Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Közmunka napi ötezer forintért

Havonta nyolcan-tízen dolgozzák le Sopronban szabálysértési eljárásból származó büntetésüket közérdekű munkával.

Ma már nemcsak munkanélküliek állnak ˝közmelósnak˝, akad, aki tudatosan választja a fizetés helyett a sepregetést.

Nem a munka becsülete jut az ember eszébe, ha a közmunkáról hall. Pedig lehetne így is. De a hivatalosan közérdekű munkának nevezett, általában seprűvel, lapáttal végzett feladat az általános felfogás szerint kötelező rossz mindenkinek...

– A közmunkának két formája lehet: az egyik a szociális szférában működik a munkanélküliek számára, a másik, amikor büntetésként, pénzbírság megfizetése helyett alkalmazzák. Ez utóbbi foganatosításával foglalkozik a polgármesteri hivatal – magyarázza dr. Tószegi Ildikó, az igazgatási osztály vezetője. – Szabálysértési eljárás során pénzbírságot róhat ki a település jegyzője, a bíróság és a rendőrség. Ha a kiszabott pénzbírságot önként nem fizetik ki és nem lehet levonatni a fizetésből s adók módjára sem hajtható be, közérdekű munkára ˝ítélik˝ a szabálytalankodót. A szabálysértési határozatok eleve tartalmazzák, hogy a pénzbírság hány napi munkának felel meg. Olyan is előfordul, hogy valaki nem hajlandó ledolgozni a büntetést. Nos, az ő büntetését elzárásra változtatja át a bíróság, melyet a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben – soproniak esetében Győrben – kell letölteni, de ez ritkán fordul elő. A rács mögött töltött idő ugyanis – érthető módon – többszöröse annak, amit munkával lehetne kiváltani – zárja a tudnivalók ismertetését dr. Tószegi Ildikó.

Sopronban a holding foglalkoztatja a közmunkásokat, akik parkgondozó feladatokat kapnak. Havonta nyolcan-tízen érkeznek, s napi hatórás munkával ötezer forintot dolgoznak le. Vihar után a sártól tisztítják meg a járdákat, bicikliutakat például, de a legáltalánosabb a sepregetés, a szemétszedés. A közmunkások életkoráról, iskolázottságáról nem kaphattunk felvilágosítást az adatvédelem miatt, a megkérdezettek pedig nem szívesen beszélnek büntetésükről. Annyit azért elmondanak, nem kell beleszakadniuk a melóba, és rossz időben sem küldik őket az utcára.

Még mindig az az általános, hogy a tilosban parkolások, egyéb közlekedési szabálysértések összegét dolgozzák le fizetés helyett. Van, aki kiegyenlíthetné a bírságot, mert bár papíron munka- és jövedelemnélküli, ausztriai munkájával azonban jól keres, de elvből nem fizet. Azért, mert nem ért egyet a büntetéssel, s inkább dolgozik. Köztük diplomás is akad...

Fokozatok: fizetés, munka, elzárás

A ledolgozás és leülés lehetősége nem kívánság kérdése. Ezek végrehajtási fokozatok, melyeket a szabálysértési hatóságnak kell végigvinnie. Aki önként nem fizet, az vállalhatja a közérdekű munkát, ha nem vállalja, vagy vállalja, de mégsem dolgozik, akkor a büntetést elzárásra változtatják át. Sőt! Aki az elzárásig eljut és önként nem jelenik meg a BV-intézetben a kijelölt időpontban, azt a rendőrség elővezeti és az saját költségére elviszik Győrbe, a büntetés-végrehajtási intézetbe. Egy ilyen elővezetés költsége 37 ezer forint. Nem éri meg...

Olvasóink írták

 • 20. Lárika 2010. július 23. 22:33
  „Ha párat leültetnének majd fizetne szépen a többi. Ez tényleg felháborító! Hol lehet enyit keresni becsületes munkával?!”
 • 19. máris 2010. július 23. 15:32
  „ÉN BESZÉLTEM VELÜK , EGYIK PARKBAN AZ ÁRNYÉKBAN PIHENTEK ! VALÓBAN 5e...t KAPNAK NETTÓBAN. SOK PÉNZE VAN A HOLDINGNAK !! A KEZELÉSÉBEN LÉVŐ HÁZAKRA VISZONT NEM TELIK !!!!”
 • 18. széchenyi12 2010. július 20. 23:54
  „A kistelepülések Önkormányzatai általában nem engedélyezik az ilyenfajta közmunkát! És jól is teszik! Tessék fizetni vagy leülni!”
 • 17. Eüdolgozó 2010. július 18. 14:26
  „16. Cerwin !
  Nem pluszba kapja a pénzt! Hanem ha megbüntetik pl 10 ezer Ftra és közmunkára megy akkor a közmunkát biztosító cég fizeti ki a rendőrségnek a szabálytalankodó pénzét vagyis a szabálytalankodó jövedelméből fizetik ki... (igaz a jövedelemnek max. a 33%-át szabadna levonni...)”
 • 16. Cerwin 2010. július 18. 13:58
  „Börtön helyett ledolgozik, pénzt nem kap pluszban ezért...”
 • 15. Eüdolgozó 2010. július 18. 13:02
  „14. Cerwin!
  Így is a számládra dolgozik! A közmunkáért pénz jár amit valakinek ki kell fizetni. Város, Holding, stb... akik szintén az adófizetők pénzén élnek. Pl a rendőrségnek ebbvől van pénze, így hajtja be. Ha nem így lenne akkor amikor elmennek tankolni pl a rend őrei akkor a benzin kúton ingyen adnák nekik a benzint ha aztmondják, hogy csókolom, kérem 10 ezret nyomjon a tankba mert 2 szabálytalankodó dolgozott 6-6 órát... A kérdés még az, hogy ez bruttó vagy nettó 5 ezer...? Ha bruttó 5 ezer akkor egy 5 ezres bírságból csak biza kb. 3 ezret dolgoz le a jómadár 6 óra alatt.”
 • 14. Cerwin 2010. július 18. 12:44
  „coolzsu

  Az 5 ezret vagy többszörösét a szabálysértő fizetné büntetés gyanánt, de gondolom nem tudja, vagy nem akarja. Akkor inkább dolgozzon, mint hűsöljön a számlánkra...”
 • 13. coolzsu 2010. július 18. 10:32
  „az jutott eszembe, hogy vajon a rendes dolgozójuk, a főállású parkgondozó, utcaseprő, szemetes stb is keres napi ötezret hat órában? szerintem nem valószínű....”
 • 12. pidali 2010. július 17. 22:18
  „legjobb,én keresni szoktam egy csövest,és egy ezresért megcsinálja, csak reggel meg fél kettő körül kell bemenni aláirni!!”
 • 11. Eüdolgozó 2010. július 17. 21:27
  „6 órával 5 ezer?? Én 24 órára kapok nettó kb. 5800 Ftot.
  A cikk viszont nem írja, hogy ez az 5 ezer bruttó vagy nettó? Bruttó 5 ezret is lehet fizetni és akkor az máris csak kb 3 ezer... vagyis napi 3 ezret dolgoz le a jómadár a 6 óra alatt...”
 • 10. coolzsu 2010. július 17. 19:01
  „cerwin! javíts, ha rosszul látom, de szerintem azt a napi ötezret egy szabálysértőnek, egy tolvajnak a semmitérő melójáért is mi fizetjük! biztosan van, akinek ez semmi, de egy becsületes magyar munkás nem keres ennyit naponta, nem hat órában, hanem nyolcban-tízben sem! szégyen”
 • 9. coolzsu 2010. július 17. 18:59
  „6 órában napi ötezerért?????? nekem ez három napi melóm, 8 órában bazzz... (((( és ezek tolvajok, ha jól értem! na eztán a jó melós megbecsülése .... ez M.o. ma... jellemző”
 • 8. janika 2010. július 17. 18:53
  „Ezt ígérte a FIDESZ az egymillió munkahely teremtés kezdetének?”
 • 7. Valjan 2010. július 17. 18:09
  „HAAAAAAAAAAAAT ez elegge elfarigcsalt torveny...napi 5000 Ft kb 20 euro..kerdes az,hogy hany orat takar?
  Ha az en szemelyes beremet tekintem akkor gyatra..
  de!
  Magyarorszagon azert az penzemert a miniszter vagy minimum orszaggyulesi kepviselo 3-4 szakbizottsagi tagsaggal... dolgozik..illetve nem dolgozik csak ugty tesz..
  Ja azert a teljessegert,hogy nyilvanvalo az,hogy nem magyar korulmenyek kozoztt :)”
 • 6. rozinéni 2010. július 17. 18:04
  „napi 5000, ez nagyon szép összeg, csak az a baj hogy a munkájuknak nincs sok látszata mert minden ugyan olyan szemetes, Arra lennék kiváncsi hogy valaki ellenőrzi-e őket hogy milyen munkát végeznek, amugy meg a bünözöket nem luxus börtönökbe kellene zárni mert ott mindenük meg van-na jo a szabadságuk nincs-hanem valami jo kis helyre hogy ne legyen kedvük többet bünözni,”
 • 5. laccka 2010. július 17. 17:12
  „4. hozzászólás Tonxy 2010.07.17. 13:54

  "nekik 8 órában kell dolgozniuk normában."... 2-3 műszakban, kötelező túlórával, szabadság nélkül. :(

  Az igaz, hogy a börtönben vagy fogházban (nem tudom hol tartják őket) a mi pénzünkből ´élnek´, de szerintetek a Holding kinek a pénzéből fizet a rendőrség felé??? ;)

  Ja amúgy Kőhidára vinném az olyanokat akik nem fizetnek. Nem különíteném el őket :))”
 • 4. Tonxy 2010. július 17. 13:54
  „Azért meg kell mondjam nem is keresnek olyan rosszul a napi 5000-rel, és mindezt 6 órában. Miért nem lehet minimálbérnek megfelelő összegért dolgoztatni? A gyári munkás sem kap helyenként többet és nekik 8 órában kell dolgozniuk normában.”
 • 3. Cerwin 2010. július 17. 13:47
  „inkább a közmunka, minthogy a mi számlákra hűsöljön, ahol etetik-itatják...”
 • 2. KisgyerekBAR-610 2010. július 17. 10:42
  „Aki azt a formát választja,hogy nem fizet hanem dolgozik,annak felemelném a birságát 10e-ről 20-ra ,így nem 2 hanem 4 napot szenvedne bűneiért.El tengeni-lengeni napi 5000-ért igen jó órabér.”
 • 1. iparos 2010. július 17. 10:07
  „5000 Ft naponta! Vajon a bejelentett dolgozojának mennyit fizet? 21 napért 60 ezret?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratóverseny Sarródon

A sarródi tájháznál negyedszer rendezik meg az aratóversenyt. Tovább olvasom