Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Közös rendszerben az összes lelet

A soproni háziorvosok hamarosan a számítógépeiken keresztül közvetlenül hozzáférhetnek a kórházi szakrendelések leleteihez.

Az egészségügyi alapellátás, köznyelven a háziorvosi rendszer, valamint a járó- és fekvőbeteg-ellátás, azaz a kórház szakrendelői között jelenleg nincs közvetlen informatikai kapcsolat.

Márpedig meggyorsítaná és pontosabbá tehetné a diagnózis felállítását, a szakemberek közötti kommunikációt, ha nem a betegnek kellene a leletekkel egyik rendelőből a másikba sietnie, hanem a szakemberek az internet segítségével pillanatok alatt hozzáférhetnének a fontos adatokhoz.

Ezt felismerve a közgyűlés a múlt héten határozott arról, hogy igényli és ki is fizeti annak az informatikai fejlesztésnek a költségeit, ami lehetővé teszi az alap- és szakellátások közötti közvetlen informatikai kapcsolatot.

Dr. Simkó Emil háziorvos korábban már tesztelte a rendszert, és nagy segítséget jelentett számára a hatékony gyógyításban. Fotó: Magasi
Dr. Simkó Emil háziorvos korábban már tesztelte a rendszert, és nagy segítséget jelentett számára a hatékony gyógyításban. Fotó: Magasi


– Néhány éve már volt erre kísérlet és jól is működött. Hogy most meg is valósul, az nagyban megkönnyíti a munkánkat. A gyógyításban fontos tényező az idő.

Ha az eredmény azonnal hozzáférhető és nem kell sétáltatni a betegeket, az a laikus számára is egyértelmű előnyökkel jár: a gyorsabb és pontosabb diagnózis gyorsabb gyógyulást eredményez – mondta el a Kisalföldnek a témáról dr. Simkó Emil háziorvos.

Véleménye szerint ezzel a fejlesztéssel még spórol is az egészségügy, hiszen ha különböző szakrendelésekre megy a beteg, nem kell újra és újra mondjuk laborvizsgálatra küldeni.

Az önkormányzat nettó ötmillió forintot fizet a szolgáltatásért, ami lehetővé teszi, hogy a háziorvos saját rendelőjében működő számítógépéről tudja elérni a kórház vagy szakrendelő informatikai rendszerét.

Ezen keresztül – remélhetőleg mielőbb – időpontot tud foglalni, laborvizsgálatot kérhet, a leletek, eredmények, zárójelentések, szakorvosi vélemények pedig olvashatók és nyomtathatók lesznek számára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmillió kattintásnál tart a legnézettebb soproni videó

Kangoo bemutató, utazás a vonattal, valamint a Pharrell Williams átdolgozás a három legnépszerűbb… Tovább olvasom