Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Közösségi központtá válhat a Russ-villa

Sopron - Multifunkciós közösségi központtá válhat a Russ-villa, az önkormányzat ugyanis 1,3 milliárd forintos támogatást remél felújítására az Agora-pályázatból.
Multifunkcionális közösségi központok kialakítására írt ki Agora néven pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Magyarország hat konvergenciarégiójában található megyei jogú városok önkormányzatai számára. Sopron a Russ-villa, azaz a volt zeneiskola épületének felújítására pályázik. Fodor Tamás polgármester a Kisalföldnek elmondta, az igényelt támogatás összege 1,3 milliárd forint, ez lehetővé tenné a műemlék épület és közvetlen környékének rendbetételét. Az előzetes terveket az örökségvédelmi hivatal már jóváhagyta.

A neoreneszánsz stílusban épült villát Russ János bornagykereskedő építtette 1879-ben Handler Nándor tervei alapján. 1893-ban Ludwig Schöne bécsi építész elképzelései szerint bővítették ki. Az épület a késői bécsi historizmus stílusjegyeit viseli magán. A XX. században szinte teljesen körbeépítették a villát, így teljes pompájából a környékbeli utcákból csak részletek láthatók. Évtizedekig a zeneiskolának adott helyet, ám 2003 óta üresen áll.

A neoreneszánsz stílusban épült villát Russ János bornagykereskedő építette 1879-ben Handler Nándor tervei alapján
A neoreneszánsz stílusban épült villát Russ János bornagykereskedő építette 1879-ben Handler Nándor tervei alapján.

Sikeres pályázat esetén az önkormányzat bormúzeumot rendezne be a pinceszinten, ami eredetileg is tulajdonosa borkészletének adott helyet. Borkóstolóra is alkalmas helyiségek, kereskedelmi egységek is itt kapnának helyet. Az emelet a civil szervezeteké lesz az elképzelések szerint, többek között a Páneurópai Piknik Alapítványnak és a piknik kiállításának is itt lenne tere. Gondoltak a nemzetiségi önkormányzatokra és szervezeteikre is, ők ugyancsak kapnának hasznosítható helyiségeket. Természetesen a földszinten tágas fogadótér, az első emeleten pedig kávéház fogadná a betérőt. Koncert- és próbaterem szolgálná a soproni zenekarokat és zenészeket. A sikeres pályázat lehetőséget teremtene a kistérségi kulturális rendezvények háttértámogatására is.

Az Agoráról

A pályázat három célt szolgál: multifunkcionális közösségi központ létrehozását a városban működő közművelődési intézmények racionalizálásával; közösségi, felnőttképzési és élményfunkciók egy komplexumba történő telepítését, a szolgáltatások minél szélesebb spektruma egy helyen történő elérésének biztosítását; és a területi közművelődési tanácsadó szolgáltató funkció kialakítását, s ezáltal a környező kistérségek kulturális-közművelődési alapszolgáltatásainak magasabb színvonalon történő biztosítását. A konstrukció keretében megvalósuló fejlesztések célcsoportja a komplex kulturális szolgáltatásokat igénybe vevő lakosság, valamint a szakmai szolgáltató funkció esetében a hatókörben lévő közművelődési intézményhálózat és azok használói. A pályázat meghirdetésekor rendelkezésre álló keretösszeg 14,6 milliárd forint.

Olvasóink írták

  • 1. hozsuzs 2008. május 21. 19:24
    „A szívem szakadt meg ezért a gyönyörű épületért, ami évtizedek óta csak pusztult...örülök a hírek, várom a végeredményt:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valétáltak az egyetemisták

Sopron - Elbúcsúztak Soprontól és az alma matertől a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki,… Tovább olvasom