idéztél. Ez már nekem is sokszor eszembe jutott, hogy ha most lennék 20 éves, akkor ezt csinálnám. Sőt még ilyen 45 évesen is megtenném, ha lenne egy lakókocsim, és nem lenne egy 5 éves gyerekem. De a lényeg, amire gondoltál, az a fiatalok ébresztése, mert ők fogják alakítani az országot a jövőben - mint annak idején Széchenyi István tette.”
 • 24. Beaubo 2009. szeptember 23. 13:28
  „szia info 2009,
  100-100%-osan egyetértek veled !!
  De ez miért nem érti a soproni önkormányzat? Miért dobják ki az egész pénzüket és pályázati lehetöségek másik szarokra (bocs...) ? Miért rontjak el igazi izgalmas pályázati lehetöségek (Russ villa)? Miért újítják fel útakat és nem építenek be sávók a bicikliknek, több zebra???? Annyi béna ember dolgozik ebben a városban fontos poziciókon, hogy ez valami félelmetes és már elfogadhatatlan... <moderálva>
  Itt csak Nagy Imre véléményét tudok megosztani: nagyon jól látja a valóságot.....:
  Sopron azért olyan szép város, mert a soproni polgárok mindig nyítottak voltak a világra, orientálták Bécs felé, több nyelvet beszéltek és müveltek voltak. A mai szituáció a másik extrem. Nacionalista, német-ellenséges, magyarkodással tele, keserü emberek uralkodnak, amelyek a legszívesebben bezárnának megint a határok Ausztria felé, és 1921-re visszaemlékeznének és koszorúzáznának nap mint nap!
  Ez a jövö ???

  Ezt írta Nagy Imre egy másik cikkhez. El kellene róla gondolkodni...

  Teny hogy a varosban omladoznak a falak meg a Tuztoronyrol is hullik a vakolat a varos szemetes es a korforgalmakat kiveve alig van virag. Ennek ellenere osztom Katrin velemenyet hogy varosunk olyan kincseket rejt amit a helybeliek nem ertekelnek elegge. Ezt talan csak az veszi eszre aki mar korbejarta a vilagot es van viszonyitasi alapja. Mindenki tudja hogy valami el lett szurva a rendszervaltas ota de valahogy nem talaljak a megoldast. A fiataloknak atadni a stafetat onmagaban nem megoldas ha ezek a fiatalok ugyanolyan agymosason mennek keresztul mint az elozo generacio. Fontos lenne ha minnel tobb magyar fiatal is el tudna jutni diak munkara Europaba, Amerikaba, Ausztraliaba ezek a programok nagyon nepszeruek a "nyugati vilagban". A diakok neha egy evet is dolgoznak kulfoldon a megkeresett penzbol aztan hatizsakkal bejarjak a vilag tobbi reszet. A nyelveket beszelo es vilagot jart emberek uj oldalrol kozelitenek meg a problemakat. Ezt annak idejen Lackner-ek is tudtak mivel a varos wittenbergi osztondijal tamogatta a jol tanulo diakjait....”
 • 23. info2009* 2009. szeptember 23. 12:34
  „Ami hianyzik, az a kovetkezo:
  - egy uj, vilagszinvonalu balfi furdofejlesztes (tomegevel jonnenek belfoldrol es kulfoldrol) - ami uj munkahelyeket is teremtene
  - tobb bicikli ut, pihenokkel, ettermekkel, kavezokkal, kempingekkel
  - tobb szinvonalas etterem es kavezo
  - tisztasag (se kutya se galambsz...r)
  - renovalt epuletek, ugy mint Eisenstadtban (Kismarton)
  - es nehany kulturalt bolt, ahol a turistak elkolthetik a penzuket

  Manapsag sajnos nem eleg a szep es lerozzant belvaros, a lerozzant Loverek, es a pocsolya Fert-to latvanya. Ha nincs furdokultura, nincs bicikli kultura, tisztasag es minoseg, akkor nem jonnek se a belfoldiek se a kulfoldiak. Rengeteg EU penz all rendelkezesre, miert nem palyazik Sopron??? Mire varnak???”
 • 22. beleptem 2009. szeptember 23. 11:50
  „Sok kilátót írtatok, talán egy kimaradt: a Hubertus-kilátó. Sokkal többet látsz róla, mint a Sörházdombról, mivel a Bécsi-domb gerincén van. Schneeberget, Raxot is jobban lehet látni.”
 • 21. neuhauser 2009. szeptember 23. 09:13
  „Ami nekem kedves, kaland és izgalom: a belvárosi utcák közötti titkos átjárók, amiket idegen meg sem talál...a Koronázó-dombról nyíló gyönyörű panoráma, az egyetem botanikuskertje, a Hősi temető, Taródi vár, Szt. Margit kápolna, Szt. György dómtemplom, (az Orsolya téri csillagvizsgáló csak kívülről, kár, hogy nem látogatható), a kirándulóhelyek: Kis- és Nagy-Tómalom,Szalamandra tó, Tacsi-árok, Ojtózi fasor és környéke, Sörházdombi kilátó, Hermes, Szárhalmi erdő, Dalos-hegy, Mekszikópuszta...hamarjában ezek jutnak eszembe.
  Hiába na, minket nem plázába-élményfürdőbe vittek hétvégente, hanem kirándulni...tavakhoz, erdőbe.
  Nekem ezek jelentik Sopront.”
 • 20. Beaubo 2009. szeptember 22. 20:11
  „beleptem:
  kár hogy így látja egy osztrák (de azért az nem jelenti, hogy minden osztrák így látja Sopront, nekem vannak osztrák barátaim amelyek a soproni belváros miatt jönnek sopronba), de valljuk be, ez a jellemzö...gyere egyszer autóval Ausztriából Sopronba, te is azt az imázsát fogod észrevenni.
  Azért mondom, hihetetlen miért nem reklámozza az önkormányzat a soproni belvárost - ez egy ékszerdoboz, ilyen nincs más az országban...elég lenne egy tába valamennyi körforgalomnál....
  sme:
  tényleg szép ez a panoráma. miért nem az a kép áll a sopron honlapján, hanem az a hülye mesterséges 360 fokos fö téri panoráma ?!?”
 • 19. sme 2009. szeptember 22. 19:36
  „A kilátás, a panoráma egyszerűen gyönyörű vagy egy tucat helyről. Sörházdombi kilátó, Károly kilátó, Köves háti kilátó, Gloriette kilátó, Tűztorony, Várhely kilátó( ha rendbehoznák végre újból) Koronázó domb........., de a minap például a 7-es buszon ülve az Elkerülőn, szinte kitekeredett a nyakam, ahogy haladt a busz előre, annyira nem bírtam levenni a szemem a város és a mögötte magasodó Lőverek együttes látványáról. Annyira szép. Egyszerűen imádom és mindig lenyűgöz. Ilyen nincs más városban.”
 • 18. beleptem 2009. szeptember 22. 19:36
  „Az osztrákok szemében meg ez Sopron:
  http://www.flickr.com/photos/johnkantara/sets/807362/

  k.rvák, fogorvosok, szépségszalonok, bevásárlás”
 • 17. beleptem 2009. szeptember 22. 19:25
  „Soproni-hegység részei: Fehér úti tó, Hidegvízvölgy, Hermes a fenyveseivel, bükkőseivel, meredek-falú völgyeivel, 200 éves bányászmúlttal (az más kérdés, hogy erre minimális turizmus épül). Szálasi barlang...
  Szárhalmi erdő a Tómalommal (a malmot újra lehetne építeni) Zsivány-barlanggal, a Kistómalomnál a láprét
  Fertőd a kastélyával.”
 • 16. sagem 2009. szeptember 22. 19:03
  „Beaubo: de ez pontosan az idegenvezetők hibája. Minden csoportnak olyat kellene mutatni, ami náluk nincs. Én a Kisalföldön lakom, (ja, laposi vagyok.. - de azért ne utálj!) és amikor 10 éves koromban Lengyelországban jártam, azóta a magas hegyek szerelmese vagyok. Később, amikor már voltak történelmi ismereteim, akkor lenyűgöztek olyan helyek is, mint pl Sopronban az Ampfitheatrum - lehet, hogy nem helyesen írtam le. Leültem a dombra, körülöttem csend volt, és elképzeltem, hogy mi lehetett itt akkor, mikor ez a hely még "élő" volt. Vagy a Mély út........
  De voltam olyan kiránduláson is, amikor pl. Székesfehérváron bement a csoport az akkor még új Plázába. Nahát, soha többet nem kívánok ilyet....
  A hiba az én készülékemben van..........”
 • 15. Beaubo 2009. szeptember 22. 18:49
  „sagem: igen, az a baj hogy Sopronban az ember az átlagossal boldogul meg, és azt hiszik, hogy így fog tovább menni. Tüztorony? Fö tér? Sok város van ahol ilyen épületek vannak. Aki már Olaszországban volt, azt tudja, vagy a régi elsassi városok Franciaországban, Heidelberg stb. Pedig nem... a soproniak azt hiszik hogy a Tüztorony, ez mint a Notre Dame vagy a Big Ben..... szomorú! Sokkal több van ebben a városban....”
 • 14. sagem 2009. szeptember 22. 18:24
  „számomra a legszebb az volt Sopronban - nem tudom, látható-e még-, amikor a Bécsi úton egy építkezés téglakerítésén a rések között átkukucskáltam, és láttam az egész várost. És nagyon-nagyon sajnáltam, hogy ezt az építkezést ott engedélyezték. Ha jól tudom, valami szálloda épült, kicsivel a Hotel Sopron felett. (ha még jól emlékszem, de sztem a soproniak tudják, hogy miről beszélek). Minden előttem szólóval egyetértek, és még annyit tennék hozzá: Sopronban élni kell, hogy az embernek legyenek kedvenc helyei. Nem a Tűztorony és a Gyógygödör. (bár a Főtér tényleg szép).
  Beabubo: A középkori zsinagóga engem teljesen lenyűgözött! És hány idegenvezető viszi el oda a csoportját?
  És még sorolhatnám, de kevés a hely. Igen, a bánfalvi Karmelita templom, a Hősi Temető, és ahova még nem jutottam el, csak szerettem volna: a "bolond vár".
  De nagyon jó látni, hogy milyen sokan szóltatok hozzá egyből sorolta mindenki a kedvencét, és végtelen a sor. Nem tudom, hány ilyen város van az országban, ahol nem lehet kedvencet választani, mert mind kedves a szívnek.”
 • 13. Beaubo 2009. szeptember 22. 16:59
  „Sokan nem értik.
  Persze, hogy Eisenstadt tartozik a soproni környékéhez! Sok turista is arra jár, amikor Sopronba megy. Sajnos a fejekben még mindig nem vagyunk európaiak. Mindegy hogy Ausztriában van, egyszerüen a régióban van. És ott vannak azok a programok és látnivalók, amelyek a turista hiába keres Sopronban: színvonalas gyerek-programok, érdekes interaktív kiállítások, ínyenc-események stb....
  Hiába szép a soproni belváros, és még 1000000 szer rakhatjuk a címlapra a tüztornyot, de manapság ez már kevés. A soproni belváros tele van kincsekkel, miért nem csomagoljuk ki?
  Az én kedvenc soproni épületek/látnivalók:
  - A csillagvizsgáló a Szt. Orsolya iskolában és az ottani római fürdö - csak sajnos nem látogatható
  - A középkori zsinagóga az Új utcában
  - A Zettl-Langer gyüjtemény (sok gyönyörü régi órával !!!)
  - A városfalak, beleértve a régi zenei pavilonok
  - A fertöbozi gloriett (pompás a kilátás!)
  - A szecessziós soproni színház
  - az új Deák tér (föleg a vízi elemei)

  Tényleg, mi újság a városrehabilitációról, Cziraki asszony, arról is tudná beszámolni? Hol tartjuk? Vagy már nem áll napirenden az önkormányzatnál? Ezekkel az is lehet, hogy az a pénz most útfelújításra költötték amelyet erre szánták....
  Azt gondolom, hogy Sopronnak egy új látványosság is kéne. Még egy torony vagy valami....
  Miért nem lehetne a tornyok városa ?!?!?”
 • 12. soproni 2009. szeptember 22. 16:19
  „Nekem a Lővérek és az Erzsébet kert a kedvencem. :) Tisztelt Cziráki Viktória! Igaz,hogy nem lehet dicsekedni azzal ami a mi pincénkben látható,de megérne egy fotózást. A házunkban él egy hajléktalan,aki már telehordta mindenféle szeméttel a pincét + több mint fél méteres sz.r kupac is tartozik a látnivalók közé. Több helyen is bejelentettük,de mindenki csak hárít és mellébeszél. Mindez a Fő-térnél,a múemlékházak közt a xxI. században.”
 • 11. jucuska40 2009. szeptember 22. 16:14
  „Sopronbánfalvi Karmelita templomra szavazok...az a szívemcsücske ..többekközött azért is mert ott születtem és nevelkedtem 13 éves koromig!!!”
 • 10. LordByron 2009. szeptember 22. 15:54
  „Sajnos igaza van Rainbownak, mind a fotó(k), mind a felsorolt helyek dolgában. És nem csak az Eisenstadtről készült kép borzalmas. de a Tűztornyot ábrázoló is lehetne jobb. Annak nem a minőségével van baj, hanem a beállítással. Hát kérem, lemaradt a csúcsa! Az még bőven belefért volna a képbe. És Eisenstadtnak tényleg már szinte semmi köze Sopronhoz.
  És itt van még pár alternatíva, egy esetleges következő cikkhez:
  Szent Mihály-templom, Kecske-templom, belvárosi utcácskák (Új utca, Szentgyörgy utca, Templom utca, Kolostor utca), Stornó-ház, Fabrícius-ház, Patikamúzeum, Széchenyi tér, Deák tér, Szentmihály utca, esetleg a temető is, és még sorolhatnám tovább. És ezek csak a soproni látnivalók.
  Írok ide egy-kettőt a környékről is: Páneurópai Piknik emlékpark, Sopron-Harka közötti szőlősorok (főleg most ősszel, a harkai domb (mint tájvédelmi terület), a Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőd - Eszterházy-kastély, stb.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füvezés közben buktak le

Szemfüles rendőrök furcsán viselkedő fiatalokra lettek figyelmesek Sopronban a Koronázó dombon… Tovább olvasom