Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Közös bejárás a vasúti tragédiák megelőzése érdekében Sopronban

A múlt heti tragédia miatt újra a figyelem középpontjába került a vasúton áthaladó illegális gyalogutak veszélyessége.

A vasúttársaság, az önkormányzat, az egyetem és a rendőrség tegnap délelőtt közösen próbáltak megoldási módokat találni arra, hogyan lehet elkerülni az olyan tragédiákat, mint amilyen a múlt héten történt Sopronban. Egy végzős egyetemista fiatalember az életével fizetett azért, mert a nyílt pályán át rövidítette le az utat a kollégiumig.

Ám nemcsak az egyetemisták, nem kizárólag fiatalok taposnak ösvényeket a vasúti pálya mentén, ráadásul nemcsak a Frankenburg úti felüljáró környékén, hanem szerte a városban. A sokismeretlenes egyenletben szerepel sötétség, sietség, esetenként ittasság, de legfőképp felelőtlenség. Ez utóbbi ellen pedig nem lehet műszaki megoldásokkal védekezni.

A kerekasztal-megbeszélés résztvevői is egyetértettek abban, hogy nincs egyetlen jó megoldás, több oldalról kell növelni a biztonságot. A hallgatói önkormányzat vállalta, hogy civil egyesületet is bevonva a veszélyes átjárók környékén figyelmeztetik az átkelőket, a balekoktatásokon az új egyetemi polgárokat is figyelmeztetik a veszélyekre.

A rendőrség ellenőrzéseket fog tartani a környéken és bírságol is, ha szabálysértést tapasztal. A GYSEV a rendőrséggel közösen olyan vetített képes előadást tart, ami a következmények bemutatásával rettenti el a vasúti pálya közeléből a hallgatókat, az egyetem pedig teret és lehetőséget ad arra, hogy ezt minél többen lássák és hallják is.

Az önkormányzat is megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a veszélyes vasúti átjárók környékén a közutakon megfelelő számban és helyen vannak-e biztonságos, kijelölt gyalogátkelőhelyek.

Felmerült egy olyan emlékhely kialakítása is a múlt heti tragédia helyszínén, ami arra figyelmezteti az erre járókat: az a kétperces előny, amire a síneken keresztül tesz szert, nem ér annyit, hogy az életét tegye kockára. 2007-ben és 2013 februárjában is egy-egy fiatal élet ért itt véget.

A hétfői megbeszélés csak az első lépés volt az érintett intézmények és hatóságok részéről, együttműködésük – valószínűleg hivatalos formában is – folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézdy György: az utolsó videóinterjú

Az utolsó videó interjú Kézdy Györggyel az ÁkomBákom estjéről, értékekről, az idő múlásáról és a… Tovább olvasom