Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Lakat alatt az embercsempészek

Titkosszolgálati eszközöket is igénybe véve egy jól szervezett nemzetközi embercsempész- bűnszervezetet számoltak fel Sopronban.
A bandát hamis iratokkal ellátó okmányhamisító műhelyeket is – több száz hamis okmánnyal együtt – felszámolták. A Győri Határőr Igazgatóság soproni bűnügyi és felderítőszolgálatának munkatársai felgöngyölítették, majd a határőrség és a rendőrség bevetési szolgálatainak kommandósai segítségével felszámolták azt a nemzetközi embercsempészbandát, amely több száz ember Nyugatra juttatását szervezte, bonyolította okmányhamisító hálózatával együtt. A bűnszervezet 8 magyar, 2 ukrán, 1–1 orosz, bolgár, moldáv és szerbia-montenegrói tagját a napokban fogták el, 4 társukat még körözi a határőrség. A magyar határőrségnek az unióban, különösen az országgal határos államokban jó hírnevet hozó akcióról a napokban számoltak be.

A soproni bűnügyi és felderítőszolgálat márciusban kezdte meg a szervezet felderítésére indult operatív nyomozást, amikor két moldáv állampolgár ellen közokirat-hamisítás miatt indítottak eljárást, mert hamis horvát útlevéllel akartak Nyugatra jutni. Ekkor több ügyet együtt kezdtek vizsgálni. Láthatóvá vált, hogy moldáv utazási irodák 2000 euróért nyugati „turistautakra" toboroztak embereket, akiket aztán buszjárattal legálisan szállítottak Budapestre. Az utasokat ideiglenes szállásokon helyezték el.

Okmányok rendelésre

A szervezők még az utazás előtt leadták a rendelésüket – az utasok kora, neme és más jellemzője szerint –, hogy mire Magyarországra érnek, készen legyenek a továbbutazáshoz szükséges hamis okmányok. A moldávok és ukránok általában Olaszországba indultak. Amint megkapták hamis papírjaikat, nemzetközi vonatokra, buszokra rakták őket.

Hűtő-, szalmabálarejtek

Mivel több hasonló esetet „párosítottak", s az embercsempészbanda jól szervezett volt, a bíróság engedélyezte a titkosszolgálati eszközök alkalmazását. Annak során derült ki az is, hogy a hamis okmányokkal utaztatás mellett hűtőkamionokban és szalmabálák között elrejtve is próbáltak kicsempészni embereket az országból.
A csempészek kilétének – például telefonok lehallgatásának köszönhető – felderítése után előkészítették az akciót, amelyben 110 ember vett részt, s egyszerre 14 helyen tartottak házkutatást.
Ezekbe a határőrség és a rendőrség kommandósait is bevonták, mert több bandatag veszélyes bűnöző volt. Egyikük számláján emberrablás is szerepelt.

Alkalmazott zsebtolvajok

A kommandósok a főváros VIII. és XVII. kerületében lévő okmányhamisító műhelyek egyikében, egy családi házban több ukránt és moldávot is találtak. Pk arra vártak, hogy az embercsempészektől kapott hamis útlevelekkel Nyugatra indulhassanak.
Az embercsempészeknek feltehetően több zsebtolvaj is bedolgozott. A lefoglalt több száz okmány között különböző eredeti személyi igazolvány, útlevél, de még APEH-ellenőri igazolvány, tb- és adókártya, rendőrségi igazolvány, jogosítvány és gépjármű-vizsgabiztosi igazolvány is volt.
A nyomozók megtalálták az egyik kereskedelmi televízió műsorvezetőjétől, Stohl Andrástól ellopott személyi igazolványt, jogosítványt és vadászigazolványt is. A hamisításra előkészített biankó igazolványok hitelesítéséhez használt hamis magyar és külföldi, többek között német hatósági bélyegzőket, különböző tintákat és a teljes számítógépes rendszert lefoglalták a határőrök.
A banda tagjai ellen – akik közül 8 embernek előzetes letartóztatását rendelte el a Soproni Városi Bíróság – közokirat-hamisítás és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészet miatt indult eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett a papréti zsinagóga

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma védetté nyilvánította a papréti… Tovább olvasom