Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Kudarcba fulladt zsebszerződés-akció

Csaknem 2 milliárd forintot költöttek országos szinten az úgynevezett zsebszerződések felderítésére. A nagy felhajtás ellenére a „kálócfai akció" kudarcot vallott, megyénkben egyetlen törvénytelenséget sem lepleztek le.

A volt miniszterelnök még a tavaly nyári kálócfai kormányülés után hirdette meg hadjáratát a külföldiekkel kötött zsebszerződések felszámolására, a magyar föld védelmében. Megyénkben, hasonlóan az országos helyzethez, számos ügyet kivizsgáltak, de az esetek túlnyomó részében mindent rendben találtak. Térségünkben a legóvatosabb becslések szerint is a termőföldek egynegyedét külföldiek művelik. Ezért is fogadta élénk érdeklődés a bejelentést.

A „hadjárat" során csaknem kétmilliárd forintot költöttek a felderítésre. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban működő zöldvonalra 1500 zsebszerződésgyanús bejelentés érkezett.

Ebből mindössze tizenhat kivizsgálására kapott megbízást a soproni földhivatal, de – az országos eredményekhez hasonlóan – egyetlen esetben sem sikerült igazolni a gyanút. Nagy Endre, a megyei földművelésügyi hivatal vezetője el mondta, a zsebszerződésekről szóló minden vizsgálati anyagot átadtak a Nemzeti Földalapnak még az év elején. A kormány által meghirdetett akciót követően tanácsadót alkalmaztak az ügyfelek tájékoztatása céljából. Élve a lehetőséggel csaknem ezren fel is ajánlották föltulajdonukat a magyar államnak, de ügyükben az óta sem született döntés.

A magyar földeket művelő külföldiek ügye törvényes vizsgálatokkal megfoghatatlannak bizonyult, megyénkben senki sem élt a felajánlott földvádalkuval, vagyis egyetlen gazda sem állt ki a nyilvánosság elé. Gál László, a Soproni Földhivatal osztályvezetője elmondta, hogy térségünkben összesen tizenhat gyanús ügyet vizsgáltak ki. Az ingatlan-nyilvántartásokból azonban semmiféle törvénytelenség nem derült ki.

Próbálkoztak azoknak a szerződéseknek is utánajárni, amelyeken külföldiek részére jegyeztek be haszonélvezeti jogot. – Ezekben az esetekben egészen a megyei ügyészségig eljutottunk, de ott nem találták jogsértőnek a dokumentumokat – nyilatkozta Gál László. 2002. április 30-tól az FVM zöldszámára többé nem érkeztek bejelentések, így a földhivataloknak sem akadt több munkája a zsebszerződések kivizsgálásában. Ha elosztjuk a külföldiek „fekete ingatlanjainak" kivizsgálására elköltött pénzt (1,9 milliárd forint) a megyék számával, akkor kiszámít hatjuk, hozzávetőlegesen mennyit költött egy-egy régió az akcióra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény kétkezi munka:

Utcaseprőként esőben ázni, hidegben fagyoskodni Károly pénzzel teli bukszát is talált már… Tovább olvasom