Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Közösen visszaszorítanák a bűnözést a határ mentén

Ágfalva–Somfalva - Magyar és osztrák rendőrök egy hónapon át fokozott ellenőrzést tartanak Ágfalván és a szomszédos Somfalván (Schattendorf). Az elmúlt egy hét alatt Somfalván tíz betöréses lopás történt.
Az ausztriai Somfalva (Schattendorf) azon – kevés – települések közé tartozik, amelyek nem korlátozzák a határon az átjárást. A határnyitás azonban negatív következménnyel is járt. Egyrészt jelentősen megnőtt az átmenő forgalom, ugyanis az Ausztriában dolgozók akár harminc kilométert is rövidíthetnek itt, másrészt az utazó bűnözők is felfedezték ezt a lehetőséget. Az elmúlt egy hét alatt Somfalván tíz betöréses lopás történt. A közrend megőrzése érdekében tenni kellett...

Együtt járőröznek: A településekre bevezető utakon is fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Felvételünkön Udvardi Béla főtörzszászlós ágfalvi körzeti megbízott és Körmendi Szilárd törzszászlós. Fotó:
Együtt járőröznek: A településekre bevezető utakon is fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Felvételünkön Udvardi Béla főtörzszászlós ágfalvi körzeti megbízott és Körmendi Szilárd törzszászlós.


– Az elkövetkezendő egy hónapban a magyar és osztrák rendőrök párban járva fokozott ellenőrzést tartanak a két faluban, valamint a bevezető utak mentén – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Hatos István őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. – A településeken németül jól beszélő munkatársak járőröznek, ugyanis egy felvilágosító kampányt is elkezdtünk. Meg kell értenie a somfalviaknak, hogy megváltozott az életük. Míg korábban nyitva hagyhatták a házuk vagy autójuk ajtaját, az utazó bűnözők felbukkanása miatt jobban kell ügyelniük az értékeikre. Az egy hónapos időszak letelte után elemezzük a tapasztalatokat és a kapott eredmények tudatában dönthetünk a folytatásról vagy az akció kibővítéséről.

A közös munkába – a törvényi szabályozás hiányában – egyelőre a polgárőröket nem vonhatják be. Ők csak a saját településükön teljesíthetnek szolgálatot. A magyar–osztrák párban járőröző rendőrökkel ellentétben, a polgárőrök nem avatkozhatnak be a határ túloldalán.
A kezdeményezés egyik ötletadója Gaál István, Ágfalva polgármestere volt. – A két település között rendkívül jó a kapcsolat, ezt a jövőben is szeretnénk megtartani – indokolta az akció egyik fő okát a polgármester. – A nagyobb ünnepeken tájékoztató anyagokat rakunk ki a községekben. Törekvésünknek egyfajta politikai üzenete is van, hiszen a bűnözés nem áll meg az országhatárok mentén. Az együttműködés példaértékű is lehet, hiszen a közrend, a nyugalom megtartása mindenkinek egyaránt fontos.

Olvasóink írták

 • 4. Egy Soproni 2008. július 21. 07:46
  „Harry Krüger!!

  HÁT CSAK ÚGY NE ÁLLÍTGASSANAK MEG SENKIT!!!!!

  SEHOL!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ANNAK, HOGY MEGÁLLÍTANAK VALAKIT LEGYEN VALAMI ALAPJA!!!!

  S AHOL VAN VALAMI ALAP, GYANÚ - OTT VISZONT TÉNYLEG INTÉZKEDJEN A RENDŐRSÉG!!!!!!!!

  NE CSAK ILYEN "PARASZTVAKÍTÓ" AKCIÓK LEGYENEK - HANEM MINDEN NAP LEGYEN SZÍNVONALAS, HATÉKONY RENDŐRI MUNKA!!!!!!

  (a határt, a "vasfüggönyt" pedig nem hiszem, hogy bárki is visszasírná!! - legalább is Magyarországon nem!)”
 • 3. Harry Krüger 2008. július 19. 23:11
  „Már elnézést! Nem arról volt szó itt a Kisalföld hasábjain pár hónappal ezelőtt, hogy minden happy, a schengeni csatlakozás óta nem nőt a bűnözés a szomszédos burgenlandi falvakban??? Nem ezt dicsőítette mindenki? Nocsak, mégsem olyan szuperjó, változatlan minden? Ha ez így marad (márpedig kisebbségi "honfitársaink" tesznek róla), előbb-utóbb osztrák szomszédaink vissza fogják sírni a magyar határőröket és a határellenőrzést. Akkor, akinek vaj volt a fején, szorított, ha nekivág a balhénak, sikerül-e, most pedig mindent lehet, sőt, ha megállítanák, kikérné magának kissebbségi diszkrimináció miatt.... Itt tartunk.”
 • 2. Egy Soproni 2008. július 19. 12:17
  „NEM ÁRTANA SOPRONBAN IS KÖRÜLNÉZNI!!!!!!!!!!!!!!!!

  ITT IS LENNE MIT TENNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. /joco1 2008. július 18. 15:02
  „Megint egy ok-melynek kiváltoja nem biztos,hogy magyar- mely alapján továbbra is "zárva" maradnak a két ország közti "mellék" utak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7:3 - Alig maradt ép üvegtábla

Sopron - 10-ből mindössze 3 üvegtábla „úszta meg" a köztéri vandalizmust a Deák téren. Darabja… Tovább olvasom