Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Külföldi munka:Hónapok telhetnek el, míg folyósítják a pénzt

Sopron - Gyakran hónapokat kell várni, míg a külföldön dolgozók itthon élő gyermekeik után megkapják a családi pótlékot. Karner Csaba például a múlt év szeptembere óta vár a havonkénti kifizetésre. Az ügyintézés leghosszabb határideje 90 nap, de ez meghosszabbítható.
Sopronban és környékén sok százra, ezerre tehető azoknak a családos embereknek a száma, akik külföldön vállalnak munkát. Ilyen esetben a családi pótlékot a fogadó országban kell igényelni. Ezt tette Karner Csaba is, aki Ausztriában dolgozik és gyermekeit egyedül neveli. Korábban két gyermeke után már kért családi pótlékot, azt megkapta – ha nehezen is –, de a harmadik után hiába várja.

– Nagyon nehézkes az ügyintézés, és nem lehet tudni, hogy hol, mikor, mi történik – mondta Karner Csaba. – Nem értem, miért gondolják úgy, hogy nem számít néhány hónap kiesés egy családnak. Én már mindenhová írtam, telefonáltam, de eddig eredmény nélkül, és az a borzasztó, hogy nem tudom, miért nem sikerült eddig elintézni az ügyemet.

Hasonlóan lassú ügymenetről számolt be Horváth Péter is. Családjának itthon 2007 novemberében függesztették fel a családi pótlék folyósítását, mert felesége munkaviszonya megszűnt, azóta ápolási segélyt kap gondozásért. Ilyenkor Ausztriának – mert ott dolgozik – kellene fizetni a pótlékot, de a két állam között valahol „elvesztek" a papírok, s még a 2006-os különbözet elszámolása sem történt meg.

– Sajnos a konkrét esetekről az adatvédelmi törvény értelmében nem mondhatok semmit – közölte Takács Tibor, az államkincstár megyei igazgatóságának családtámogatási irodavezetője. – Ezért csak általános képet rajzolhatok fel a rendszerről. Egy 1973-ban született uniós direktíva szerint a külföldön munkát vállalónak a fogadó országban kell igényelnie a családi pótlékot, de az az ország fizeti, ahol a gyermekek élnek. (Ez alapelv, de ettől akadnak eltérések, például ha a külföldi munkavállaló feleségének itthon nincs munkaviszonya.) A folyósítás havonta történik, de évente egyszer a két ország családi pótléka közötti különbözetet a munkáltató ország állja. Az ügyintézés határideje 90 nap, de ez újabb 90 nappal meghosszabbítható. Azonban általában egy hónapon belül – ha minden rendben van – megkezdjük a folyósítást.

Olvasóink írták

 • 9. móni 2008. április 10. 21:15
  „segítseget kérek ! családipótlékot és gyest szeretnék ígényelni nem tudom kihez fordulhatok.”
 • 8. lions 2008. február 16. 16:19
  „Ausztriai adóvisszatérités és családipótlék ügyintézést vállalunk.
  tel : 30 39 69 276 ausztriaiado@vipmail.hu”
 • 7. Didi 2008. február 15. 21:26
  „Mindenkinek adott volt a lehetöség, hogy kint vállaljon munkát. Ne most irigykedjetek. Már késö akarni! Mindig az a vállalkozo lesz nyerö, aki idöben nyitja az üzletét.

  A családi potlékot meg a magyar Államkincstár miadt nem utalják. 411-es nyomtatvány.”
 • 6. Á.ANDREA 2008. február 15. 21:11
  „KEDVES VARJ!CSATLAKOZOM AZ ELÖTTEM SZÓLÓHOZ!ARRÓL ÉN NEM TEHETEK,HOGY ÖN NEM KAP AUSZTRIÁBÓL JUTTATÁST DE HA ESETLEG ÖN IS ILYEN CIPŐBEN JÁRNA FOGADJUNK,HOGY NEM HAGYNÁ A ZSEBÜKBEN!IGAZ? AKKOR VALÓSZÍNÜLEG ÖNNEK IS EZ LENNE AZ EGGYIK LEGNAGYOBB GONDJA,HOGY ELINTÉZZE, HOGY KAPJA A JUTTATÁST!”
 • 5. Hné U. Zsuzsanna 2008. február 15. 12:50
  „kedves várj! ne gúnyolódj, ha nem ismered a hátteret! mi öt gyermeket nevelünk, és én itthon minimálbérért gurizem! igenis szükségünk van a családi pótlékra, akármilyen hihetetlen”
 • 4. Kritikus 2008. február 15. 09:14
  „Több konkret pelda ismereteben a cikkhez a követketöket füznem hozza: Az osztrak Finanzamt több hivatalnoka egymastol függetlenül allitotta: Fogalmuk sincs, hogy a Magyar Allamkincstar mit csinal, hogy hosszu honapokig nem tudja visszaküldeni Ausztrianak azt az igazolast, amit elvileg egy Enter lecsapasaval ki kellene tudni allitani. Ugyanezeket az igazolasokat a szlovak munkavallalok ügyeben a POZSONYI (ugyanolyan volt kommunista orszag) ALLAMKINCSTAR POSTAFORDULTAVAL visszaküldi!!!!!!!!!!!!!!
  Ha vicces alakrnek lenni, javasolnam, hogy a Magyar Allamkincstarban normaban dolgoztassak a munkatarsakat, akkor tutira gyorsabban mennenek a dolgok.
  Masreszt pedig megegyszer emlitem: olyan igazolasok kiadasarol van szo, hogy egy csalad pl. hany forint csaladi potlekot söpört be 2006 ev folyaman. Ad 1: a törvenyek es a gyermekek szamanak ismereteben egy egy egyszerü szorzas. Ad.2: Ha az Allamkincstarnak nincsen olyan szoftware-e ami egy pillanat alatt kiköpi az adatot, akkor NO COMMENT.
  Ad 3: Az Allamkincstar erre kiküld a csaladnak egy kerdöivet, amin a gyesen levö anyukanak össze kell szamolni, hogy pl. 2005 folyaman mennyi csaladi potlekot, gyedet, gyest, es egyeb csaladi tamogatast kapott. Kerdezem en: melyik csaladi könyveles vezeti naprakeszen több evre visszamenöleg ezeket a befolyo összegeket?
  Vagy mire jo a kerdes, ha az Allamkincstar "ugyis" tudja???????”
 • 3. varj 2008. február 14. 20:16
  „Hát b*ki ma ez tényleg a legnagyobb gond....szegény Ausztriában dolgozók cs.pótléka!”
 • 2. Á.Andrea 2008. február 14. 15:42
  „NEKEM EGY GYERMEKEM VAN AZ APJA AUSZTRIÁBAN DOLGOZIK ÉS ÉN NEM MONDHATOK ROSSZAT MERT NEKÜNK A MAI NAPIG KIVAN FIZETVE A CSALÁDI PÓTLÉK VISSZAMENŐLEG 2004.MÁJUS 1.-IG.IGAZ ELEINTE NEKÜNK IS KICSIT NEHÉZKESSEN MENT DE EZ MÁR HÁLA ISTENNEK ELMÚLT.ÉN CSAK AZT TUDOM MONDANI MINDENKINEK HOGY KITARTÁS!!”
 • 1. Hné U. Zsuzsanna 2008. február 14. 11:22
  „Nyugi, várjunk, ez a válasz. Mi spec 2006. jan. 1 óta nem kapunk családi pótlékot, sem itthon, sem Ausztriában. Az érdeklődésre mindig az a válasz, hogy folyamatban van..... Hahhhaaa. Az itthoni kérelem nov.7-e óta áll Bpesten, jócskán több mint 90 napja már, az osztráknál beadottra 2006. jan. 1 óta .... Törvény? Ugyan már. Ha én nem fizetem be az adót, 8 napon belül a nyakamra küldik a végrehajtót, bezzeg amikor nekik kéne fizetni, akkor fütyülnek a határidőkre....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló életre nevelnek

Sopron - Fejlesztőjátékok, -eszközök és felszerelések vásárlásával támogatja a korai fejlesztőt,… Tovább olvasom