Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Külföldi megfigyelőket várnak a heti eseményekhez

Budapest–Sopron - Nemzetközi megfigyelőket hív Magyarországra a Civil Jogász Bizottság, hogy tanúi legyenek a következő hetek eseményeinek, különös tekintettel az október 23-i ünnepre. Ezt Morvai Krisztina nyilatkozta a Kisalföldnek.
Sopronban kedden 18 órakor a Fő téren az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján nagygyűlést rendeznek, amelynek egyik szónoka Morvai Krisztina lesz. A Civil Jogász Bizottság társelnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta, nemzetközi megfigyelőket várnak az idei őszre, főként október 23-ra.

– Úgy gondoljuk, hogy a tavaly szeptemberi és októberi tömeges rendőri brutalitás és önkényes őrizetbe vételek, letartóztatások megismétlődése lényegesen valószínűtlenebb, ha előre bejelentetten külföldi állampolgárok is vannak a tömegben – mondta Morvai Krisztina. – Fontos, hogy Magyarország állami vezetői, illetve rendőrségi vezetői tisztában legyenek vele: az idelátogató nemzetközi megfigyelők az ünneplésen túlmenően azzal a kifejezett céllal érkeznek, hogy reális, objektív és pontos információt adjanak a nagyvilágnak a Budapesten történtekről, a remélhető békés ünneplésről éppúgy, mint az esetleges rendőri brutalitásokról. Reméljük, hogy nem ismétlődnek meg a tavalyi események, de a megelőzés eszköze lehet, ha jelentős számú külföldi állampolgárságú emberi jogi megfigyelő lenne jelen a főváros utcáin az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulójától egészen az emberi jogokat fenyegető veszély elhárulásáig.

Mint megtudtuk, a nemzetközi megfigyelőhálózat a Civil Jogász Bizottság ötlete és kezdeményezése, azonban maga a szervezés spontán módon zajlik.

Az érdeklődők maguk gondoskodnak utazásukról, szállásukról és programjukról, s „megkülönböztető jelzés" nélkül vesznek részt az utcai ünnepségeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vért adtak a rendvédelmi szervek tagjai

Nyílt napot tartottak a rendvédelmi szervek munkatársai a hétvégén. A vám- és pénzügyőrség, a… Tovább olvasom