Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Lakossági fórum az iskola jövőjéről

Az iskola jövőjéről tartottak lakossági fórumot Újkéren. A tét, hogy helyben maradjon, vagy társuljon az iskola. A kistelepülések zömének nehéz és fájdalmas döntést kell meghoznia.
Az iskola jövőjéről tartottak lakossági fórumot Újkéren. A tét, hogy helyben maradjon, vagy társuljon az iskola. A kistelepülések zömének nehéz és fájdalmas döntést kell meghoznia.
Aláírásgyűjtést szerveztek, valamint közvélemény-kutatást is tartottak Újkéren arról, helyben maradjon vagy Egyházasfaluba költözzön az iskola. A lakosság nagy része az iskola további működtetése mellett döntött. Prajczer József újkéri lakos a fórumon elöljáróban megjegyezte, az oktatási intézmények bezárása az adott település ellehetetlenülését jelentené. Éppen ezért mindenáron küzdeni kell azért, hogy ne kerüljön át más községbe.
Potyondi Gyula, Újkér polgármestere elmondta, azért, hogy ebben az évben helyben tanulhassanak a gyerekek, az önkormányzatnak mintegy 37 millió forinttal kell kiegészítenie az állami normatívát. Ez azt is jelenti, hogy másra nem jut. Így pedig a lakosság jogosan háborodik fel, ha például nem javítják ki az utakat, nem újítják fel a középületeket. – Értékesítettük négymillió forintért a helyi kábeltelevíziót, de ezt a pénzt a munkabérek és a számlák kifizetésére fordítottuk – tette hozzá a polgármester. – Kiszámoltuk, 2010-ben már csak három első osztályos tanulónk lenne. Éppen ezért most felelőtlenség megígérni, hogy tíz év múlva is működik majd az iskola.
A lakossági fórumon mintegy száz helybéli jelent meg, felszólalásaikban a maradás mellett emeltek szót. Vámos József kifejtette, évek óta tart a bizonytalanság, ezért nehéz eldönteni, hova írassák be a szülők a gyermekeiket. Félő, hogy úgy járnak, mint Győrben a honvéd-szakközépiskola tanulói.
Palotai György a kistérségi társulás oktatási szakértőjeként volt jelen a közmeghallgatáson. – Nemcsak Újkér, hanem a hozzá hasonló kistelepülések is ugyanabban a helyzetben vannak – kezdte a szakember. – A kistérségi társulás pluszforrásokat akkor tud adni, ha az alsó tagozaton osztályonként minimálisan tizenöt, míg a felsőben tizenhét  gyermek tanul. Több lehetőség választható: ha helyben marad az oktatási intézmény, akkor az önkormányzatnak szembe kell néznie annak pénzügyi vonzatával. A másik eshetőség, ha a közeli települések társulnak, és a szaktanárok utaznak az iskolák között. A harmadik variáció az, hogy összevonják az iskolákat, ebben az esetben a diákoknak kell buszozniuk. A többcélú társulás az óvoda és az alsó tagozat helyben tartását támogatja.
A lakossági fórumon elhangzott még, az iskola mellett a körjegyzőséget is célszerű összevonni. Mint azt Kovács Zoltán képviselő elmondta, ha Egyházasfaluval lenne közös a körjegyzőség, akkor sem zárna be az újkéri polgármesteri hivatal. Az összevonás előnyös a településnek, hiszen a körjegyző bérét az állam fizeti. A különbség annyi, hogy az öt nap helyett hetente csak három napot dolgozna Újkéren, kettőt pedig Egyházasfalun.
Az érthető okból gyakran feszült hangulatú lakossági fórum felvetéseit az önkormányzat mérlegeli. A hét képviselő és a polgármester ezt követően hozza meg döntését: maradjon helyben, vagy költözzön Egyházasfalura az iskola felső tagozata.
P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógyíthatatlan ebeket elaltatják

Csak a gyógyíthatatlanul beteg kutyák kerülnek elaltatásra a soproni gyepmesteri telepen- tudta meg… Tovább olvasom