Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kuslics Balázs: Nem tudok nyakkendőt kötni

Rendhagyó interjú a soproni önkormányzat sajtófőnökével. Kuslics Balázs szerint szinte mindenkinek vannak bogarai.

A Szabad Sajtó Napja apropóján készítettünk ezúttal nagyobb lélegzetvételnyi interjút az önkormányzat sajtófőnökével. Kuslics Balázs rádiós újságíróból lett köztisztviselő, s bár gyakran mondja, hogy ő valójában háttérember, ezúttal válaszolt portálunk kommunikációval kapcsolatos kérdéseire. A napi munkakapcsolatból adódóan tegező viszonyban.

Lassan öt éve dolgozol a városházán sajtósként, ami az elődeid hivatali idejét tekintve már önmagában egyfajta rekord. Először sajtóreferens, később szóvivő, nemrég pedig sajtófőnök lett a beosztásod. Mi indokolta a változásokat? Van a megnevezésnek valamilyen jelentősége?

Tulajdonképpen nincs. Referensről akkor változott szóvivőre, amikor igényként fogalmazódott meg, hogy ne csak előkészítsem a reagálásokat, hanem én is adjak nyilatkozatokat. Az utolsó változtatást egy szervezetfejlesztéssel kapcsolatos nyertes pályázat indokolta. Ez ugyanis kettéválasztotta a korábbi munkakört és új feladatokkal egészítette ki.

Ezt szokta az ellenzék negyvenmilliós sajtóirodának hívni?

Igen, de ez egy hatalmas szamárság. Ezzel ők is pontosan tisztában vannak, mostanában nem is emlegetik. A közgyűlésben egyébként az erről szóló előterjesztést kérdés és hozzászólás nélkül megszavazták. A pályázat különben sem a sajtóiroda kialakításáról szólt, a pénzt sem ennek finanszírozására nyerte a hivatal. Egyszerűen annyi történt, hogy újra „neve lett a gyereknek", 2000-től ugyanis már volt egy Koordinációs iroda a városházán, közel hasonló feladatokkal.

Nem tudja megkötni, de viseli. Háttérember az előterében.
Nem tudja megkötni, de viseli. Háttérember az előtérben.


Annak ellenére, hogy szóvivői feladatokat is ellátsz, vannak olyan - egyébként nem soproni - újságíró kollégák, akik szerint gyakran nem vagy nyilatkozós kedvedben.

Ez csak részben igaz. Minden olyan témáról szívesen nyilatkozok az országos sajtónak, ami előnyös a város számára, de nem vagyok híve annak, ha a negatív híreket visszhangozza a teljes magyar sajtó.

Mire gondolsz?

Ennek tipikus esete a szmogkérdés. Helyi szinten a tájékoztatási kötelezettségünknek maradéktalanul eleget teszünk, de nem gondolom, hogy az országos sajtónak arról kellene nyilatkozni, hogy rossz a város levegője. Ettől ugyanis nem fog javulni, ráadásul még negatív színben is tünteti fel Sopront. Teszem hozzá, a szálló por koncentrációja nagymértékben függ a légköri viszonyoktól, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy erről is a politikusok tehetnek.

Gyanítom nem a szmogkérdés miatt került kecskefej a Fidesz iroda ajtajára. Mi a véleményed a konkrét esetről?

Ugyan még nem volt „felesleges" kecskefej nálam, de ennek ellenére is biztosan állíthatom, hogy egyik párt kilincsére sem akasztanám. Ez nem az én stílusom.

A Fideszben hogyan fogadták a hírt?

Nem szívesen nyilatkozom pártkérdésben, én az önkormányzat sajtómegjelenéseit szervezem. A városvezetés is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy el legyen választva az önkormányzat és a párt.

A kommunikációs kiadásoknak és az önkormányzati hetilapnak „bérelt helye" van az MSZP-s sajtótájékoztatókon. Felesleges pénzkidobásnak, propagandaújságnak nevezik a Soproni Témát.

Az ellenzék általában támadja az önkormányzati lapokat, így van ez szinte mindenhol, önmagában nem látok ebben semmi különöset. Az, hogy feleslegesnek tartják egyszerű kommunikációs fogás. Pontosan tisztában vannak vele, milyen komoly súlya van, éppen ezért támadják, ezért akarják állandóan megszűntetni. A korábbi ciklusok lapjaihoz képest egyébként politikailag sokkal visszafogottabb, van az irodám polcán olyan lap a szocialista ciklusból, ahol csak a címlapon négy fotóval szerepel az akkori polgármester. Nekem ezzel sincs bajom. Tudomásul kell venni, hogy az önkormányzatot a polgármester és az alpolgármesterek személyesítik meg, tehát amikor valamelyikük részt vesz egy rendezvényen, akkor a teljes közgyűlést képviseli, beleértve az ellenzéket is. Ezért nincs abban semmi meglepő, ha ők többet „szerepelnek".

Volt olyan ellenzéki képviselő, aki fizetős újságot, illetve havilapot javasolt a mostani helyett.

Ezekkel a javaslatokkal nem értek egyet. Fontos, a mindenkori önkormányzat díjmentesen biztosítsa az információhoz jutást az itt élőknek, sokak számára ez az egyetlen lehetőség az informálódásra. Az önkormányzati havilapok felett pedig egyszerűen eljárt az idő. Az internet térnyerésével annyira felgyorsult a kommunikációs folyamat, hogy ma már szinte az eseményekkel egy időben minden elérhető.

Mit kezdenénk például egy március 15-ei felhívással, amely adott esetben három héttel az esemény előtt tudna csak megjelenni, vagy mondjuk a tudósítás hírértéke is megkérdőjeleződik, amikor három héttel a rendezvény után lesz csak olvasható. Arról nem is beszélve, hogy a hetilap segítségével jelentősen minimalizálódtak a hirdetési kiadások, ez éves szinten –beleértve a cégeket és az intézményeket is - mintegy 7-9 millió forintot jelent. Amikor a lap költségéről esik szó, érdemes ezt az összeget levonni belőle.

Mi a helyzet a soproni média többi szereplőjével?

Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy egy napilap, két televízió, két rádió, több információs kiadvány és internetes oldal is működik a városban, úgy gondolom, hogy van lehetőségük informálódni az itt élőknek.

Mennyire élnek ezzel a lehetőséggel a soproniak?

Vegyesek a tapasztalatok és a visszajelzések. Persze nem csoda, hiszen a helyi sajtóorgánumok igazából nem egymás konkurenciái, sokkal nagyobb a verseny az országos médiával. Egy helyi TV például ugyanúgy versenyez az országos kereskedelmi csatornákkal, az a cél, hogy a soproni nézőket napi szinten akár csak egy rövid időre is „elcsábítsa" más adókról. A mi munkánk is csak akkor lehet sikeres, ha el tudjuk juttatni az önkormányzattal kapcsolatos híreket az itt élőkhöz.

Említetted az internetet. Miként viszonyul az önkormányzat az olyan közösségi oldalakhoz, mint például a Facebook, vagy a Twitter?

Ez egy időről-időre visszatérő téma, nincs egységes álláspont. Mindegyik felület alapvetően perszonalizált, vagyis személyközpontú. Elsősorban az egyének és nem a szervezetek világa, akkor igazán hatékony, ha közvetlen, kétoldalú információáramlás alakítható ki.

És milyen a te viszonyod a közösségi médiához?

Egyik felületen sem vagyok felhasználó. A Twitterrel kacérkodom néha, de aztán valahogy mindig lebeszélem róla magam. Talán attól félek, hogy kiderülnek a „bogaraim". (nevet)

Vannak „bogaraid"? Elárulsz egyet?

Szinte mindenkinek vannak, én például nem tudok nyakkendőt kötni. Nem azért, mert az intelligenciahányadosom nem tesz alkalmassá az elsajátítására, hanem mert egyszerűen nem akarom megtanulni és kész. Előre megkötve sorakoznak a szekrényben.

Együtt lépnek. Fodor Tamás polgármester és Kuslics Balázs.
Együtt lépnek. Fodor Tamás polgármester és Kuslics Balázs.


Maradva az internetnél, megkerülhetetlen az a kérdés, hogy milyen a viszony a kommentelőkkel?

Alapvetően tisztelem azokat, akik valamilyen módon részt vesznek a közélet alakításában, legyen bármilyen az álláspontjuk bizonyos kérdésekről. A legkönnyebb ugyanis hátradőlni otthon a fotelban, és megállapítani, hogy mindenki alkalmatlan mindenre. A hozzászólások között vannak értékes, megfontolásra érdemes javaslatok, és vannak bántó, helyenként jogszabálysértő vádaskodások is. Utóbbiak ellen a legnehezebb „védekezni", hiszen döntően álnév mögé bújt szerzők billentyűzetén „születnek". Sajnos konstruktív hozzászólásból van kevesebb.

Mégis gyakran írják azt a kommentelők, hogy senki nem veszi figyelembe a javaslataikat.

Egyet azért látni kell: a kormányzás országos és helyi szinten egyaránt egy roppant összetett és bonyolult feladat. Tudom, hogy az internetes információhalmaz „birtokában" sokan úgy gondolják, hogy átlátják a folyamatokat, és ezek alapján képesek lennének a felelős döntéseket meghozni. Ezzel érdemes óvatosnak lenni. Gyerekként én ugyanúgy „gitároztam" teniszütővel a kezemben, mint gondolom még oly sokan, és a végén már teljesen elhittem, hogy tudok gitározni. Aztán megpróbáltam mindezt egy igazi gitáron és kiderült, hogy ég és föld a kettő. Öt éve dolgozom a Polgármesteri Irodán, és a tisztségviselőknek köszönhetően ott lehetek sok döntés meghozatalakor. Ám még így sem merném azt állítani, hogy mindent ismerek, mindent egységes rendszerben látok. Sokat tanulok még most is.

Érted ezt a saját területedre, a kommunikációra is?

Természetesen. Nem gondolom, hogy mindig nekem vannak a legjobb ötleteim. Örülök, ha elfogadják a javaslatomat, de akkor sem esek kétségbe, ha az adott kérdésben a vezetés másként dönt. A média állandóan változik, ezért aki elhiszi magáról, hogy mindent tud, azt könnyen érhetik kellemetlen meglepetések.


Olvasóink írták

 • 17. norbi29 2012. október 01. 08:44
  „Kedves Kuslics Úr,
  Remélem az ön kertjét is majd szanaszét turják a vaddisznók és akkor is majd ilyen cinikusan nyilatkozik.

  Az ifjusági tábornál lévő buszmegállónak meg semi köze Brennberghez, innen is látszik hogy fogalma sincs miről beszél.
  Jobb lenne elöbb informálódni, ha már ezért is fizetik.”
 • 16. FREDDY/S 2012. március 21. 12:07
  „Valós jó eredményeket nem kell megmagyarázni, csak a hibásakat, nemde...”
 • 15. prakker 2012. március 21. 09:34
  „Igaza van Balázsnak, a teniszütős hasonlattal. Kívülről minden sokkal egyszerűbbnek látszik.”
 • 14. ÁrtatlanBárányka 2012. március 20. 13:04
  „Az egészben nem lenne semmi probléma, és nem a fejétől szaglana a hal, hogyha nem lett volna hátszél, illetve ha legalább a fiatalember beismerné a hátszelet.
  Újságcikk kellett róla ahhoz, hogy így kb két év után végre egyszer megjelenjen az istenadta nép előtt a fiatalember.
  Lépten-nyomon az önkormányzat sikerességét kellene szajkózni, ehhez képest eddig még nyilatkozni sem igazán lehetett hallani.”
 • 13. taktam 2012. március 20. 10:00
  „To Kuslics Balázs.
  Gratulálok válaszaidhoz! Meggyőződésem, hogy jól csinálod, illetve szolgálod Sopront. Akik ezt nem így látják, azok nem biztos, hogy Sopront szolgálják. Nem vagy könnyű helyzetben. De jól állod a megpróbáltatásokat. Neked felelősséged van a felelőtlen média pedig éppen arról amiért megfizetik... A média megmondóit senki sem választotta, a város köztisztviselőt a szavazók legitimálják...
  Továbbra is Sopronért!”
 • 12. SzImike 2012. március 20. 09:34
  „Én személyesen is ismerem a Balázst. Személyében egy korrekt, jóindulatú embert ismertem meg. Ő végzi a munkáját amivel megbízták és jól is végzi azt. Az más kérdés, hogy sok, vagy kevés az irodára költött pénz. Ezt döntse el mindenki maga. Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy kell az Ő beosztása, hiszen olyan vezetők vannak, akik nem tudnak beszélni. Persze ez adottság kérdése is. Az önkormányzat jó, vagy rossz működése nem rajta, hanem a vezetőkön múlik.”
 • 11. Tanárur 2012. március 20. 08:06
  „Ok "zoltee" "beszéljen órákig folyamatosan úgy, hogy 2 percenként más témára vált" Kuslics úr pedig álljon be napi 10-12 órára minimálbérér robotolni.Majd megtudja melyik nehezebb szónokolni,vagy dolgozni.”
 • 10. zoltee 2012. március 20. 00:20
  „Nem vagyok fideszes. Sőt. De, ez az interjú egy szimpatikus ember benyomását kelti. Tőle én nem sajnálom a pénzt.

  Aki pedig azt gondolja, hogy egy szervezetnek nincs szüksége szakképzett kommunikátorra, annak javaslom, álljon ki egy közterületre, és beszéljen órákig folyamatosan úgy, hogy 2 percenként más témára vált. Aztán majd kiderül, mindenki tud e nyilatkozni.

  Az egyik legfontosabb munkakör ez, ami óriási segítség mindenkinek, bármilyen formában is találkozik az önkormányzattal: sajtómunkatársként, olvasóként, állampolgárként vagy képviselőként.”
 • 9. Figyelő2012 2012. március 19. 21:35
  „Szerintem a következő város vezetésnek a legelső dolga az lesz, hogy ezt a sajtós dolgot, így teljes az egészében felszámolja.
  Teljesen felesleges ezért egy embert fizetni is.
  Mindenki tud beszélni, és nyilatkozni.

  Ezen összeget fordítsák inkább oktatási célokra!”
 • 8. igazember 2012. március 19. 20:09
  „1. vitriol2 Igazad van,ami megmozgatja az emberek fantáziáját ,azt szajkozzák. Mit is mond? "de nem vagyok híve annak, ha a negatív híreket visszhangozza a teljes magyar sajtó." Na ne ,mert a végén még elhiszem."Nem tudok nyakkendőt kötni" Kinem sz...a le,köss mást.”
 • 7. vitriol2 2012. március 19. 19:29
  „az uj fülkés "strukturá"-ban kialakitott sajtóiroda vezér!
  Qrvára eredményes a fülkés papagájkomandos tevékenységetek(itt is)-egy nap 6 reagálo, de egyik sem fülkés.Miért? tán ennyire fogadják be az általatok "közvetitett" maszlagot?”
 • 6. petry 2012. március 19. 16:33
  „Lárifári”
 • 5. Mankapunka 2012. március 19. 14:24
  „Én jelentkeznék a hirdetésre!!!

  Lennék a sajtós alsajtósa,csak nem tudom,ki ez a Balázs,de biztos jó hawerok lennénk. Előre látom.”
 • 4. ÁrtatlanBárányka 2012. március 19. 13:46
  „Ki a rokon vagy ismerős a Hivatalban, hogy sikerült létrehozni a 40 milliós irodát?
  Mert nem emlékszem, hogy álláshirdetés alapján jelentkezett volna a fiatalember....”
 • 3. AzIgazsagZsoldosa 2012. március 19. 12:42
  „Ez mi ez? És ez ki?”
 • 2. S.Soproni 2012. március 19. 12:37
  „Hogyan kössünk nyakkendőt. Nem nagy ördöngősség!
  http://videosmart.hu/video/nyakkendo-kotes-a-haromszog-forma”
 • 1. vitriol2 2012. március 19. 09:19
  „és a "helyi téma"? az mi?
  ja és tényleg mennyibe is kerül "nekünk" ez uj fülkés "strukturá"-ban kialakitott sajtóiroda?
  és a "kecskefej"?- tényleg az volt az elintézési modja- amit ahelyi fülkések "csináltak"?
  tudjuk a fülkések Qrva "sértődékenyek", engem korábban az "arcusi" páros tiltatott ki pár napra:”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízutazás - A pecsenyétől a pálinkáig a soproni hétvégén

Vásári forgatag, előadások és kóstolók várták az érdeklődőket két napon át a Liszt-központban. A… Tovább olvasom