Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Külföldiek árulják házaikat

A soproni ingatlanközvetítők adatai szerint az utóbbi időben az osztrákok inkább eladni kívánják a korábban megvásárolt telkeket és házakat.
Tíz éve még sok osztrák és német gondolta úgy, hogy nagy haszonnal kecsegtet, ha Magyarországon vásárol házat. Akkoriban elsősorban a nyugati határszél és az üdülőkörnyékek közelében fektettek ingatlanba. Különösen Sopron, Bük, Sárvár volt vonzó a külföldiek számára. Mára a folyamat megfordult, sorra adják el az akkor vásárolt ingatlanokat.
– Míg korábban viszonylag nagy volt a külföldiek érdeklődése, addig ma ott tartunk, hogy egyáltalán nem akarnak idehaza házat vagy telket vásárolni – mondta el Balázs Endre, az Immobilos Kft. ügyvezetője. – Sőt, a tendencia megfordult. Jelenleg húsz olyan ajánlatunk van, ahol külföldi állampolgár, elsősorban osztrák próbálja eladni a Fertő-parton korábban vásárolt ingatlanját. Pk az uniós csatlakozás utáni áremelkedésre vártak.

Ezt erősítette meg a Kisalföld érdeklődésére Sághy Edit, a Tér és Forma Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője is. – Tavaly mindösszesen két külföldi vásárolt rajtunk keresztül ingatlant Sopronban, néhány évvel ezelőtt 8–10 ház vagy telek is külföldi gazdára talált cégünkön keresztül. Elmúltak már azok az idők, amikor rendkívüli előnyöket lehetett kovácsolni a határ közelségéből. A rendszerváltásig az országhoz kötődő külföldiek közül azok vásároltak ingatlant, akik igyekeztek a szülőket, rokonokat áttelepíteni a nyugati határ közelébe.
A korábbi bevásárlóturizmus időszaka lejárt, pontosabban a trend megfordult, most már mi járunk Ausztriába vásárolni, de lassan tankolni is. Pillanatnyilag szinte csak a szolgáltatások iránt van érdeklődés a külföldiek részéről.

Tavaly már csak 273 megyei ingatlan került külföldi állampolgár tulajdonába, ebből mindössze 30 volt soproni – derül ki a közigazgatási hivatal összesítéséből. Összehasonlításképpen: a csúcsévnek számító 1998-ban 1180 külföldi fektetett Győr- Moson-Sopron megyei ingatlanba. Győr-Moson-Sopron továbbra is az osztrákok körében a legnépszerűbb, ők 141 ingatlant vettek 2005-ben; utánuk a németek (41) és a románok, azaz általában erdélyi magyarok (25) következnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzifahiányra számítanak

Még csak július közepe van, de Sopronban mind többen szerzik be már most a téli tüzelőanyagot. A sietség oka a tervezett energiaár- emelésekben keresendő. Ekkora rohamra a kereskedők sem számítottak. A megkérdezett Tüzép-vezetők véleménye szerint erős kereslet uralkodik a tűzifapiacon. Kevés van ugyanis az akácból, tölgyből, gyertyánból. Tovább olvasom