Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Közösségi szolgálat nélkül nincs érettségi

A középiskolai tanulmányaikat most megkezdők számára csak akkor állítható ki az érettségi bizonyítvány, ha legalább 50 órát tevékenykedtek közösségi szolgálat keretében. A megyében eddig 27 szervezet regisztrált a diákok fogadására.

Azok a diákok, akik szeptemberben kezdik meg középfokú tanulmányaikat, a következő három tanévben kötelesek lesznek legalább 50 óra szociális vagy karitatív munkát végezni az iskola által szervezett keretek között.

Közösségi szolgálatként csak olyan tevékenységeket fogadnak el, amelyeket a diákok anyagi érdektől mentesen végeznek, társadalmilag hasznosak és valamely közösség javát szolgálják. A közösségi szolgálatot a 9–11. évfolyamon célszerű elvégezni, leginkább a nyári szünetekben, mert az érettségi évében erre már nehéz időt szakítani. A szervezés és koordinálás minden esetben az iskola feladata, nekik kell együttműködési megállapodást kötniük a befogadó intézményekkel. A gyerekeknek ezekben a napokban kell eldönteniük, hogy milyen szolgálatra szeretnének jelentkezni.

A témával kapcsolatban érdemes felkeresni az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által létrehozott Közösségi Szolgálat Portált (kozossegi.ofi.hu), ahol a jelentkezési feltételekről és a már regisztrált fogadó intézmények listájáról is lehet tájékozódni. Megyénkből eddig 27 szervezet szerepel a listán, ezek többek között egyházi, közhasznú és költségvetési szervezetek. Mint azt a minisztériumtól megtudtuk, regisztráció nélkül, önállóan is jelentkezhetnek a szervezetek a helyi iskoláknál, és az iskolák közvetlenül is felvehetik a kapcsolatot a hozzájuk legközelebbi fogadó szervezetekkel. Minden iskola eldöntheti, milyen tevékenységekbe vonja be diákjait.

A katasztrófavédelem területét is választhatják a diákok az 50 órás önkéntes munka teljesítésére. Erről ezekben a napokban tájékoztatják az intézményeket a megyei katasztrófavédelem munkatársai. Dobos Viktória tűzoltó hadnagy a program soproni ismertetésén elmondta, az ötven óra elegendő a diákok számára, hogy átfogó képet kapjanak a tűzvédelemről, tűzmegelőzésről, az iparbiztonságról és a polgári védelemről. Céljuk az is, hogy megismerjék a tűzoltók munkáját, de a mindennapi teendőkbe is bevonják őket. Példaként említette, hogy az árvíznél már éles helyzetben tudtak teljesíteni védekezési feladatokat a program résztvevői.

Sopronban a Központi Bányászati Múzeum is szívesen fogadna önkénteseket. Bircher Erzsébet igazgató elmondta, elsősorban informatika iránt érdeklődő fiatalokat várnak. A diákok tesztelhetnék a most készülő technikatörténeti kiállításukat, amelyben modellek segítségével mutatják be, mitől is működtek egykor és ma a különféle berendezések. Az igazgató szerint a fiatalok biztosan élveznék a high-tech kiállítást, a legrátermettebbek alkalmanként tárlatvezetést is végezhetnének.

A soproni Fáy-iskolában már működik a rendszer. Megállapodtak a katasztrófavédelemmel, de nyári táborokban, általános iskolákban és óvodákban is segédkeznek a diákjaik. A vidéki tanulók pedig saját településükön tölthetik le a kötelező szolgálatot, mert az iskola megállapodott az önkormányzatokkal. Ők faluszépítésben, szociális munkában, idősek gondozásában vesznek részt.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Argentin táncművész tanítja az Evita betétszámait

Nestor Pellicciaro argentin színész és táncművész tart tangókurzust a Soproni Petőfi Színházban. Tovább olvasom