Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Lackner-díj a mecénási munkáért

Sopron kulturális és alapítványi életében, illetve a történelmi hagyatékok őrzésében betöltött kimagasló – és mecénási – szerepvállalásáért dr. Szilágyi Lászlót Lackner Kristóf-díjjal tüntette ki a kereskedelmi és iparkamara elnöksége.

– Kelet-Magyarországról érkeztünk közel negyed évszázada Sopronba, ahol a határ menti gyógyturizmusban szakmai önmegvalósításra nyílt lehetőség – fogalmazott dr. Szilágyi László. – Sopronról korábban is voltak történelmi ismereteim, s az a nimbusz, amely a lelkemben élt a város iránt, ittlétünk alatt fokozatosan kiteljesedett. Identitásunkban és életutunk irányításában is megerősített bennünket az a soproni szellemiség, amely alapvetően Lackner Kristóf személyiségére és a város magyarnak maradó történelmére alapoz. Lackner Kristóf erkölcsi etalonként szimbolizálja számomra a közösségért érzett és vállalt nemes felelősségtudatot, a tenni akarást. Lackner ilyen értelemben Széchenyi ˝előfutárának˝ tekinthető. Manapság különösképpen időszerű az ő szellemi hagyatékuk felmutatása, hiszen egyre inkább eluralkodik a ˝szeresd önmagad˝ gondolat, szemben az önzetlenség ˝szeresd embertársadat˝ morális kötelezettségével. Adyt is megidézve: ˝Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek. És ha százszor tudtak bátrak lenni, százszor bátrak és viharvertek.˝

Dr. Szilágyi László: ˝Különösen fontossá vált a civil aktivitás és összefogás kiszélesítése.˝ Fotó: Magasi
Dr. Szilágyi László: ˝Különösen fontossá vált a civil aktivitás és összefogás kiszélesítése.˝ Fotó: Magasi

– Egyértelmű volt a számomra, hogy párommal, dr. Fodor Zsuzsannával aktívan részt vegyünk minden olyan civil kezdeményezésben, amely kulturális és történelmi vonatkozásban értéket teremtve öregbíti Sopron és hazánk hírnevét – folytatta a Lackner-díjjal kitüntetett főorvos. – Jó érzéssel tölt el, hogy nemes célok érdekében nyitottak és segítőkészek az emberek. Fontos szerepet tölt be életünkben az egészségügyi, illetve a Páneurópai Piknik Alapítvány, a Liszt-kultusz nemzetközi szintű ápolása.

Galériánkban kétszázhoz közelít már a soproni, a hazai, a határon túli magyar és külföldi képzőművészek kiállításainak száma, s négyszázötvennél is több olyan hangversenyt rendeztünk, amelyeket belépődíj nélkül látogathatott a közönség. Úgy vélem, a rendszerváltás után, amikor a minőségi kultúra intézményes támogatása csökkent, különösen fontossá vált a civil aktivitás és összefogás kiszélesítése.

Ebben szeretnék a továbbiakban is közreműködni, együttműködve a civil szervezetekkel és a Pro Kultúrával, amely dicséretes módon intézményi szinten karolta fel legfontosabb kezdeményezéseinket.

Olvasóink írták

  • 2. RábaViktor 2010. április 29. 19:38
    „Nagy öröm, hogy azokra is felfigyelnek akik a kultúrát támogatják, felkarolják, nem hagyják elveszni kulturális értékeinket! Gratulálok Lacikám! Persze mindenki tudja Sopronban, hogy ezt a díjat ketten érdemeltétek ki drága feleségeddel "keresd a nőt"! Jó egészséget mindkettőtöknek és további sok erőt, kitartást a munkához, Sopron kulturális életének gazdagításához!”
  • 1. Bokk 2010. április 27. 17:45
    „Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfrank – napokon belül megjelenik

A Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezetnél hetek óta előjegyezhető a Kékfrank –… Tovább olvasom