Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Különleges tárlat a soproni építészeti értékekről

A kiállításon korabeli fotók és tervrajzok segítségével ismerhetik meg a selmeci és soproni időszak oktatásának legfontosabb helyszíneit.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni campusa és selmecbányai jogelődje, a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Akadémia építészeti értékeit mutatják be Sopronban, az Esterházy-palotában berendezett kiállításon.

A különleges tárlaton korabeli fotók és tervrajzok segítségével ismerheti meg a közönség a selmeci és soproni időszak oktatásának legfontosabb helyszíneit. A kiállítás jól érzékelteti, hogy a XVIII. század első felében Selmecbányán indult, s ma a Nyugat-Dunántúl több városában, köztük Sopronban zajló oktatásnak otthont adó épületek hiteles képet adnak az egymást követő építészeti stílusokról - mondta Winkler Gábor professzor az MTI-nek.

A soproni campus erdőmérnöki karának jogelődjét, a bányatisztképző iskolát III. Károly 1735-ben alapította Selmecen. Az intézményt Mária Terézia 1762-ben akadémiai rangra emelte. Az oktatást akkoriban késő reneszánsz és barokk épületekben folytatták. A XIX. század második felében a neoreneszánsz előkelő polgári stílusában épültek paloták az erdészeti és a bányászati oktatás számára. Ez utóbbi épületek Szlovákiában ma is oktatási célokat szolgálnak - tette hozzá a professzor. 1919-ben, miután Selmecbánya Csehszlovákiához került, a főiskola Sopronba települt át.

Az Ikva-parti városban egyebek között Alpár Ignác által tervezett neoreneszánsz, neobarokk épületeket kapott az intézmény. Historizáló palotában tevékenykedik a közgazdasági kar, a matematikai épületet pedig Winkler Oszkár tervei alapján úgy építették, hogy az előadóterem lejtését a Lővérek dombja adja. A modern építészetet képviseli egyebek között az új kollégium és az Erzsébet-kertben a mintegy két éve megnyílt egyetemi épület is. A tárlat anyagát többek között a Selmecbányai Bányászati Levéltár, a Selmecbányai Múzeum, az Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény, a Soproni Múzeum és a Soproni Levéltár archívumaiból válogatták az egyetem központi könyvtárának és levéltárának munkatársai.

Munkájukat a kollégák, az egykori dolgozók, a hallgatók és családjaik fényképekkel segítették. A február 28-ig látogatható tárlat szakmatörténeti jelentőségét emeli, hogy ezúttal első ízben kapott nyilvánosságot az egyetemi épületekre vonatkozó értékes irat- és dokumentációs anyag, amelyet az intézmény könyvtára és levéltára őriz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zauberberg: Nyerj belépőt a nyugatmagyar.hu játékával

Itt a SÍSZEZON, légy részese egy különleges élménynek a Zauberbergen! Nyerj belépőt a… Tovább olvasom