Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kuriózumokat őriz a levéltár, igazgatójának munkája a hobbija

Dr. Dominkovits Péter, a soproni levéltár igazgatója folytatná a modernizációt és nyitni is szeretne a város intézményei felé.

A soproni az ország egyik legértékesebb vidéki levéltára, amely máig sok kuriózumot őriz.  A tudományos és közigazgatási funkciókat egyaránt ellátó levéltár a városi, járási, települési önkormányzatok iratsorozatai mellett testületi, intézményi, vállalati, családi, személyi fondokat, azaz levéltári egységeket is őriz. Mindezt dr. Dominkovits Pétertől tudjuk, aki júniustól tölti be az igazgatói posztot.

Dr. Dominkovits Péter júniustól tölti be az igazgatói posztot. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Dominkovits Péter júniustól tölti be az igazgatói posztot. Fotó: Magasi Dávid

Mielőtt beadta a vezető pályázatát, 1993 óta levéltárosként, majd főlevéltárosként dolgozott az intézményben, ahol meglátása szerint az eddigi eredményekre építve szemléleti, szakmai változásra van szükség. Fontosnak tartja az újabb nyitást az iskolák felé, a modernizálást, szakmai napokat szervezne és intenzívebb kapcsolattartást tervez a város intézményeivel is. Elmondta, az Internet manapság megkerülhetetlen, ezért a soproni levéltár honlapja az elmúlt időszakban jelentős fejlesztésen esett át, de az adatbázisát tovább kell bővíteni.

Az igazgató kifejtette, szakmailag kiválóan képzett levéltárosokkal és levéltári kezelőkkel dolgozik együtt. Feladataik közé tartozik a napi ügyfélforgalom ellátása, önkormányzati, bírósági, magánszemélyi megkeresésre gyakran kell adatokat szolgáltatniuk. Másrészt országos és helytörténeti kutatásokat, szakdolgozat írókat segítenek, külföldi kutatójuk is sok. 

A vezető az adminisztráció, pályázatok figyelése, napi munka koordinálása mellett korábbi szakmai feladatait is tovább viszi. Érdeklődési köre főként a kora újkori nyugat-dunántúli, kiemelten Sopronnal kapcsolatos iratanyagokra terjed ki.

Szakmai névjegy

A győri születésű dr. Dominkovits Péter szerencsésnek tartja magát, mert ahogy mondja: hobbija összefonódik a foglalkozásával. Tekintélyes szakirodalmi munkásságát jellemzi, hogy 19 saját, illetve társszerzős önálló kötetet, jelentős részben forráskiadásokat jelentetett meg. Továbbá 130-nál több országos és helyi szakfolyóiratokban, illetve hazai és nemzetközi konferencia kötetekben jelent meg tanulmánya, számtalan forrás- és adatközlés fűződik nevéhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vallási fesztivál Sopronbánfalván - részletes program

A hétvégén kezdődik az I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál. Tovább olvasom