Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kutyaügyben hoztak ítéletet

Sopron–Harka - Precedensértékű ítélet született a soproni bíróságon: dr. Gajdos Anikó bíró „gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségét" állapította meg annál a férfinél, akinek kutyái megtámadtak egy mozgássérültet. Az ítélet fellebbezés miatt nem jogerős.
A vádlott egy év próbára bocsátást kapott, amiért szabadon hagyott kutyái rárontottak egy mozgáskorlátozottra. Az eset kapcsán a férfi kerekes székkel felborult, emiatt combcsonttörést szenvedett. (A bírói ítélettel, a próbára bocsátással a vádlott büntető felelősségre vonását elhalasztották, ám ezt is megfellebbezték, így még ez sem jogerős.)

– Felkavaró volt a kutyák támadása és a kiszolgáltatottság érzete, amelyet a rám rontó állatok miatt kellett elviselnem – fogalmazott a 38 éves soproni mozgáskorlátozott férfi, aki nyolc éve baleset miatt kényszerült kerekes székbe.

Egy Sopron közeli falu határában kirándultunk feleségemmel és gyermekünkkel.

– Ők kerékpároztak, jómagam egy háromkerekű, kézi hajtánnyá átalakított kerekes székben ültem. A lakott területtől mintegy száz méterre történt a kutyák támadása, hozzátartozóim akkor épp előrébb voltak. Hirtelen három, igen agresszíven viselkedő eb vett körül: vicsorogtak, fel-felugráltak hozzám. Kétségbeesetten próbáltam kikanyarodni, kihajtani előlük, emiatt a kerekes szék megbillent s a földre zuhantam. Szerencsére volt, aki hamar a segítségemre sietett. Éreztem, valami baj történt velem, a kórházban kiderült: combcsonttörést szenvedtem. Műtöttek, utána két hétig táppénzen voltam. Mivel a kutyák tulajdonosa nem tett semmit annak érdekében, hogy azok ne szökjenek ki, a rendőrségen tettem feljelentést. Államigazgatási eljárás keretében jutott el az ügy a bíróságra. Az esetet azért tartom tanulságosnak, hogy a kutyákra vonatkozó előírásokat szigorúan tartsák be. Legfőképpen: egy gazda igenis felelőséggel tartozik, ha kutyái sérüléssel járó helyzetet teremtenek – zárta a sértett.

Olvasóink írták

 • 12. SZK56 2008. október 14. 20:32
  „Tancs Kaszabell nagyon igaza van a pénz büntetéssel nagyon egyetértek én is!”
 • 11. Tancs Kaszabell 2008. október 14. 10:30
  „Ez ítélet ?
  Ez véleményem szerint egy R Ö H E J !!
  A kutyákat nagyon szeretem.Ez az állat áll legközelebb az emberhez.
  A bírónő "próbára bocsájtását"meggondolnám.Addig is javaslom ,hogy az ANIMAL PLANET adását nézegesse,a kutyák tulajdonosát keményen megbüntetném (pénzbüntetésre ítélném kb. 100 e Ft.) továbbá az Ő költségére a kutyákat megvizsgáltatnám,hogy alkalmasak e arra,hogy emberek közelébe vigyék őket.Ha nem ....................ezt nem szeretném.”
 • 10. Llxxyy 2008. október 13. 13:01
  „Amúgy azzal egyetértek, hogy sok kutya különb némely embernél... :)”
 • 9. Llxxyy 2008. október 13. 12:59
  „Pisti50! Irmusnak igaza van, nekem is van kutyám, mégis egyezik a véleményünk. A kutyapiszkot a gazdinak fel kellene szedni! Már nem lehet a fűben közlekedni, mert belelépsz az ajándékcsomagba, legyen az játszótér vagy akár egy park!
  Nem a kutya feladata összeszedni maga után a mocskot, hanem a TIÉD! Ha ez nem tetszik, ne tarts állatot!”
 • 8. "példás" büntetés 2008. október 13. 00:18
  „Hát ez minden, csak nem példás büntetés. A próbára bocsátás magyarul azt jelenti, hogy nem ítélték semmire, csak ha egy éven belül újabb szándékos bűncselekményt követ el, akkor ezt az esetet is beleszámítják. Röhej! Ha én megtámadok valakit és ennek során eltöröm a combcsontját, nem valószínű, hogy ilyen "példás" büntetést kapok. Ugyan úgy kellene büntetni őket, mintha ők maguk követték volna el a bűncselekményt. Ha megölik a kutyák ezt a férfit, akkor mit kapott volna a gazdájuk? 10 ezer forint pénzbüntetést?”
 • 7. irmus 2008. október 12. 17:56
  „pisti50.Nem gond hogy letegezett. ESZE ENNYI!!!Nem árt megtanulni olvasni ne tán értelmezni. Igen bár milyen furcsa szeretem a kutyusokat.De ugy látom Ön maga alá piszkít és és a kutyusoktol várja hogy eltakarítsák.De ha gondolja segítek értelmezni a cikket Üdvözlettel Irmus.”
 • 6. kriszkrosz 2008. október 12. 10:54
  „Sziasztok
  Én a legmesszebbmenőkig állat- és legfőképpen kutybarát vagyok, de hiszem és vallom, hogy egy kutyának semmi keresnivalója közterületen póráz, és indokolt esetben - szájkosár nélkül.
  Az pedig az állattartó kötelessége és felellőssége, hogy a kutya ne tudjon kiszökni közetrületre+ kötelező figyelmeztetni táblával mindenkit, ha a kutya harapós. Ha ennek ellenére valaki meg akarja simogatni.......akkor lelke rajta. Utána már "csak" annyi a dolgod, hogy az oltási könyvet bemutasd!”
 • 5. jucus67 2008. október 12. 10:21
  „Ugyanúgy felelős mindenki a kutyájáért ..mint a gyerekéért!! Hál istennek nemlett rosszabb .ill.tragikus vége az esetnek!!! Mi van ha igen? Akkor is ilyen nagy szája lenne a tulajnak? .noocommet!!”
 • 4. ggg 2008. október 12. 09:25
  „pisti50
  irmusnak teljesen igaza van. nekem is van kutyám, de csak a rendszeren engedem póráz nélkül, ott, ahol kevesen járnak már. a kutyatulajdonosok is magyarok, ezért leszarnak mindent maguk körül, csak magukkal foglalkoznak. nem is értem, h ezen miért kell meglepődni, hiszen minden szinten ez megy...”
 • 3. pisti50 2008. október 12. 09:08
  „irmus?
  Te ugye állat gyülölő vagy?
  te sem tudnád magadután össze szedni magadután a piszkot ha négy lábad lenne.
  Te sem tudnál pórázon menni.
  Te sem tudnád megmondani mi is éppen a bajod.
  Hát sajnos az állatok nem beszélnek.
  De hidd el egy kutya sokkal különb mint némelyik ember , mint például te”
 • 2. pisti50 2008. október 12. 09:04
  „Nekem volt olyan esetem,hogy megtámadott egy férfi mert rá mertem szólni majdenem elütötte az öcsémet kocsival.
  Kiszált az illető a kocsijábol nekem rontot elkezdett ütlegelni szétszabta a kabátomat eltört a szemüvegem,csak azért mert rá mertem szolni jobban vigyázzon a kutyám megvédett és a középső ujját a körmével lekarmolta a kutya,
  ugy kerültem a rendőrségre mitn tanu ugy jöttem ki mint vádlott. feljelentett a rendörség nincs beoltva a kutyám be volt oltva utánna azért mert nem volt rajt szájkosár. a polgármester hivatal 5000ft megbüntetett.Biróságra tették az ügyet ott fizettem 40.000 ft-ot és az is aki megtámadott.
  Hát ilyen a magyar törvény.
  Majdne,m elütik az öcsémet a sofört nem szondázták le és ngem hoztak ki bünösnek a kabát károm és a szemüveg károm sem térült meg.”
 • 1. irmus 2008. október 11. 16:08
  „Nagyon sajnálom a Fiatal Embert, Miért kell ennek megtörténni hogy a kutyások nem figyelnek a kutyáikra Annyira tudják hangoztatni a jogaikat az állatok szeretetét . Akár merre jár az ember legyen ez a várkerület , vagy a lőverek mindenütt elengedett kutyusok nem beszélve az ürülékük felnem szedése.Nagyon helyes a példás büntetés .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bujtor (is) a Kakukkfészekben

Sopron - A Ken Kesey regénye alapján készült Kakukkfészek című Dale Wasserman-színdarabot láthatja a… Tovább olvasom