Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Látható rendőrség Sopronban: ha kell, gyalogosan is közbeavatkoznak

A Soproni Rendőrkapitányság tavaly jelentős erőket mozgósított a prostitúció visszaszorítására, a migránsok kiszűrésére, valamint a látható közterületi jelenlétre.

Előző írásunkban Sopron bűnügyi helyzetét mutattuk be, a rendőrségi beszámoló alapján. Most a közbiztonsági tevékenység következik. Az előterjesztést a soproni képviselő-testület a március 28-i rendes ülésén tárgyalja majd.

A látható rendőrség keretein belül átalakították a város járőrözési körzeteit, és két új gyalogos körzetet hoztak létre. Az egyik a Belváros, Előkapu, Belváros, valamint az InterSpar Áruház és környéke. Tavaly, 231 fő körözött személyt fogtak el.

A rendőrségnek jelentős terhet jelentett 2012-ben, a női és a férfi NBI-es kosárlabda, valamint a labdarúgó mérkőzések biztosítása.

Emellett, minden jelentősebb városi eseményen részt vettek. A VOLT Fesztiválon át a Széchenyi Vágtán keresztül a körmeneteken, Soproni Ünnepi Heteken.

Tavaly az önkormányzat kérésének megfelelően kiemelten kezelték a város parkolási rendjének megszilárdítását, továbbá a reggeli iskolakezdési időpontban folyamatos rendőri jelenlétet biztosítottak a baleseti szempontból veszélyeztetett iskolák környékén.

Az elmúlt évben 4698 esetben szabtak ki helyszíni bírságoz, valamint 2602 fő ellen tettek szabálysértési feljelentést.

2012-ben 188 ittas vezetőt derítettek fel, és 10 főt szűrtek ki a forgalomból, akik járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezettek.

A személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma tavaly kilenc százalékkal csökkent. Az elmúlt év során összesen 135 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezekből kettő sajnos halálos, 54 súlyos, 79 könnyű sérüléssel járt. Az anyagi káros esetek száma 410 volt.

A rendőrkapitány véleménye szerint a további látható javuláshoz szükséges lenne a város egyes helyein a forgalmi rend átgondolása, sebességkijelzők és sebességmérők kihelyezésére, az úthálózat korszerűsítése – főként új kerékpárutak építésére -, továbbá a közlekedők szemléletváltoztatásra.

A migráció a korábbi évek tendenciáit mutattam jellemzően tehervagonban megbújva, illetve vasúton, személyvonatok utasaként kívántak illegálisan kijutni az országból.

A helyzet kezeléséhez kaptak segítséget a megyei szakirányító szervtől, a Készenléti Rendőrségtől, valamint Ausztria társhatóságától. A migrációval kapcsolatos elfogások száma 95 volt, ők jellemzően afgánok és pakisztániak voltak.

Jelentős erőket kötött le a negyedévente szükséges határjel-ellenőrzés, hiszen a 154 kilométeres szakaszt gyakorlatilag gyalog kell végigjárni. A határnyiladék tisztítását a Közmunka-programban alkalmazottak bevonásával hajtották végre.

A város lakosságát legjobban irritáló közterületi prostitúció visszaszorítása érdekében 2012-ben jelentős erőfeszítéseket tettek. A Gyár utca – Vitnyédi utca – Selmeci utca – Lackner Kristóf utca által határolt területen rendszeressé vált a prostituáltak és futtatóik megjelenése.

Ezen személyek több esetben követtek a külföldiek sérelmére bűncselekményeket, illetve állandó jelenlétük, viselkedésük negatív érzelmeket váltott ki a bevásárlóközpontot, éttermeket és szolgáltató üzleteket látogatók körében.

A fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően tiltott kéjelgés szabálysértés miatt összesen 130 eljárást indítottak (2011-ben 47 ilyen eset történt), valamint több mint kétszázszor szabtak ki helyszíni bírságot.

Tavaly a szabálysértési feljelentések száma összesen 1550 volt, két évvel korábban 3496. A megbüntetett személyek száma 1162 volt. A szabálysértések döntő többségét a közlekedési, ezen belül is a kisebb súlyú esetek tették ki. A járművezetéstől való eltiltással 175-ször életek.

A nyilvántartás szerint 638 személynél tart engedéllyel lőfegyvert, ebből hat a jogi személy. A birtokban lévő lőfegyverek száma 1946 darab, jogi személynél 210 van. Gáz-, riasztó fegyverviselési engedélye a rendőrkapitányság illetékességi területén 377 személynek van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodfokon is nyert a volt nagycenki polgármester

Nagy nyilvánosság előtt folytatólagosan elkövetett rágalmazási ügyben hozott ítéletet nagycenki… Tovább olvasom