Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Kránitz László: Aktuálpolitikát bújtattak az ünnepség mögé

Az 1848-49 emléke előtt tisztelgő szép és színvonalas városi ünnepség mögé a fideszes városvezetés bebújtatta a rút politikát – fogalmazott sajtótájékoztatóján Kránitz László (MSZP).

A Fidesz mindent, még a legmeghittebb nemzeti ünnepet is képes alárendelni politikai céljainak – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Kránitz László, országgyűlési képviselő (MSZP). – Így tett Szájer József, a város egykori országgyűlési képviselője, aki most EP-képviselőként fideszes politikai lózungokat hangoztatott beszédében. Történelmi gondolatok helyett rút aktuálpolitikát hallhatott a közönség. Keserűen kell tudomásul venni, a Fidesz folyamatos harci lázban tartja választóit, mindent, így az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméit is saját politikai győzelme érdekébe állítja.

Kalmár István frakcióvezető hozzátette, a soproni ünnepi megemlékezés messze túllépett a város anyagi lehetőségein. – A nehézségek miatt 7,5 milliárdos hitelt kellett felvenni, mi szükség van ennyi pénzt áldozni az ünnepi műsorra, amikor szerényebb költségvetéssel is lehetne színvonalasat alkotni? A városvezetés az ünnepekkel leplezi azt, hogy nem csinál semmit – fogalmazott a képviselő.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Telepathia 2009. március 19. 09:18
  „Március 15.- eseméynek 161 év előtti eseméynekről szólnak Belekeverni a megemlékezésbe agazdasási válságot és a kormány felelőtlenségét badarság. Emlékezni és fejet hajtani kell. Nem szabadna - hat éven át -minden nemzeti ünnepen azzal foglalkozni, hogy a az ország szabadon megválasztott miniszterelnőke mondjon le. Ez sajnos egy nagyon rossz kommunikáció és nem vezet eredményre.”
 • 39. egysoproni_ 2009. március 18. 18:41
  „Érdemes is lehetne kormányrúdhoz engedni a Fideszt, mert így neki kellene megterveznie és végrehajtania a 2010-es költségvetést, vagyis kiderülne, hogy hasonló megszorításokra kényszerülne, mint a jelenlegi kormányzat. A 2010-es őszi önkormányzati választásokra pedig lenne elég muníciójuk a szocialistáknak.”
 • 38. gyferi 2009. március 18. 15:03
  „Ja, mentetek volna pestre demszkyhez meg ferihez, kránic fizette volna az utatokat mutyis pénzböl.Távcsövel láttátok volna a megemlékezést ha oda láttatok volna a 3 kordontól. És ha azt mondtátok volna hogy muh, akkor nektek nézték volna távcsövel a testüregeitekbe a "rendörök".”
 • 37. reális 2009. március 18. 11:58
  „cocialisták A józan pillanat rövid ideig tartott nálad, nem sértödőttek,nem anyáznak a szocialisták, csak a szép Nemzeti ünnepünkön rosszaságból rúgták a földön lévő kavicsot és szájukban felejtették a sípjukat. További jó mulatást .”
 • 36. anca 2009. március 17. 22:27
  „Megtaláltam. A hírek között a győri oldalon "Az ünnepen nem spórolnak" címmel jelent meg március 14-én Sudár Ágnes tollából (ha érdekelne valakit).”
 • 35. anca 2009. március 17. 22:02
  „Most jut eszembe, a Kisalföldben olvastam egy cikket, ahol arról volt szó, hogy a városok mennyit költöttek az ünnepségekre. Ott olvastam egy összeget, amiről az jutott eszembe: soknak tűnik.
  Mindegy, örülök aminek lehet, annak, hogy szép volt az ünnepség. Bocs, túlbeszéltem.”
 • 34. anca 2009. március 17. 21:55
  „Add.33.
  Kedves RábaViktor!
  Abban igaza van, hogy nem emlékszem összegekre, nem tudom összehasonlítani, tehát még azt sem kellett volna írnom, hogy soknak tűnik. Belátom.
  A munkámmal kapcsolatos sorait pedig köszönöm.”
 • 33. RábaViktor 2009. március 17. 19:21
  „Kedves Edit! Bocsásson meg, nem akartam megsérteni! Csak arra szerettem volna mindenkit figyelmeztetni, az önhöz szóló mondataimmal, hogy csak arról mondjunk véleményt amit láttunk, amit ismerünk. Mivel ön sokallta az összeget amibe a rendezvény került, azt feltételeztem, hogy látott,egy számot valahol. De ha csak ön is úgy gondolja, hogy biztos sokba kerülhetett mert látványos volt a műsor, akkor nem korrekt így nyilatkozni. Eszembe nem jutna az ön szakmaiságát vitatni, tudom, hogy becsületesen dolgozott évekig az önkormányzatnál. De mint mindenki, ezek szerint ön is hajlamos túlzásokba esni, ha valakit, vagy valamit kritizálni kell, ha valakit szét kell szedni. Itt most a műsorról volt szó, amiről már legendák keringenek ( a bal oldalon), csak éppen senki nem tudja, hogy mennyi ennek az egésznek a valóságalapja.!!!!!!!
  Egy tény, a műsor mutatós, tartalmas, szép volt. Ha már ennyit sem kaphatunk ( mi a nép ), viszont a minisztériumokban osztják a milliós jutalmakat egymásnak, akkor ott úgy gondolom tényleg nagy baj van. Országos szinten!!!!!!! Az MSZP, SZDSZ-nek meg az a baja, hogy nem ők tudtak valami szépet adni ezen az ünnepen? Hasonlítsuk össze mennyibe került 5-6 éve, és mennyi most? Persze ehhez is tudni kéne a számokat. Amíg nem tudjuk egy képviselő se nyilatkozzon a levegőbe, mert az akkor csak vádaskodás. Kóczán úrnak sajnos nincs igénye a legszebb magyar ünnepre, ez magánügy. Akkor csak a szónok beszédéről vitatkozzanak mert azt több oldalról lehet nézni. De a kultúrát, a műsort, amiben csak Petőfi verseket lehetett hallani, ne támadjuk. Ezt ugyanis jóval több mint 160 éve írta.”
 • 32. joco 2009. március 17. 16:47
  „Moderálunk?”
 • 31. anca 2009. március 17. 16:29
  „Add.28.
  Kedves LAZA!
  Köszönöm a kedves sorokat!
  Sajnos, nem járhattunk egy iskolába, mert 1983-ban költöztem Sopronba, akkor már kinőttem az iskolás korból.
  Még egyszer köszönöm! Nagyon jól esett olvasni sorait!
  Minden jót, jó egészséget kívánok ez úton is!
  Edit”
 • 30. adlerzsigabá 2009. március 17. 13:39
  „Amúgy pedig hogyan esne Önnek, ha mi meg kanásznak neveznénk...?”
 • 29. adlerzsigabá 2009. március 17. 13:34
  „Intel!

  Emelkedett hangvételű és magas kritikai színvonalat képviselő hozzászólásainak
  nyelvi-stilisztikai értékét nagyban növelné, ha az értelemzavaró kifejezések helyett
  pontos magyarsággal írna!
  Mert én - többek közt - ebben is látom "Magyarország problémáját" (sic!)

  "egy javaslatuk nem volt" helyesen: egy javaslatuk SEM volt
  "szavazó bázis"- helyesen:szavazóbázis
  "mese mondó" - helyesen: mesemondó
  "reform lépéseket" - helyesen: reformlépéseket”
 • 28. LAZA 2009. március 17. 12:58
  „Kedves anca! Kedves Bakó Edit!
  Ne keseredjen el.A jelenség ismerős!
  Jómagam is szembesülhettem már jónéhányszor a Rába Viktor félék hősiességével.
  Kihasználva a fórumozás adta lehetőségeket azt ily. módon személyeskedésekre használják fel.
  Mi akik saját közismert nevünkön vállaljuk a véleményünket sokszor kerülünk hátrányos helyzetbe a lapítókkal szemben.
  Addig nem is lenne gond ameddig közszereplőket,pártokat, intézményeket kritizálnak álnéven.
  (ezért is használhatók a nick nevek)
  A gusztustalan viselkedés viszont az:
  amikor a saját nevét,multját,jelenét,nyilvánosság előtt is bátran felvállalókkal kezdenek el személyeskedni.
  Mint egykoron a III/III-asok figyelnek és ott vannak mindenüt!
  Kedves Edit egy személyes kérdésem:
  Volt nekem egykoron egy ilyen nevü osztálytársnőm a Május 1 téri iskolában,ha Őn vagy Te lennél akkor ezt
  Jelezd itt valahogyan.Kösz!”
 • 27. anca 2009. március 17. 08:55
  „T. RábaViktor!
  Miért bánt engem? Miért csúsztat? Miért ennyire ingerült? Miért velem?

  A szakmámban - ha már ezt választottam - a legjobb szerettem volna lenni. Képeztem magam, a legjobbaktól tanultam. Nyilván nem a szépségem miatt választottak 4 cikluson keresztül.
  Emellett komolyan gondoltam: segíteni azoknak a munkáját, akik engem választottak munkatársuknak (pártállástól függetlenül).
  Az ügyfelek tudják, hogy a számomra ők voltak a legfontosabbak. Ez nem lózung! Ez tudatos és a mai napig spontán visszajelzések igazolják (ami meglep és amiért hálás vagyok).

  Nem tudom, Ön kicsoda, milyen tapasztalatai vannak a tevékenységemmel kapcsolatban.

  Hajlamos vagyok belátni, ha tévedek. Próbálok pontosan fogalmazni, de ez nem garancia arra, hogy a mondandómon azt értik, amit mondani akarok.
  Szeretem az embereket. Sok jót kaptam, kapok tőlük a mai napig. Tiszta szívből kívánom ezt mindenkinek, Önnek is. Talán akkor nem lesz ennyire keserű és támadó kedvű! Az én hozzászólásaimban nincs rosszindulat. Persze, néhányan ritkán vevők arra, hogy "érted haragszom, nem ellened".
  Kétségbe ejt, hogy a mondandómon nem azt értik amit mondani kívánok!
  Ilyenkor nem harcolok, ehhez már nagyon csalódott és fáradt vagyok, hanem visszavonulok.
  Mint most is. Üdvözlettel Bakó Edit”
 • 26. RábaViktor 2009. március 17. 07:22
  „anca! Ön mondta: "az összeg ettől függetlenül tényleg soknak tűnik." Ilyet csak az mond, aki tudja az összeget.
  Ezért kértem, hogy ha tudja, mondja meg, de ha valaki nem tudja, ne vezessen félre másokat! Pontosan az ilyen "jól értesült " emberek beszélnek mindíg mellé, és nem a valós dolgokat hozzák elő. Nem tudja az összeget, de azért soknak tűnik.- azután ha rákérdez erre valaki elkezd a színházról beszélni. Nem is az volt a téma! Látszik, hogy politikusok mellett dolgozott.”
 • 25. egysoproni_ 2009. március 16. 23:47
  „Válság ide válság oda szép volt a műsor! Igaz kérdés, hogy mennyi pénzből...
  Az MSZP-s városvezetés idején csak csak ott volt a politika az ünnepekkor. Csak tudnám, hogy jön ehhez a cikkhez a 3.8 milliós jubileumi juttatás és egyebek?! No, de ha már itt tartunk akkor folytatom! A spórolást ne a kis embereken kezdjék hanem a képviselőkön! Ma Magyarországon éves szinten az országgyűlési képviselőink 10 milliárd Ftba kerülnek az adófizetőknek! A parlament létszámát igenis csökkenteni kell, így legalább kevesebb ember fog ott aludni közpénzen. Az, hogy a jelenlegi parlament 386 fős annak történelmi okai vannak... de nem feledjük, hogy anno az a 386 képviselő és miniszter az akkori Nagy Magyarországot szolgálta ki! Ma az ország területe az akkorinak csak harmada míg a képviselők száma maradt a régi! Hát ezért gondolom azt, hogy csökkenteni kellene a képviselői létszámot. Ma az egész országban 33 ezer képviselőt tartunk el közpénzen! Ebben benne vannak a polgármesterek, országgyűlésiképviselők, városatyák, stb... nem kell ez az országnak! Ja, hogy ha kevesebben vannak akkor több a feladat és több pénz kellene nekik? Én sem kapok pénzt olyan kollega után akit nem vettek fel mert nem negednek felvenni és 17-en látjuk el azt a feladatot amire eredetileg 20 fő kellene és anno néhány éve volt is annyi! 3 fő átlagbére éves szinten kb. 4.5 millió Ft amit a munkáltat megspórol mivel nem fizeti ki helyettesítési pénzként! Ezért az esetlegesen csökkentett számú parlament és polgármesteri hivatalok honatyái és honanyái se kapjanak plusz pénzt a munkájukért és máris megamarad néhány milliárd! No és Szili Katalin anno miért vett utazási költségtérítést amikor a köztársasági őrezred vitte ide oda állami pénzen állami kocsival? Az ilyeneken meg lehetne spórolni még néhény milliárdot éves szinten pedig csak itt 50 ezer meg ott 200 ezer FT, egy orszáég kaszsájában ezek csak fillérek, de ha összeadjuk őket akkor 10 - 20 milliárd hamar összejön! Lehet még spórolni a telefonokon, laptopokon, stb... és máris megvan még 1-2 milliárd Ft. Én mint közalkalmazott sem kapok szolgálati mobilt meg laptopot holott esetleg lehet, hogy szükségem elnne rá és mégis saját zsebből finanszirozom!”
 • 24. Nagy_Imre_Vancouver 2009. március 16. 23:08
  „Hi Lato,

  Elolvastam a linket eleg jol le vannak irva a dolgok. De en valahogy nem bizom a Jobbik-ban. Csurka mar errol beszel 10 eve megse hozza le egyik TV, ujsag se. A Jobbik vezetosege majd´ mind Csurka embere volt. Miert szalonkepesebb a Jobbik mint a MIEP? Itt valami nekem nem tetszik. Mindenesetre kivancsi vagyok hogy hogyan fognak szerepelni a valasztasokon.

  Udv,
  Imre”
 • 23. rozsomak 2009. március 16. 22:50
  „Kránitz elvtárs mindíg is kerülte az "aktuálpolitikát". Soha nem is osztogatott 500 Ft-os vásárlási utalványokat nyugdíjas nénikéknek, bácsikáknak. Főleg nem kampányidőszakban.”
 • 22. tibi-a 2009. március 16. 22:44
  „Kránitz "elvtárs",--ugye a cikkben szereplő, volt a vendége,közpénzen?
  loptak,lopnak,----bízom benne nem folytatódik! De azért majd el is kell számolni!--bizony!

  A rendszerváltás előtti MSZMP-káderi múlt is közszolgálatnak számít. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter is egykori pártmunkájának köszönheti, hogy tavaly 3,8 millió forintos jubileumi juttatást vehetett föl - nyolc éves párttitkári idejét is beleszámították közszolgálati idejébe.

  1981-89 között ugyanis az MSZMP miskolci és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártirányítás munkatársa volt, gazdaságpolitikai titkárként kapta a fizetését. Mint megírtuk, 21 miniszter és államtitkár az elmúlt évben 58 millió forintot vett fel pluszjuttatás címen.

  Az MSZMP egykori 900 ezres tagságából nyilván nem Szűcs az egyetlen, akinek pártidejét is hozzászámolták közszolgai idejéhez. A lapunk által megkérdezett történészek azonban állítják: az MSZMP-ben vezetőként ténykedők nem közszolgálati, hanem egyértelműen politikai munkát végeztek.

  - A gazdaságpolitikai titkárok politikai munkát végeztek abban az időben - mondta lapunknak Pozsgay Imre egykori államminiszter, az MSZMP egyik vezető funkcionáriusa. - Neki kellett valószínűleg tartania az üzemi és egyéb pártszervezetekkel a kapcsolatot. Az ő feladata lehetett az üzemek felügyelete, így például a Lenin Kohászati Műveké is.

  Szűcs Erika- Az MSZMP-ben a gazdaságpolitikai titkár volt a megyében a második legmagasabb vezető - szögezte le Katona Tamás történész. - Őt csak a megyei első titkár előzte meg. Borsod-Abaúj megye nagyon fontos volt, mert az volt a nehézipar fellegvára. Amit elhatároztak az elvtársak Budapesten, azt kellett a gazdaságpolitikai titkárnak a megyében képviselnie. A gazdaságpolitikai titkári posztot egyáltalán nem nevezhetjük közszolgálatnak, hiszen egyértelműen pártfeladat volt - mondta.

  A kormányszóvivői irodán lapunknak azt mondták: a törvény szerint valamennyi 1992 előtti munkaviszonyt bele kell számolni a közszolgálati időbe: ezt tették Szűcs MSZMP-idejével is.”
 • 21. anca 2009. március 16. 22:05
  „Add.17.
  Kedves RábaViktor!
  Nyilván ismerjük egymást. Akkor azt is tudja, hogy 4 ciklust dolgoztam végig különböző "színű" vezetőkkel. Valóban, 2007 nyarától nyugdíjas vagyok. MINDIG, a kezdet kezdetétől támogatója voltam a színháznak és a Pro Kulturának. Kedvelem munkatársaikat, elismerem tevékenységüket. Amire lehetőségem volt, megtettem Önökért, mert fontos a színház, fontos a Pro Kultúra.
  Nem rejtem véka alá, hogy nem tetszik az, hogy a színházba - országosan - beköltözött az aktuálpolitika (bármilyen oldalról).
  Volt módon színháztörténeti előadásokat látni kislány korom óta, tudom miről beszélek.

  Önök nálam sokkal jobban össze tudják hasonlítani - konkrét adatokkal -, hogy mikor mi mennyibe került. Nem is ez volt a hozzászólásom fő mondanivalója. Igaza van, nem TUDOM, hogy sok-e az összeg. Biztosan van, aki tudja. Ez is relatív. Örülök, hogy az embereknek tetszett a megemlékezés.

  Lehet, hogy nem kellett volna ezt írnom, de úgy írtam: soknak tűnik. Ezt sem kellett volna. Elég lett volna a hozzászólás első mondata. Vagy az sem?! Viszont: Önnel ellentétben rólam tudni lehet, hogy ki vagyok és úgy vállalom a véleményemet. Lehet, hogy ezt sem kellene...”
40 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenöt évre emlékeznek

Sopron - Jubileumot ünnepel idén a TIT. A tudományok népszerűsítését, a széles körű… Tovább olvasom