Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Lakat alatt a volt mentőbázis

A kincstár nem fogadta el azt a bonyolult szerződéstervezetet, amely a készítők reményei szerint pontot tett volna a soproni mentőállomás évtizedek óta húzódó mostoha helyzetére. Az önkormányzatnak új megoldás után kellett néznie.

A soproni mentők a kórház területén dolgoznak ideiglenes állomásukon, s várják, hogy végre felépülhessen a kórház fölött új bázisuk. Az Árpád utcai volt állomáshelyükre lakat került. Az egyre rosszabb állagú épület sorsáról még nincs döntés. A forgalmas utcában lévő ingatlan a magyar állam tulajdona, kezelője az Országos Mentőszolgálat. A telket évek óta próbálja megszerezni az OTP Ingatlan Rt., s társasházat, üzlethelyiségeket építene az értékes, belvároshoz közeli utcában. Az eredeti elképzelés szerint a kincstár eladta volna a társaságnak az ingatlant, Sopron önkormányzata pedig a szomszédos telket. Mindezért cserébe az OTP Ingatlan Rt. felépíttette volna a kórház területén az új mentőállomást és a sürgősségi ügyelet épületét. Ebből azonban egyelőre nem lesz semmi...

Közkincset nem cserélnek

– Többször tárgyaltunk a minisztériummal, a kincstárral, az Országos Mentőszolgálat szakembereivel és az OTP Ingatlan Rt.-vel, elkészült egy öt szerződésből álló bonyolult konstrukció tervezete is, a kincstár azonban végül nem támogatta az elképzelést – tudtuk meg Kalmár István alpolgármestertől. A kincstár ügykezelésére ugyanis már az uniós szabályok vonatkoznak, s egyébként is szigorúan őrködik az állami vagyon felett. Számukra nem volt járható út, hogy az Árpád utcai „közkincset" elcserélik. Sopron önkormányzatának új megoldás után kellett néznie. Bár a mentőállomás megépítése nem városi feladat, akkor lesz Sopronban sürgősségi ügyelet és új mentőbázis, ha a városvezetés ezért mindent elkövet.
– Az eredeti elképzelés szerint a költségvetést nem terhelte volna a konstrukció, de a város összesen mintegy ötvenmillió forint értékű ingatlant áldozott volna a mentőállomás és az ügyeleti épület létrehozására. Most, hogy a kincstár elutasította a szerződéstervezetet, más utat kellett keresni – mondja az alpolgármester.

Új terv kellett

És a terv máris kész. Az új elképzelések szerint Sopron kezdeményezi a kincstárnál, hogy adja át a városnak az Árpád utcai ingatlant. Kalmár István szerint ez a terv beválhat, hiszen az önkormányzat rugalmasabb lehet az értékesítés során. Természetesen nyílt pályázat útján adhatja csak el a város is az ingatlant, de Sopron számára egy a lényeg: annyi pénzt kell kapniuk az Árpád utcai épületért és telekért, amennyiből fel lehet építeni az új mentőállomást és a sürgősségi ügyeletet. Az alpolgármester bízik abban, hogy ezt a tervet a kincstár is elfogadja, hiszen az állam is jól jár: új mentőállomás tulajdonosa lesz az omladozó régi helyett.

A megoldásban bízik

A megoldásban bízik a megye új mentőfőorvosa, dr. Puskás Tivadar is, aki ugyan nem ismeri az évtizede húzódó történet minden ága-bogát, abban azonban biztos: Sopronnak új mentőállomásra van szüksége.

Kapcsolódó cikkek:

Harcban a mentőállomásért (2002-08-14) >>
Költözik a mentőállomás (2003-01-09) >>
Zöld út a mentőállomásnak (2002-08-29) >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat körözöttet fogtak el huszonnégy óra alatt

Huszonnégy óra leforgása alatt hat körözött személyt fogtak el a Soproni Rendőrkapitányság… Tovább olvasom