Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Kürtjel- és állatcsontfelismerés

Sopron - Országos vadászverseny kezdődött tegnap Sopronban. A megmérettetésen állatcsontok és kürtjelek felismerése, valamint trófeabírálat tette próbára a résztvevők hozzáértését.
A Fáber-réti zsákhordás ügyességi száma után az országos vadászverseny résztvevői terepgyakorlatokkal adtak számot tudásukról.

Útban a Muck felé tíz feladatmegoldó állomáson – többek között – állatkoponyák és csontok, nyomok, tollak, rovarok, magok és termések, állatszőrök, valamint madártojás felismerése, csapdakezelés és trófeabírálat tette próbára a vadászok hozzáértését. (Megjegyzendő, hogy a kollekció darabjait nem foghatták meg a versenyzők.)

Bolla Balázs és Soós Krisztián vadászkürtjelekkel nyitották meg az országos vadászversenyt. Fotó: Magasi Dávid
Bolla Balázs és Soós Krisztián vadászkürtjelekkel nyitották meg az országos vadászversenyt. Fotó: Magasi Dávid


Ezt megelőzően azonban tesztírással és a vadászkürtjelek felismerésével kezdődött a hazai vadászseregszemle. Bolla Balázs ágfalvi és Soós Krisztián zalai vadászkürtösök elmondták: több mint száz a mai is használatos vadászkürtjel, amelyet a XIX. században Reinhold Stief bajor vadász állított össze. Korábban katonai kürtjeleket alkalmaztak a vadászatokon is, így azonban könnyen megkülönböztethetővé vált a harci művelettől.

– Hazánkban több mint kétezer hivatásos vadászt tartanak nyilván – tudta meg a Kisalföld Orbán Henriktől, az országos vadászkamara megyei titkárától. – Az immár kétévente rendezendő versenyen a megyék legjobbjai, a legutóbbi megmérettetés első három helyezettje és a házigazda által meghívott vadász vehet részt.

– Sopronban először tartunk országos versenyt, amelyet dr. Kőhalmi Tamás, a NYME egykori egyetemi tanára emlékére szerveztünk. Ezúttal tizenhat megyéből érkeztek hivatásosok – összegzett Román József, a Taeg vadgazdálkodási igazgatója, a soproni rendezvény főszervezője. A verseny ma a lövészettel Mosonmagyaróváron fejeződik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elszármazottak találkoznak

Lövő - Lövővel kapcsolatos régi fényképeket, emlékeket, tárgyakat feljegyzéseket vár a Lövő Község… Tovább olvasom