Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kullancsriasztót tesztelnek a Lyme-klub tagjai

Kullancsriasztó szereket tesztelnek a közeljövőben a Lyme-klub tagjai Sopronban.
Jó néhány városban irtják ebben az időben a kullancsokat. Sopronban ez nincs így, az itt működő Lyme-klub tagjai azonban kullancsriasztó szereket tesztelnek néhány héten belül. – A kullancsok kiirtása nem lehetséges, ráadásul az irtószerek ártalmasak a növényekre, állatokra. Tudatosítani kell, hogy egyedül a megelőzés lehet hatásos a kullancscsípés ellen – mondta el érdeklődésünkre dr. Horváth Zoltán infektológus főorvos, a Lyme-szakrendelés vezetője. – Célunk, hogy megtaláljuk a riasztószert, ami a rovart biztonsággal távol tartja az embertől és a háziállatoktól. Ennek érdekében tárgyalunk kullancsriasztó anyagot előállító cégekkel, a Sopronban működő Lyme-klub tagjai pedig vállalják, hogy tesztelik a szert. Pozitív eredmény esetén az adott spray vagy folyadék forgalomba kerülhet.

A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, amennyiben valaki megkapja a betegséget, csakis a rövid időn belül megkezdett antibiotikumos kezelés hozhat teljes gyógyulást. – A kullancs a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által terjeszti a Lyme-kórt, az agyvelőgyulladást pedig vírussal adja át az embernek – folytatta dr. Horváth Zoltán. – Sopronban harmincszázalékosra tehető a kullancsok fertőzöttségének aránya. Azonban a környező erdős részeken, mint a Szárhalmi-erdő, a Kis-Tómalom környéke vagy Brennbergbánya térsége, a rovarok szinte száz százalékban hordozzák és közvetítik valamelyik – esetleg mindkét – betegséget. Ha valaki kullancscsípést és azt követően jellegzetes bőrpírt tapasztal a testén, haladéktalanul keresse fel az Erzsébet-kórházban működő Lyme-szakrendelést.

Nő a kezelésre szorulók száma

Sopronban az infektológiai szakrendelésen évente több százra tehető azok száma, akik a kullancs által terjesztett kór miatt jelentkeznek vizsgálatra. Idén is emelkedik a kezelésre szorulók száma, várhatóan év végére a betegszám a tavalyi kétszerese is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a soproni legátus

Az Európai Borlovagrend magyarországi konzulátusa önálló legátust alakított Sopronban annak érdekében, hogy tovább népszerűsítsék a soproni borokat, felelevenítsék a régi hagyományokat. A legátusnak minimum harmincöt tagja kell hogy legyen. Néhány soproni polgárt már korábban más legátusok felvettek tagjaik közé. Szombaton a Szent Mihály-templomban tizenhét új lovagot avattak Tovább olvasom