Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Láthatatlan erőszak a családban

A családban elkövetett erő szak általában nem derül ki. Néha a megalázottak viselkedé se hirtelen fordulatot vesz és kínzójuk ellen fordulnak.
Két soproni fiatalember szerencsére nem várta meg a tűréshatárt: segítséget kértek – és kaptak. Naponta szembesülünk a ténnyel: a családban válhat leggyakrabban erőszakos cselekmény áldozatává az ember. Elkeserítő gyermektörténetek sajnos, a közvetlen közelünkben is történnek. 

A húszéves F. G. és öccse, a tizenhat éves F. I. két évvel ezelőtt még boldog családban éltek, aztán mégis mindent újra kellett kezdeniük. Egyedül, csak magukban bízva. A soproni Családok Átmeneti Otthonának lakóiként szakemberektől kaptak segítséget a talpraálláshoz, de ehhez előbb erőt kellett gyűjteniük s eldönteniük: normálisan, békében akarnak élni. Másnak ez természetes, nekik viszont harcolniuk kellett a biztonságért.

– A problémák akkor kezdődtek, amikor anyu megismerkedett Gyulával, aki hamarosan az élettársa lett – meséli F. G.
– Kezdetben rendes, dolgos embernek tűnt, később viszont minden megváltozott. Gyulát mintha kicserélték volna. Munkát nem keresett, de megkövetelte, hogy én az egész fizetésemet neki adjam. Ha nem tettük azt, amit mondott, ordított, káromkodott. Nem emlékszem, miért kaptam az első verést – mondja a fiú maga elé meredve.

– Amikor úgy érezte, a folyamatos lelki terror sem biztosítja tekintélyét a családban, megszabta, kivel találkozhatunk, hová mehetünk, mindennapi teendőinket is fel ügyelte. Ha valami nem úgy történt, ahogy ő akarta, ütött. – Ez év januárjában a soproni Családok Átmeneti Otthonához fordultunk segítségért. Gyula tudta nélkül, titokban költöz tünk be anyámmal és öcsémmel az átmeneti otthonba. Néhány hét múlva anyám kibékült Gyulával, és visszaköltözött hozzá. Én viszont az öcsémmel új életet kezdtem. Félretettem némi pénzt, hamarosan önálló albérletbe költöztünk – folytatja némi büszkeséggel a hangjában a fiatalember.

– Ha az ember iga zán akarja, új életet kezdhet. Anyám előtt is ott áll a lehetőség – a fiú egy pillanatra elhallgat –, nem értem, miért tűr tovább?

Van segítség

  A soproni Gyermekjóléti Szolgálathoz idén kilenc gyermek elleni erőszakot jelentettek be. Ez az adat azonban nem a valódi helyzetet mutatja, hiszen az áldozatok legtöbb esetben nem mernek bejelentést tenni. Pedig van segítség. A Család segítő Intézet keretében működő Családok Átmeneti Ottho na családoknak és gyermeküket egyedül nevelő felnőtteknek is biztosít szállást, étkezést, és életvezetési tanácsaikkal is segítenek a talpraállásban. A Gyermekjóléti Szolgálatnál pedig fogadják mindazokat a bejelentéseket, jelzéseket is, amelyek a környezetből érkeznek. (A Gyermekjóléti Szolgálat telefon száma: 524–361. A Családok Átmeneti Otthona hívható krízishelyzetben is, az 524–362-es számon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztankay Orsolya Sopronban

A soproni Petőfi Színház jelenti az első színtársulati kötődést Sztankay Orsolyának, a Kossuth-díjas… Tovább olvasom