Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kultúrtáj a Fertő

A Fertő tó világörökség kezelési tervének elkészíttetéséről együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá Fertődön. Ezáltal a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak a természeti és kultúrtörténeti értékek és a tájegység megóvása.

Mint arról annak idején hírt adtunk, az UNESCO Világörökségi Központ Bizottsága Helsinkiben 2001. december 13-án a Fertő tó környékét kultúrtáj kategóriában világörökségi helyszínné nyilvánította azzal a feltétellel, hogy a magyar és az osztrák előterjesztők két éven belül közös kezelési tervet hoznak létre.
A tegnapi tanácskozáson a kezelési terv megalkotását célzó dokumentumot a kijelölt, védett terület magyar településeinek polgármesterei, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója, a megyei önkormányzat és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága vezető képviselői látták el kézjegyükkel. A résztvevők az aláírással gyakorlatilag megalakították a Fertő Táj Világörökség Magyar Tanácsát is.

Aki szeretné és aki először nem

– A leendő kezelési terv útmutatásai Sopron önkormányzatát Balf miatt érintik majd – nyilatkozta dr. Gimesi Szabolcs polgármester. – Ugyanakkor szeretnénk azt is elérni, hogy előbb-utóbb a soproni belváros is része legyen a Fertő táj világörökségének, hiszen a város mindig is szerves egységben élt a Fertővel: saját partja volt, s halászati joggal is rendelkezett. Ennek emlékét őrzi például a Halász utca neve is. A kezelési terv megalkotandó tézisei bizonnyal óriási feladatokat rónak a településekre, de a nagy kihívásnak való megfelelés a térség egészét szolgálja.
Annak idején Fertőboz önkormányzata volt az egyetlen, amely nem akarta a Fertő táj világörökségi jelölését.
– Attól tartottunk, hogy a meglévő kötöttségek mellé még több kötelezettségnek kell eleget tennünk – mondotta Henn Márton polgármester. – Végül a falugyűlés bírálta felül a testület döntését. Most már mi is örülünk a világörökségnek, hiszen a következő generációk élvezik mindannak az előnyét, amivel most nekünk szembe kell nézni...

Rétegturizmusra várva

Körmendi János megyei főépítész szerint a leendő kezelési terv előírásainak betartása olyan előrelépésnek tekintendő, amellyel a régió az eddiginél is erősebben kapcsolódhat be a kultúr-, továbbá a világörökségeket látogató rétegturizmusba.
Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke érdeklődésünkre elmondta: a Fertő táj világörökségi feladataival kapcsolatban a jövő héten tanácskozásra hívják meg az érintett osztrák és magyar települések képviselőit. A közös fórumon szeretnék megalakítani azt a magyar-osztrák egyesületet is, amely egységében képes kezelni a világörökségi területet.

Kapcsolódó cikk:

Nemzeti parkok határok nélkül (2002-03-11) >>


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié lesz a Fertő tó Szépe?

Szélhámossággal vádolja a Totáldivat Színházat a Videopress Menedzseriroda, mert véleményük szerint… Tovább olvasom