Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Különleges alkalmak különleges itala

Sopron - A jó pezsgő száraz, 12–13 százalékos alkoholtartalmú, legjobb ha 7–8 Celsius-fokon fogyasztjuk. A pohár legyen kehely formájú. Különleges ital, különleges alkalmakra. Mint a szilveszter is.

A csekély cukor a pezsgőben olyan, mint a smink, kis mennyiségben kiemeli az ízeket, aromákat, nagy mennyiségben már ápol és eltakar. A jó pezsgőben minden benne van, ami egy olyan alkalomra kell, mint a szilveszter: különleges, elegáns.

Az ital alkoholtartalma a boréval egyenértékű, 12–13 fokos. És legjobb, ha száraz. Fogyasszuk mértékkel, ugyanis a szén-dioxid-tartalom miatt az alkohol előbb felszívódik a szervezetünkben. A jobb ízhatást egy kis étcsokoládéval fokozhatjuk. A pohár legyen kehely formájú, így jobban kijönnek az ízek, viszont az ital kitöltése a hosszú, flőtepoharakba látványosabb.


Taschner Kurt harmadik éve készít pezsgőt. Bár a Soproni borvidék adottságai alapvetően a kékfrankosnak kedveznek, vannak olyan fajták, amiből kiváló pezsgő készíthető. Ilyen például az Irsai Olivér, a Zöld Olivér és a chardonnay. A Taschner pincészet 2006-os pezsgője olyan jól sikerült, hogy a sommelier ajánlása alapján idén felkerült a budapesti Gresham-palota borlapjára, ahol a legmagasabb minőségű borválaszték található.

Taschner Kurt szerint a legjobb pezsgő száraz. A jobb ízhatás egy kis étcsokoládéval fokozható. Fotó: Magasi
Taschner Kurt szerint a legjobb pezsgő száraz. A jobb ízhatás egy kis étcsokoládéval fokozható. Fotó: Magasi

– Tévhit, hogy a pezsgőt gyengébb borokból állítják elő – mondja a borász. – Az alapbornak is jó minőségűnek kell lennie, ehhez adjuk hozzá a cukrot és élesztőt tartalmazó keveréket, aminek hatására szénsavassá válik. A palackozás utáni három-négy hónapos erjedést követően az üveg nyakát lefagyasztjuk, a túlnyomás pedig kilövi a seprőt. Ekkor palackozzuk készre az italt.

Az igazán jó pezsgőhöz utólag nem kell cukrot adni.

Bontáskor durranjon vagy csendesen húzzuk ki a dugót? Taschner Kurt az utóbbit javasolja. Ez esetben ugyanis a palackban marad a „buborék", s nem utolsósorban az aromák és az ízek is jobban megmaradnak.


Arany és különdíj a rozénak

Kimagasló eredményt ért el Taschner Kurt, a közelmúltban Kunszentmiklóson megrendezett X. Országos Rozé Borversenyen is. A megmérettetésre 177 bort neveztek be. A soproni borász 2008-as soproni cuvée-je aranyérmet és egy különdíjat kapott.
Fogyasszuk, de mértékkel!

Olvasóink írták

  • 1. bobo 2008. december 31. 01:26
    „BÚÉK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekkori emlékek egy zongoráról

Sopron - Bánky József még gyerekkorában, a háború időszakában gyakorolt azon a rejtegetett Steinway… Tovább olvasom