Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Központosított vagyongazdálkodást akarnak

Vagyonkezelő rt.-be szervezné a közszolgáltató cégeket a soproni önkormányzat, az olcsóbb működésért.

A soproni önkormányzat részvénytársaságba szeretné szervezni az önkormányzati tulajdonú kft.-ket: a távhőszolgáltatót, a környezetvédelmi és hulladék kft.-t, az ingatlankezelőt, a városüzemeltetési kft.-t, valamint az ipari és innovációs parkot.

A centralizált vagyongazdálkodás középpontjában egy holding-elven működő gazdasági társaság, rt. állna.
– Ez a felépítés lehetővé tenné, hogy az említett cégek jelentősen csökkentsék költségüket, nagyobb bevételre tegyenek szert, átláthatóbb lenne gazdálkodásuk – indokolta az elképzelést Hruby József alpolgármester. – Így elválaszthatók lennének az önkormányzati közfeladatok és a közszolgálati tevékenységek a valódi vagyongazdálkodástól. A holding-elven működő gazdasági társaság hatékonyabban gazdálkodhatna a város vagyonával, gyorsabb lenne a reagálás a lakossági igényekre, azokat magasabb színvonalon lehetne kielégíteni, jobban érvényesülne az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak az érdeke.

– Ezek persze csak kiragadott példák, még számos előnye van egy holding-rendszerben működő gazdasági társaságnak. Hasonlók más városokban, például Debrecenben kiválóan működnek – folytatta Hruby József.

– Az ellenzéki pártok elvben nem ellenzik, de biztosítékokat kérnek. Várhatóan nagy vitákat vált majd ki, hogy kik legyenek a létrehozandó rt. – amely egy elnök-vezérigazgatóból és négy-öt munkatársból állna – igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai.

– A Polgári Összefogás frakció elvben nem utasítja el a holding létrehozását, amelyről decemberben hallottunk először – mondta Abdai Géza frakcióvezető. – A hozzánk eljuttatott tervezet azonban kimunkálatlan volt. Először egy minden részletre kiterjedő munkaanyagot várunk a városvezetéstől, amely megfelelő garanciákat is tartalmaz arra nézve, hogy néhány év múlva esetleg nem tűnik el a város vagyona.
A Fidesz-MPSZ – mint megtudtuk – nyitott a tárgyalásokra.

– December óta nem hallottunk semmit a tervezetről – jelentette ki dr. Molnár Ágnes elnöki koordinátor. – Abban az esetben, ha ismét napirendre kerül a kérdés, akkor készek vagyunk az egyeztetésre. Annál is inkább, mert egy ilyen holding hosszú távon határozza meg a város életét, az emberek viszonyát a közszolgáltatáshoz. Veszélyét abban látjuk, hogy „kiszervezik" a város közvetlen irányítása és ellenőrzése alól a ma még száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő kft.-ket, s azokat a jogokat, amelyeket az önkormányzat gyakorol, az rt. veszi át. Mi olyan megoldásokban vagyunk partnerek, amelyek biztosítják, hogy az önkormányzat szigorú felügyelete megmarad, s idővel nem kerül más(ok) kezébe a város több milliárdot érő közszolgáltató rendszere. Ennek természetesen személyi feltételei is vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi leépítések

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen is folytatódik a létszámleépítés, mert az idei évre tervezett – törvény által előírt – béremeléshez nincsenek meg a források. A kedden ülésező Magyar Rektori Konferencia a kormányhoz fordul segítségért – jelentette be dr. Faragó Sándor rektor. Tovább olvasom