Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kullancs: az ellenálló vérszívó

Engedélyezett permetszer kullancs ellen nem létezik Magyarországon, ezért marad az óvatosság és a megelőzés.
Itt a nyár: támadnak a kullancsok. Vannak, akik legyintenek erre az egyszerű mondatra, mások pedig pánikszerűen rohannak akár éjszaka is az orvosi ügyeletre, ha bőrükben – pláne gyermekükben! – felfedezik az aprócska vérszívót. Az óvatosság szükséges, hiszen a kullancsok súlyos betegségek kórokozóit hordozhatják, ám indokolatlan az ijedség.

– A kullancsok akár szabad kézzel is eltávolíthatók a bőrből, ez nem igényel speciális felszerelést és orvosi ellátást sem. Csak megijesztjük a gyereket is, ha emiatt az ügyeletre rohanunk vele. Egy fő szabály van: nem szabad bekenni, nyomkodni. Ki kell venni, utána pedig figyelni a bőrt – hangsúlyozza dr. Visi Noémi infektológus főorvos. – Az sem baj, ha beszakad a feje, magától ki fog lökődni. Semmi szükség tűvel, késsel kipiszkálni, csak újabb sérülést okozunk. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a csípés helyén vagy bárhol a bőrünkön piros foltot vagy a jellegzetes, kokárdához hasonló pírt észlelünk. Ez a kullancs eltávolítása után akár hetekkel is jelentkezhet, de még mindig nem kell megijedni. Lehet a Lyme-kór jele, ami ha időben kiderül, gyógyszerekkel jól gyógyítható – magyarázza a szakember.

Dr. Visi Noémi infektológus főorvos szerint kell az óvatosság, de nem kell megijedni a kullancstól. Fotó: Magasi
Dr. Visi Noémi infektológus főorvos szerint kell az óvatosság, de nem kell megijedni a kullancstól. Fotó: Magasi

A vérszívó által terjesztett agyhártyagyulladás ellen védőoltás nyújt védelmet, a Lyme-kór pedig antibiotikum-kúrával leküzdhető. A soproni kórház infektológiai szakrendelésén előjegyzést követően (99/514-200 a központi telefonszám) tapasztalt szakemberek segítik a teljes gyó-
gyulást. És még egy jó tanács: nem érdemes sem házi, sem gyógyszertári eszközökkel begyűjteni és bevizsgáltatni a bőrből kiszedett kullancsot, ennek eredménye ugyanis nem befolyásolja a kezelést – szögezi le dr. Visi Noémi.

Bár százszázalékos védelmet még nem találtak fel az ellenálló vérszívóval szemben, tehetünk ellene. Először is hosszúnadrágban menjünk erdőbe, mezőre (tévhit, hogy magasból ugrik ránk a kullancs, maximum másfél méter magasan él). Az üzletekben kapható riasztószerek hatékonyak, és mindig át kell vizsgálni a bőrünket. A kertet is érdemes rendben tartani: a gyakori fűnyírással, a nedves, sötét helyek felszámolásával, állataink megfelelő védőeszközökkel való ellátásával ellehetetleníthetjük a kullancsokat. Léteztek permetszerek is, amelyekkel nagyobb területeken lehetett elpusztítani a parazitákat, ezeket azonban betiltották. Ausztriában viszont kapható egy pirimiphos-metil-tartalmú gázosodó szer, ami megöli az atkákat is. A Reldan névre hallgató, fertőtlenítő hatású rovarölő szer kapható itthon is a növényvédelmi boltokban, de aki ezt használja, az minden rovart kiöl a kertjéből – a katicabogarakat is...

Sopron fertőzött. Dr. Varga Mária növényvédelmi szakember 1998-ban részt vett egy országos felmérésen, ami a kullancsok gyakoriságát és fertőzöttségük mértékét kutatta. Egy világos gyapjútakaróval járta a városkörnyéki erdőket, majd összeszedte az apró vérszívókat és egy budapesti laboratóriumba küldte. – Sajnos a vizsgálat számunkra rossz hírrel végződött: a bevizsgált paraziták kilencven százaléka hordozott kórokozót– mondta el dr. Varga Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világgyőztes vizsla a Szentkői-kennelből

Kovács Alajos vadász, a Hegykői Sólyom Vadásztársaság elnöke nem mindennapi sikert ért el Fürdőházi… Tovább olvasom