Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Külföldről is várják a Liszt-rajongókat

A soproni Liszt-egyesület nem kapott meghívót a doborjáni Liszt-múzeum vasárnapi ünnepélyes megnyitójára. Ugyanakkor dr. Szilágyi László, a Liszt-egyesület képviselője vezetésével jól haladnak a soproni Liszt-fesztivál előkészületei.
Az oly sokszor hangoztatott osztrák–magyar barátság és együttműködés ellenére a soproni Liszt Ferenc Kulturális Egyesület nem kapott meghívót Liszt Ferenc szülőfalujába, Doborjánba, ahol is vasárnap délután 2-kor ünnepélyes keretek között felavatják az új Liszt-múzeumot. – Valószínűleg adminisztrációs hibáról lehet szó, ugyanis kiváló kapcsolatot ápolunk d r. Walter Reicher úrral, a burgenlandi Liszt Ferenc Társaság intendánsával – mondta ezzel kapcsolatban a soproni Liszt Kulturális Egyesület nevében dr. Szilágyi László.

– Ettől függetlenül ott leszünk az ünnepségen. Jelenlétünkkel újonnan is hitet teszünk amellett, hogy a mi nagyszabású Liszt-projektjeink mellett a doborjániakkal való együttműködés hívei vagyunk. Dr. Szilágyi László szólt a soproni Liszt-fesztivál előkészületeiről is. – A Kisalföld által szervezett turisztikai fórumon részt vett idegenforgalmi szakemberek is megfogalmazták, a Sopronhoz ezer szállal kötődő Liszt Ferenc tiszteletére évente szervezett Liszt-fesztivál – és zongoraakadémia – jelentősége túlmutat a kulturális események fontosságán – fogalmazott dr. Szilágyi László.

– A világhírű zongorista és zeneszerző előtti tisztelgés hazai és külföldi népszerűsítése Sopron nemzetközi megismertetésének egyik hathatós eszköze.   – Mint az eddigi fesztiválokra, idén is érkeznek fiatal művészek a kurzusokra szerte a nagyvilágból, a tengerentúlról éppúgy, mint a Távol-Keletről – folytatta dr. Szilágyi László. A program több országból vonz Liszt-rajongókat, hiszen világhírességek koncerteznek Sopronban. Tavaly Kocsis Zoltánnal, idén Hauser Adriennel és Bogányi Gergely Kossuth - díjas művésszel kezdődik a fesztivál július 20-án, majd zongoraestet is rendezünk Liszt és Grieg műveiből, emlékezve a nagy norvég zeneszerző halálának 100. évfordulójára Geir Botnen nor vég művész közreműködésével. Sopronban ad hangversenyt a 2006-os Budapesti Nemzetközi Liszt-verseny díjazottja, s a Magyar Liszt Társaság is ünnepli Sopron egykori díszpolgárát, Liszt Ferencet. Ebenfurt is bekapcsolódik a programokba, Doborjánban, Liszt szülőfalujában pedig zongorapiknikkel várjuk a közönséget.

Gosztonyi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsés nyom

Két nő személyi okmányokra és bankkártyára tett szert egy ottfelejtett autóstáskából Újkéren. A… Tovább olvasom