Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Lakodalmassal temették a telet

Ágfalva - Ágfalván tegnap tartották a téltemetést, a hagyományos farsangi lakodalmast. A vidám népszokás több mint kétszáz évre nyúlik vissza.
Volt, aki olajsejknek, s akadt, aki ördögnek vagy épp papnak öltözve járta a falut a hagyományos ágfalvi, hamvazószerdai farsangi lakodalmason, amelyen a falu apraja-nagyja részt vett.

– Téltemető népszokásunk több mint két évszázadra nyúlik vissza – mondta a főszervező, Böhm András, a helyi német kisebbség vezetője. – A telet jelképező koporsót körbevittük a faluban, majd a végén eltemettük. A menet főszereplőit, a menyasszonyt – akit szintén fiú alakít – és a vőlegényt idén a falu öt különböző pontján adtuk össze. A „menyasszony", Vinkovits Zoltán javaslatára jövőre újítunk: a telet jelentő koporsó eltemetése után a helyszínen menyasszonytáncot tartunk...

A telet jelképező koporsót a farsangi lakodalmason Kőhalmi Dániel, Lempek Benjamin, Tóth Csaba és Balogh Tamás cepelték, hogy aztán azt eltemessék...

A megállóknál mindenféle finomsággal várták a felvonulókat. A „menyasszonyt" játszó faipari gépkezelő, Zoltán, és „vőlegénye", az autószerelő Dömötör Mátyás – mint mondták – örülnek, hogy a szervezők méltányolják igyekvésüket, s immár sokadik éve a figyelem fókuszában bolondozhatják végig a télűző szertartást. A papot alakító Szántó József is örömmel öltözött tiszteletesnek: „Gyerekkoromban amúgy is sokat ministráltam, most följebb léptem a ranglétrán..."

Olvasóink írták

  • 1. Sik Josef 2008. február 09. 20:48
    „Harminc evvel ezelött, ugy tudom ezt a farsangi hagyomanyt-Busojäräsnak hivtäk-illetve igy irta a Kisalföld "Busojäräs Ägfalvän"
    Ez onnan tudom mert szemelyesen voltam jelen a "Busojäräson " volt Müvelödesi Otthonban mint medve a telet jelkepezve.
    Csak ennyit az eszrevetelhez.
    Tisztelettel-Sik Jozsef”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habzott az Ikva patak vize

Petőháza - A petőházi cukorgyár területén, egy leengedésre váró tározóból került 2000–4000… Tovább olvasom