Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Közös élményt ajándékozzunk

Nem karácsonykor derül ki, hogy ki a legjobb szülő, a jó ajándék és az ünnep ugyanakkor olyan lehetősége a felnőtteknek, amivel életre szóló értékeket adhatnak át gyerekeiknek.
Fazekas Ildikó klinikai pszichológussal a karácsonyi családi értékteremtésről beszélgettünk.

Sok szülőnek jelent ezekben a hetekben komoly fejtörést, hogy mivel szerezzen örömet gyerekeinek szenteste. A legkisebbek még őszintén örülnek minden játéknak, meglepetésnek, de minél nagyobbak, annál nehezebb feladat elé állítják szeretteiket. Vajon mikor tesz jót gyerekének a szülő: ha megveszi a divatos, drága holmit, vagy ha nem esik bele a „státusszimbólum-gyártás" korai csapdájába?

– A kamaszok ajándékozási kultúráját is már kisgyermekkorban kell megalapozni – kezdte a szakember. – Hatéves korig a család a minta a kisgyermek számára. Ha engedjük, hogy a képernyőn keresztül a nagyvilág mindenféle hatása beáradjon a gyerekszobába, akkor hamarabb lesz hatással rá is a külvilág. Ám ha olvasunk neki, ha tudatosan figyelünk arra, hogy a családi értékrend kerüljön előtérbe, ha közös játékkal juttatjuk élményekhez, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jó úton járunk az értékteremtésben. A téli szünet nagyon jó lehetőség az olyan beszélgetésekhez is, amikor a szülő feleleveníti a saját gyerekkorát, közelebb hozva a nagyszülőket, rokonokat, megmozgatva a gyermeki fantáziát, ami ilyenkor saját világot teremt, míg a televízió például kész képeket ad. És ez óriási különbség a személyiségfejlődés szempontjából is.

– Később, ahogy a gyerek óvodába, majd iskolába jár, nagyobb teret nyer a külső minta, a kamaszoknál pedig a kortársaknak való megfelelés már esetleg túlsúlyba is kerül, de ha megvan az erős kiskori alap, akkor akaratlanul is a családi mintához fog viszonyítani. Azoknak nehéz igazából okos szülővé válniuk, akik gyerekként nem élték meg a meleg családi hátteret, de ők is megtanulhatják és a saját gyerekeiknek már biztosíthatják – nyugtat meg mindenkit a szakember.

– Ilyenkor van lehetőség arra is, hogy megtanítsuk a gyerekünknek, mi mennyit ér, készíthetünk együtt ajándékot, részt vehet a házimunkában, besegíthet az idősebb családtagoknál vagy otthon is. Jó ötlet, amikor levelet íratunk a kisebbekkel a Jézuskának, egyrészt megtudjuk, mire vágynak, másrészt ügyesen irányíthatjuk is, hogy például egyszerre csak egy ajándékot kérjen. Legyünk partnerek abban is, hogy ő is örömet szerezhessen. A legtöbb óvodában, iskolában készítenek ilyenkor apró ajándékokat, ha ezeket átadva meglátják a felnőttek szemében a csillogást, akkor egy életre bevésődik a tudatukba, hogy ők is képesek örömet szerezni. Ez válik később igénnyé bennük és ezt viszik majd tovább – hangsúlyozza Fazekas Ildikó, aki arra is figyelmeztet, hogy a mi kultúrkörünkben a karácsony az elcsendesedésről, az egymásra figyelésről is szól, már csak ezért sem érdemes az ünnepnek csak a harsány, csillogó oldalát hangsúlyozni. Ne engedjük, hogy a lényeg vesszen el! A gyerekek számára persze fontos az ajándék, de évek múlva nem arra fog emlékezni, mit kapott 2012 karácsonyán, hanem a közös kirándulásra, az együtt játszásra, a készülődésre, az izgalom hangulatára, azaz a közös élményre.

Fazekas Ildikó klinikai pszichológus szerint a gyerekek számára fontos az ajándék, de ne a vásárlással töltsük el a legtöbb időt, csecsebecséket keresgélve, hanem a közös kirándulásra, az együtt játszásra, a készülődésre figyeljünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényvisszaverő gyalogátkelőhelyet alakítottak ki

Az „Alapítvány a közbiztonságért" alapítvány jóvoltából új, korszerű gyalogátkelőt alakítottak… Tovább olvasom