Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Lady Dianának is ajándékozott

Sopron–Budapest - Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott nemzeti ünnepünk alkalmából a Parlamentben Kutas László soproni kötődésű budapesti szobrászművész, aki most dolgozik harmincnyolcadik soproni köztéri alkotásán.
Kutas László (1936), a nemzetközi hírű szobrász jól ismert alakja a soproni művészvilágnak. Eddig harminchét köztéri alkotása ékesíti a várost és az egyetem botanikus kertjét. Az ő műve a városháza tövében álló Sopronyi-Thurner Mihály-szobor, a papréti holokauszt-emlékmű és a balfi nemzeti emlékhely „Erőltetett menet" című kompozíciója, amelyet az ugyancsak soproni kötődésű, s a napokban Ybl-díjjal kitüntetett Winkler Barnabás építésszel együtt valósított meg. Nemzeti ünnepünk alkalmából az államelnök Kutas Lászlót a realista hagyományokra épülő, több mint négy évtizedes művészi alkotó munkássága elismeréséül érdemesítette a magas kitüntetésre, amit Kiss Péter kancelláriaminiszter nyújtott át. A szobrász 1974-ben a Giorgo Vasari emlékérem-pályázat első díjasa lett Firenzében, ezt követően Ezüstgerely-díjban részesült. Hollandiától Japánon át számtalan országban állította ki munkáit. Mary Poppinsról készült szobrát Lady Dianának ajándékozta.

Kutas László jól ismert alakja a soproni művészvilágnak. Eddig harminchét köztéri alkotása ékesíti a várost.
Kutas László jól ismert alakja a soproni művészvilágnak. Eddig harminchét köztéri alkotása ékesíti a várost.

– Sopronhoz ezer szállal kötődöm, középiskolámat is a Berzsenyi Líceumban fejeztem be – mondta a Kisalföldnek. – Az ötvenes években, képzőművészeti főiskolás koromban nyaranta meg éppenséggel a várisi kőfejtőben dolgoztam, abból a kőből építették a Szent Mihály-temető új részének a falát. Mostanában a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert portréján dolgozom, akivel egy iskolába jártam a budapesti református gimnáziumban. A 2009-es év legnagyobb kihívása azonban a soproni kitelepítésekre emlékeztető feladat lesz. A „Szétszakított város" nagyméretű domborművet az evangélikus templom mellett állítjuk fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lepkészek a nemzeti parkban

Nemzeti park - Angol önkéntesek egy csoportja saját szerszámaikkal, saját költségen természetvédelmi… Tovább olvasom