Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Láthatatlan drog a pohárban?

Sopron - Gyermekükért aggódó szülők adják egymásnak tovább ijedten az információt: Sopronban is felütötte a fejét a folyékony ecstasy, a GHB.

Hogy van-e alapja a félelemnek, azt biztosan nem állítják a szakemberek, de jobb félni, mint megijedni.

˝Én is ismerek olyan csajszit, akinek fogalma sem volt, hogy került a társaságba. Kicsit furcsán lógott rajta a ruha is, és rosszullétre panaszkodott. Hallottam, hogy kórházba került˝ – meséli egy tizenéves fiú. Társa viszont egy 16 éves fiúról hallott, aki fél pohár bor után került olyan állapotba, mintha legalább fél liter töményet ivott volna. Ő is kórházba került...

Idegen helyen soha ne hagyd őrizetlenül a poharadat!
Idegen helyen soha ne hagyd őrizetlenül a poharadat!

Sopronban futótűzként terjednek a hasonló történetek, amik a hideglelést hozzák a kamasz gyerekek szüleire. A rendőrség hivatalosan nem tudja megerősíteni ezeket az eseteket, merthogy feljelentést senki sem tesz. A gyerek sem igazán tudja, mit történt vele, és a szülők sem mindig biztosak gyermekük vagy társaságuk ártatlanságában. Ilyenkor derül ki igazán, milyen fontos a családon belüli jó és bizalmas kapcsolat... ˝

A rejtélyes esetekre a megkérdezett fiatalok kétféle választ tartanak elfogadható magyarázatnak. Az egyik, az ˝enyhébb˝ variáció szerint erős röviditalt, akár tiszta alkoholt kevernek a kiszemelt áldozat poharába. Ezt megteheti valaki a haveri körből, de erre vetemedhet egy rosszakaró is, sőt, van, aki a kocsmárost gyanúsítja. Többen gondolják ugyanakkor azt, hogy a furcsa rosszulléteket a folyékony ecstasynak is nevezett GHB nevű szintetikus drog okozza.

Ezt a szert sokáig érzéstelenítőként használták – színtelen, szagtalan, kissé sós ízű folyadék, rendszerint kis üvegekben vagy kupakonként árulják. A GHB (gamma-hidroxibutirát) illegális szernek számít, Nyugaton évek óta cikkeznek arról, milyen bűntetteket követtek el a segítségével. A szer egyik hatását, az emlékezetkiesést használták például számos nemi erőszakhoz... Kis mennyiségben alkalmazva a nyugalom érzését váltja ki, vidámmá és közvetlenné teszi fogyasztóját, feloldja a gátlásokat. Nagy mennyiségben teljes emlékezetkiesést, a koordinációs képesség elvesztését, émelygést, izomlázat, dührohamokat, ájulást, eszméletvesztést, szédülést, hányingert és hányást okozhat. Túladagolása akár kómához, görcsökhöz, fulladáshoz, légzési nehézséghez és halálhoz is vezethet. A GHB rendszeres használata függőséget alakíthat ki.

Alkohollal együtt használva pedig rendkívül veszélyes.

Hogy Sopronban tényleg felbukkant-e, egyelőre nem tudni biztosan. A mentők már találkoztak olyan esetekkel, amikor a beteg állapota, ittassága súlyosabb volt, mint amit az általa bevallott alkohol indokolt volna. Ilyenkor persze nehéz objektíven ítélni, hiszen a részeg tinédzser mindenképpen tagad vagy legalábbis lefelé kerekíti az elfogyasztott mennyiséget. Falaznak a társak is. De a tapasztalt szakember azért észreveszi a hantázás mögött az ijedséget is...

Az Erzsébet-kórház gyermekosztályán azt az információt kaptuk, hogy szerencsére még nem találkoztak ilyen esettel. Dr. Székely Csilla osztályvezető főorvostól megtudtuk ugyanakkor, hogy az idei nyáron négy alkoholmérgezett ápoltjuk volt. Ilyenkor vizsgálják, hogy mit és mennyit fogyasztott a beteg. A szakember elmondta azt is, a szintetikus GHB jelenlétét a szervezetben nem tudják kimutatni. Vannak ugyan tesztek, például a gyógyszertárakban is kapható Multi Drog teszt, amihez vizeletminta szükséges, és vannak olyanok is, amelyekhez nyál kell, de ezt az anyagot egyik sem mutatja ki.


Vigyázz az italodra!

A neten is kering egy e-mail, amiben az ország neves toxikológusa, dr. Zacher Gábor nevében figyelmeztet valaki a GHB veszélyeire. Kiderült ugyan, hogy nem a szakorvos tollából származik a felhívás, annak lényegével azonban Zacher doktor is egyetért. ˝Hétvégi diszkókban a pohárba cseppentik, amikor nem figyel oda, összeesik, aztán a segítőkész közelben levők kiviszik˝ – áll többek között a körlevélben, ami arra figyelmeztet: idegen helyen soha ne hagyd őrizetlenül a poharadat!

 

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. soproni 2009. szeptember 15. 15:08
  „42.:))))))))”
 • 42. sosi123 2009. szeptember 15. 10:34
  „kiskifli ezt elhiszed ? :) véletlenül hogy kerül 3 fajta drog a szervezetbe? :) 1 még talán :) Véletlenül betépettékk és nme tudta mi az, utána véletlenül levegőt vett és az orra alá dugtak vamit, és véletlenül bevett egy tablettát amin mesefigura van vagy mi?:))))) Na neeee!!! A kis ártatlan :)”
 • 41. Csetneky 2009. szeptember 14. 13:36
  „Intel!

  A soproni rendőrök Győrbe járnak szolgálatba, meg Budapestre, a buzeránsokat védeni. Azért nincsenek itthon az utcán. Bár abban igazad van, hogy ettől még a bűnügyön folyhatna komolyabb szakmai munka is.”
 • 40. beleptem 2009. szeptember 13. 21:47
  „Intel te mit akarsz ?

  Rendőrvárost ?

  Szórakozóhelyeket ellenőrizni ? Az kinek lesz jó? Senkinek ! Se a helynek, se a vendégeknek.
  Fogtak-e el egyáltalán dealert razzia során? Én nem tudok róla
  Az már más kérdés, hogy razziázni már nem is lehet !”
 • 39. Intel 2009. szeptember 13. 21:09
  „Hát igen jól elterelik a figyelmet a valódi problémákról...
  Ez pedig a Sopron rendőrség gyengesése...
  Szombat este egy járőr autó...
  Viccc....
  Ilyenkor minimum 3-4-nek kellene, hogy a városban legyen.
  Arról nem beszélve, hogy rendszeresen ellenőrizni a szórakozó helyeket!”
 • 38. beleptem 2009. szeptember 13. 20:54
  „Még1x:

  A GHB teljesen illegális, ami legális a GBL, ami a szervezetbe kerülve GHB-vá alakul és ahhoz hasonlóak a hatásai.
  Természetesen attól, hogy a GBL legális még nem jelenti azt, hogy az egészséges (ld. nikotin).

  A soproni droghelyzet átlagos, semmivel sem rosszabb, mint egy hasonló nagyságú magyar vagy európai városban, sőt !

  Persze tudom, hogy sok az ismerősöm ismerősének az ismerősétől hallott sztori, amiben sok a "elvileg", "azt hiszem", "úgy hallottam", "lehet" , "valószínűleg" .

  Ne démonizáljuk már az egész helyzetet.”
 • 37. Csodabimbó 2009. szeptember 13. 14:39
  „kiskifli,

  Mivel csak ismerősöd volt az illető, ezért nem is tudhattad róla, h drogot fogyaszt. Azt tudhatnád, h csak a rendőrségen a jegyzőkönyvbe mondanak olyat, h vki más tehette az italomba... Nagyon rajta vagytok a témán, pedig csak ritkán fordul elő ilyesmi csínytevés és általában akik tudnak róla, azok oda is figyelnek az illetőre. A régi Coloban még előfordult, h lsd-t is beletettek italokba, persze nem a személyzet, ma már ilyenről nem hallani. Amíg a rendőrségi titkár kokainozgat, addig tényleg egyszerűbb elterelni a figyelmet a füvesek ellen indított háborúval és a GHB-s urban legendekkel rémisztgetve.

  Sztem 2 nagyobb probléma van a városban, az egyik a kokain, gyors a másik a méregdrága zöld... nem a zöld a probléma, hanem az, h a rendőrség ezen területen tud kényelmesen akciózgatni és ezért drága, ami rengeteg lehúzásos bűncselekményt generál, amiről aztán senki ne tud, főként nem a rendőrség.

  A legalizációval egy rántással kihúznák a bűnözők alól a talajt, na ez az ami nekik nem érdekük. Az emberek meg hallani sem akarnak róla, míg a saját bőrükön meg nem tapasztalják, h a fiatalokat bizony hajtja a kíváncsiság és az életképesebbik részük ki is próbál mindent, amit szabad - ez nem jelenti azt, h rajta is marad.”
 • 36. Intel 2009. szeptember 13. 12:37
  „Na igen...
  Mikor minden egyes helyet bizonyos körök védenek, miért várunk csodát???
  Továbbra se értem miért nem biztonsági szolgálatok védik ezen szórakozó helyeket...”
 • 35. kiskifli 2009. szeptember 13. 12:28
  „Csak néhány hozzászólást olvastam,lehet,hogy valaki már írt hasonlót.Pár hónapig én is csak nevettem azon,hogy kinek áll érdekében pénzt költeni arra,hogy más jólérezze magát.
  DE
  Egy ismerösömet eszméletlen állapotban találták,kirabolták,összeverték,a vérében kábítószert találtak,ő sose csinátl ilyesmit.Egy másik ismerösöm,aki szintén nem csinál ilyesmit,pszichózissal kórház,vérében 3 féle drog.Egy másik ismerösömnek epilepsziás rohama lett.Mindegyik illető elég idős,jó társaságban volt.Hibáztatni könnyü...Felismerni az izét...ezek szerint nem olyan könnyű.
  Na mindegy,sajnos van ilyen.”
 • 34. sosi123 2009. szeptember 13. 10:07
  „Hát nem a semmiért kéne a 16 éveseket olyan helyekre engedni ahol ....... kinézetű törökök meg cigányok is "buliznak", de mondhatok kopasz nagydarabot is, vagy sunyi pedofilt! Ha odafigyel mindenki magára nem történik ilyen! Gondolom nem egyedül járnak bulizni a 16 évesek, hol vannak a barátok ilyenkor, szopikáznak a wcben, vagy füveznek kint vagy?”
 • 33. Intel 2009. szeptember 12. 19:16
  „31.
  Nem a semmiért ezen helyek a veszélyesek..”
 • 32. tűzmanó 2009. szeptember 12. 18:38
  „Ha valakinek valamit tesznek az itlába fel kell, hogy ismerje, mert más az íze. Az meg, hogy a sok buta TIZENÉVES elmegy buliba, és nem veszi észre, azt terhelje a szülőt, mert ők engedték el szórakozni. Az én időmben nem tudtak ilyet tenni, mert nyomon tudtam követni a pultost. Ehhez nem kel más, csak odafigyelés, aki meg hülye, az haljon meg úgy, ahogy akar.”
 • 31. cilfux 2009. szeptember 12. 18:01
  „érdekes egy sörözőben vagy egy borozóban ilyenek nem történnek... ezért nem járok a "divatos, menő" szórakozóhelyekre, pl zanza, colo, stb”
 • 30. sosi123 2009. szeptember 12. 15:59
  „Igazad van Intel,avval kéne foglalkozni ami itt van már, nem avval ami nincs, főleg ha semmit nem tudnak róla!
  Ha láthatatlan hogy látják?:)) A víz is látható :) Csak oda kéne figyelni magára mindenkinek meg a barátainak az illetőnek ennyi az egész!”
 • 29. sosi123 2009. szeptember 12. 15:55
  „Zsu911 ha szemtanú voltál ez esetben tettél valamit? Jelentetted a rendőrségnek? Nemhinném!!!”
 • 28. Intel 2009. szeptember 12. 13:32
  „Ez az anyag biztosan létezik Sopronban is, de viszont szerintem most itt arra megy ki a játék, hogy eltereljék a figyelmet a valódi drogokról!
  Nagyon sokat fogtak most a szaruk, ezért kell egy ügy, amit lehet feszegetni...
  Közben pedig a valódi droggal tovább folyik a kereskedelem...”
 • 27. zsu911 2009. szeptember 12. 06:16
  „a GHB maga nem legális, csak az előanyag, ami a szervezetben átalakulva végül ugyanazt idézi elő, amit a GHB, csak 2-3 perccel több idő kell hozzá.”
 • 26. zsu911 2009. szeptember 12. 06:10
  „Szekszárdon én személyesen több esetről tudok, és szemtanúja is voltam egy esetnek, épp ezért írtam, hogy szinte minden huszonéves látott már ehhez hasonlót. Ott tavaly a legfelkapottabb szórakozóhelyen fordultak elő ilyen esetek, most pedig már Pécsett is száll a híre. De aki szerint ez csak egy rossz vicc, hát szíve joga, én azért jobban odafigyelek.”
 • 25. egysoproni_ 2009. szeptember 12. 00:37
  „Nem azt mondtam, hogy minden rendben van! Apropó! A GHB véletlenűl nem egy festék lemosószer? Ha az akkor legális nemde? Félreértés ne essék, ezzel senkit nem akarok buzdítani, hogy holnap támadják meg a festékboltokat a kis üvegek miatt és mindenki vásárolja agyba főbe...!
  Megkjegyzem, hogy a GHB elég sós és rossz ízű. Ha valakinek az italába keverik nemhiszem el, hogy ha másról nem akkor ízről nem veszi észre, hogy valami nem stimmel!”
 • 24. Intel 2009. szeptember 11. 23:22
  „Akkor megint minden rendben van!
  A város tiszta, és semmi gond....

  Kár, hogy akik valóban ismerik az éjszakát, máshogyan vélekednek dolgokról...
  Nem baj...
  Majd mikor valaki kórházba kerül, akkor felfigyel mindenki majd...”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sopron Bank töretlenül fejlődik

A Kisalföld Presztízs-díjas Sopron Bank megnyitotta új fióképületét Győrben, a Kisfaludy utcában. Az ünnepélyes átadás októberben lesz.
Tovább olvasom