Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Lakópark épül a Bécsidombon?

A Bécsidomb védett növényeit kiirtva tervezik egy ökolakópark építését a Bécsidombon.
Takács Gábor
Virágzó leánykökörcsineket és tavaszi héricseket veszélyeztetnek az elkezdett földmunkákkal és irtásokkal a Bécsidomb egy részén, miközben a védett növények elpusztítását tiltja a törvény. A terület tervezett beépítésével visszafordíthatatlan természeti folyamat venné kezdetét.
– A 84-es főúttól északra eső terület Sopron környékén az egyetlen megmaradt nem védett lejtősztyepp és zárt sziklagyeppes területe – mondta Takács Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi felügyelője. – A közel 40 hektárnyi Bécsidombon öt hektár már helyi védettséget élvez.

Most újabb 5 hektárnyi jó természeti állapotú területnek a beépítéséről van szó, amely még nem élvez védettséget.
– A lakópark kapcsán éltünk véleményezési jogunkkal, és nem támogatjuk a terület beépítését – tudtuk meg Takács Gábortól.

Kötelezettség a terület megóvására

A nemzeti park korábban a Natura 2000 program keretében európai jelentőségű területnek jelölte Sopron környékén többek között a Bécsidombot is, mivel a két-háromezer tő védett leánykökörcsin mellett további nyolc védett növényfaj található a területen. A program elfogadása esetén Magyarország kötelezettséget vállal a területek megőrzésére, azonban a védettség hatályba lépése nem egyik napról a másikra történik.

A természetvédelmi felügyelő szerint a terület helyi védetté nyilvánításával lehetne gyorsan és hatékonyan megóvni a környéket, ahogy ez korábban Sopron környékén már számos helyen megtörtént (többek között a Bécsidomb öt hektáros részén, a Liget patak mentén és a Harkai platón is). A természetvédelmi törvény szerint a helyi védetté nyilvánítás a város jegyzőjének jogkörébe tartozik, de azt akár magánszemély is kezdeményezheti. Helyi védett területre nem adható ki építési engedély. – A kérdéssel még nem foglakoztunk, mivel a jegyzői irodát eddig nem keresték meg a problémával – mondta el Galambos György jegyző.

Már szerepel a rendezési tervben

A nemzeti park korábban nem támogatta a város rendezési tervének módosítási javaslatát, amelyben már szerepelt a lakópark terve. Véleményüket azonban nem kötelező figyelembe venni. Hatósági eljárás a belterületté nyilvánítási kérelemmel indul, de ebben nem a nemzeti park, hanem az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jár el.

– A jelenlegi tervek építési lehetőséget nem adnak erre a területre – tájékoztatott Kuslits Tibor főépítész. – A magánterület tulajdonosai valóban megkeresték az irodát egy öko-lakópark felépítésének ötletével, de döntés még nem született a kérdésben. Ennek az az oka, hogy a véleményeztetés során a szakhatóságok egymásnak ellentmondóan ítélték meg a kérdést. Az ellentétes nézőpontok egyeztetésére várhatóan a nyár végén kerül sor a tervezőkkel.
A természetvédők szerint azonban a májusban elfogadásra kerülő rendezési tervében már szerepel a lakópark.

Európai szintű öko-lakópark

– Mintaértékű, európai szintű lakóparkot szeretnénk megvalósítani a természetvédőkkel együttműködve – mondta el Tormási László, a Sopingker Kft. tulajdonosa, valamint az öt hektáros terület fő tulajdonosa. – A kilencvenes években megvásárolt terület belterületté nyilvánításának feltételei 2–3 évvel ezelőtt váltak lehetővé. A telek nagy részén erdő volt, és a fák lombjai alatt nem voltak védett növények.

Tormási László kiemelte, hogy a természeti értékek megőrzése miatt saját költségén végeztette el a terület botanikai szakvéleményeztetését 2003 nyarán dr. Király Gergővel. Jelenleg dr. Kocsó Mihály szakértő fogalmazza meg javaslatait a védett virágok sorsáról. Emellett tanulmányterv készül a fajok gerincre való áttelepítéséről is, ahol bemutató táblák segítségével jeleznék az értékes növényfajokat a város lakóinak és az idelátogatóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik az ügyelet

Költözik az orvosi ügyelet, nyáron már nem a Lenkey utcában lesz, hanem az Erzsébet-kórházban. Tovább olvasom