Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Köztéri csillagászat Sopronban

Sopron - A II. Nemzetközi Köztéri Csillagászati Éjszaka alkalmából szombaton újra távcsöves bemutatót tart a harkai platón a Stella Sopron.
– A világ számos országához csatlakozva, a Stella Sopron tagjai újra több műszerrel távcsöves bemutatót tartanak az érdeklődők számára – mondta Kiss Gyula, a csillagászati egyesület vezetője. – Az események folyamatai miatt érdemes már napnyugtakor kijönni. A napnyugtát 19.39-kor láthatjuk, és a sötétedés folyamatával az előtűnő csillagok és csillagképek megismerésére is lesz mód. Megtekinthetjük az első negyedes Holdat, a Marsot, a Szaturnuszt és holdjait, valamint a kettős csillagok, csillaghalmazok, galaxisok és ködök is élvezetes látványt nyújtanak.

Köztéri Csillagászati Éjszakára várják az érdeklődőket.
Köztéri Csillagászati Éjszakára várják az érdeklődőket.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a bemutató a szabadban töltött többórás tartózkodással jár együtt, így ajánlott az ennek megfelelő öltözködés. Az érdeklődőket kérik, hogy az észleléseken csak vörös fényű lámpát és a helyszín közelében gépkocsival csak helyzetjelző fényeket használjanak, mert csak a sötéthez szoktatott szemmel láthatóak a halvány objektumok. A harkai plató (a kemping melletti volt autósgyakorló nyugati széle) gépkocsival csak a lovarda felől (Gidapatak utca) közelíthető meg. A rendezvényt értelemszerűen csak jó időjárási viszonyok között tartják meg.

Nadrai Attila meteorológustól megtudtuk: szombaton napközben Sopronban csapadékos időjárás várható, de az előrejelzések szerint ez a zóna estére átvonul felettünk, s így valószínűleg nem lesz akadálya a csillagos égbolt megtekintésének. Széllökésekre viszont számítani kell.

Olvasóink írták

 • 4. star 2008. április 13. 21:48
  „amugy megtartották a rendezvényt...?”
 • 3. csillag888 2008. április 13. 18:16
  „http://www.youtube.com/watch?v=Snz93LvRyKI&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=C29DhmXAHKk&feature=related”
 • 2. elemista 2008. április 12. 16:19
  „Meg a hülyeség határtalanságát is meglátni...”
 • 1. matriné 2008. április 11. 09:04
  „Ezzel műszerrel azt is meglátni meddig emelik az adókat és a járulékokat a népnyúzók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázzunk jobban pénztárcánkra!

Sopron - Néhány nap leforgása alatt „pénztárcás" bűncselekmények károsultja, illetve… Tovább olvasom