Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Küzdelem a hóval

Sokak szerint Sopronban több hólapátolóra lenne szükség, hogy gyorsabb tempóban, alaposabban – és legalább két műszakban – tisztítsák meg a járdákat, a közterületeket a hótól. Néhány helyen a fagyott hó miatt még mindig igen körülményes a közlekedés.
Ezekben a napokban több mint tíz, az úton keresztbe fordult, illetve árokba csúszott kamiont, autóbuszt mentettek a munkagépek, amelyek közül akadt olyan, amelyik szintén az árokban landolt.
Sopronban a tegnapi hófúvások főképp a külterületeken jelentettek gondot. A város forgalmasabb részein a városüzemeltetési kft. több mint harminc embere lapátolta a havat, s három munkagép, négy hóeke, valamint négy tolólapos jármű tisztította az utakat. Ettől függetlenül a város több pontján a járdákról el nem takarított, keményre fagyott hó veszélyeztette a gyalogosok közlekedését. Van olyan terület, ahol még mindig csak a járművek és a gyalogosok vágta csapán lehet haladni.

A Soproni Városüzemeltetési Kft. igazgatója, Major Árpád a kialakult hóhelyzettel kapcsolatban elmondta, a városvezetéstől ígéretet kaptak arra, hogy a hó elleni küzdelem valamennyi költségét megtérítik, így tehát „teljes mellszélességgel" állhatják a tél csapásait. Rendkívüli hómunkásokat viszont csak akkor vesznek fel, ha arra szükség lesz. Az eddigi munkálatok 8,5 millió forintba kerültek. Az utak téli sózására tárolt mennyiség nagy része is elfogyott. Amennyiben hasonló marad az időjárás, a pótlásról gondoskodnak. A városüzemeltetés éjjel-nappal ügyeletet tart: a 30/236-94-03-as telefonszámon várják a város közigazgatási területén kialakult hóátfúvásokról szóló bejelentéseket, az illetékesek azonnal intézkednek.

Sopronban a főutak átkelési szakaszait – például a Csengery, a Bánfalvi, az Ágfalvi, a Brennberg felé és a határ felé vezető utat – a megyei közútkezelő kht. fertőszentmiklósi üzemmérnöksége gondozza. – A régió több mint négyszáz kilométer hosszú fő- és bekötőútjának hóakadály-mentesítését a kht. összesen tíz nagyteljesítményű hómaróval, nyitóekékkel, félszárnyú hóekékkel ellátott nehézjárművel végzi. A munkálatok eddig több mint tizenötmillió forintba kerültek – mondta Kiss Dénes, az üzemmérnökség vezetője. – A munkák folyamatosan, éjjel-nappal zajlanak, tizenhatan váltják egymást a kormánynál. A nagy hidegben a fokozott igénybevételnek kitett munkagépeknél is történnek meghibásodások, legfőképpen a hidraulika és a légvezeték szorul javításra. Ha a munkagépeket vezető közútkezelők a hó fogságába került gépjárműveket találnak, lehetőség szerint segítenek. Ezekben a napokban Fertőszentmiklós és Lövő között, Répcevis, Csapod és Szakony környékén fordultak keresztbe, illetve árokba kamionok, autóbuszok. Péntek reggel Zsira környékén kellett a tejes autót kiszabadítani a hó fogságából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik a mentőállomás

Sopron mindent megtett annak érdekében, hogy a város lakói ne maradjanak mentés és betegszállítás… Tovább olvasom