Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Közösségi tér készül Zsirán

Ökológiai alapokon működő szalmaház tervei készülnek Zsirán interaktív természettudományi múzeummal, élménytérrel.
Ökológia alapon működő szalmaházat szeretne a Fényfolt Egyesület létrehozni, amely egy állandó interaktív természettudományi „múzeumnak" adna helyet, és pihenési és szálláslehetőséget is biztosítana. A kivitelezéshez az egyesület partnereket keres.

A 2005. végén Zsirán megalakult értékőrző Fényfolt Egyesület tavaly két pályázatot nyújtott be az Interreg Ausztria-Magyarország Kisprojekt Alapra, melyek közül az „Árnyékból fényt – szolgáltató közösségi tér tervezése" című projekt 9.980.000 forintos támogatásban részesült. Osztrák partnerük a Fülesen (Nikitsch) lévő Energiamühle – Seminarhaus, Elfriede Fischer vezetésével.

Múzeum és szálláshely

Az egyesület célja a határ menti partnerségi kapcsolatok kiépítésével egy olyan innovatív, ökológiai alapokon működő szalmaház, közösségi tér terveinek elkészítése, mely helyet adna egy állandó interaktív természettudományi „múzeumnak", élménytérnek és más közösségi kezdeményezésnek. Másrészt pihenési és szálláslehetőséget biztosítana gyerek- és felnőttcsoportoknak, illetve tartósan súlyos betegséggel küzdő gyermekeknek és felnőtteknek, valamint családjuknak.

Az épületek minden fogyatékkal élő ember számára akadálymentesek lesznek. Helyet kapna itt egy szabadtéri színpad is, ahol integrált (fogyatékkal élő és ép színészek közös előadásában) színházi előadások, néptánc, zenés programok, valamint más innovatív rendezvények valósulhatnak meg.

Ezt a célt segíti Zsira önkormányzata is, hiszen ingyenesen biztosított egy – az önkormányzat tulajdonában lévő – külterületi telket az innovatív közösségi tér megvalósítására. Az épületek kivitelezését szintén pályázati támogatással szeretnék megvalósítani.

Partnereket keresnek

Az egyesület várja olyan civil szerveződések jelentkezését, amelyek szívesen csatlakoznának a programhoz. Lehetőséget kínál a partnerség arra is, hogy a projektbe bevont 6-8 határ menti szervezet megkeresse azokat a kapcsolódási pontokat, melyek mentén további, a vezető partnerelvnek megfelelő projekteket tudnak együtt kidolgozni. A tervek szerint a közösségi tér úgy működne, hogy a megvalósításban partner szervezetek használati jogot kapnának a területhez. Ők tehát rezsiköltségi áron használhatnák az épületeket táboroztatáshoz, rendezvényekhez. A tényleges megvalósításra, építésre 2007–13. között tudna a zsirai egyesület pályázni, amikor összesen 7,5 milliárd euró kerül szétosztásra. Itt már igazi partnerséggel lehet pályázatot benyújtani, a partnerek költségei is támogathatók.

A leendő osztrák és magyar partnerek számára július elején szervezik meg az első workshopot. Ezen bemutatják a terveket, az osztrák és magyar civil szervezetek tevékenységeit, céljait, körülményeit.

Elérhetőségek
A program iránt érdeklődők információt kérhetnek a fenyfolt@zsira.hu címen vagy a 30/381-3271-es számon, Horváthné Korom Zitánál. A most készülő honlap (www.fenyfolt.hu) a projektről kétnyelvű tájékoztatást kínál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes a vizes útfelület

A szerda esti újabb – kettős halállal végződő – tragédia sokakat elgondolkodtatott, vajon csak az autóvezetők tehetnek a balesetekről, vagy az út minősége is közrejátszik abban, hogy egyre több a virág a szélén. A Magyar Közút Kht. állítja: az úttal nincs semmi baj. Tovább olvasom