Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Közösségi tér lesz a laktanyából Fertődön - fotók

A tervek szerint jövő év tavaszára készült el a fertődi kulturális és szolgáltató központ. Megnéztük milyen most a helyszín.

Évek óta beszédtéma Fertődön, hogy mi lesz az egykori szovjet laktanya még megmaradt épületének, illetve a szabadon maradt terület sorsa. A területen korábban már lakásokat alakítottak ki, illetve itt kapott helyt a rendőrőrs.

A valamikori ebédlőből szórakozóhely (diszkó) lett. Ám jó pár éve már elhalkult a zene, kiürültek a poharak.

A tervek szerint, amelyről már 2008-ban döntés született, kulturális és szolgáltató központot alakítanak ki a még üresen álló ingatlanon. Az akkori tervek szerint egy kulturális tömb jött volna itt létre.

Az átalakított épületben kaptak volna helyet a civil szervezetek, illetve a városnak lett volna egy hatszáz főt befogadó nagyterme, melyet aztán négyszáz fősre módosítottak. A Kovács közből sétálóutca lett volna. Ez egyébként időközben meg is valósult.

A kisalfold.hu megnézte, mi most a helyzet a szolgáltató központtal.

Az épület bejáratán lakat jelzi, hogy bizony azt már jó ideje nem használják. Az ablakok több helyütt betörtek. Az egykori szovjet katonákra emlékeztet, a már megkopott vörös csillag.


Ebédlő, diszkó, majd közösségi tér


Azzal már portálunkon is többször foglalkoztunk, hogy az eredeti tervek idő közben módosultak.

Kocsis Ferenc polgármester szerint ugyanis az eredeti elképzelés megvalósítása esetén az épület fenntartása finanszírozhatatlan lett volna a város számára.

A meglátása az, hogy az épületet a tervezett formájában nem tudta volna kihasználni a város, így működtetése rendkívül gazdaságtalan és ráfizetéses lenne.

A fertődi KSZK látványtervei


A polgármester megítélése szerint szükségtelen a városnak egy 400 fős, klíma nélküli közösségi tér akkor, amikor az Esterházy kastélyban több, hasonló nagyságú helyiség is biztosított.

A jelenlegi KSZK energia hatékony, zöldenergiát használó (napkollektoros rendszer, hő visszanyerős szellőzőrendszer), akadálymentesített (mozgás, látás, halláskorlátozottak számára is használható), többfunkciós létesítmény lesz.

A funkcionalitásának köszönhetően ugyanazokat a feladatokat látja el, mint a korábbi, csak kisebb alapterületen.

 Van, ami már megvalósult

A teljes, városrehabilitációs projektként is hívott beruházás öt fő elemből áll.

A kerékpárút, a süttöri templom előtti tér, parkolók, illetve a Haydn sétány már elkészült.

Az utolsó, még befejezésre váró rész, a központ kialakítása a 2014-es év feladata.


A tervezésnél fokozott figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra az alacsony üzemeltetési költségekre.

Azt is elmondta a polgármester, hogy a pályázat módosítása kapcsán nem vesztettek támogatást, nem vontak el pályázati pénzt.

Olyan tereket alakítanak ki, amelyre igény van. A helyi civil szervezetek, illetve kulturális egyesületeknek is biztosítanak helyet.

A pályázat befejezési határideje 2015. április 15.

A projekt teljes költsége mintegy 563 millió forint. Ennek önrésze 118 millió forint. A kivitelező közbeszerzési eljárás keretében történő kiválasztása várhatóan a következő hetekben megtörténik.

A beruházó a nyár elején birtokba veheti a területet.

Ahogy, fertődi forrásunk fogalmazott, a "központ még idén állni fog".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényi Gyula utca: lesz magoldás az aszfaltozásra

Varga Gyula soproni önkormányzati képviselő szerint már évekkel ezelőtt megalakult a hiányolt… Tovább olvasom