Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Sopronban: miért nincs lomtalanítás?

A legtöbb kritikát a közelmúltban átadott kerékpárút hálózat kapta - a soproni közmeghallgatáson jártunk.

19. 03

A szóbeli kérdések az utolsó napirendi pont.

A felszólalók főként a saját lakóközösségüket érintő problémákat vetettek fel: közlekedés, útfejlesztés, a közterületi hulladék el nem szállítása.

19. 01

Katasztrofális lett a városon belül kialakított kerékpárút hálózat – vette fel egy soproni.

Fodor Tamás polgármester válaszolt:

Igény merült fel a kerékpárút hálózat fejlesztésére, ugyanis a városban mintegy háromezren használják rendszeresen a biciklit.

Idén tavasszal az érintettek bevonásával fórumot is tartottak.

A felmerült és támogatható javaslatokat be is építették a koncepcióba, s ez alapján épült ki városszerte a kerékpárút hálózat. A tapasztalatok alapján korrekció is lesz majd a nyár folyamán.

Ám, mind az autósoknak, mind a kerékpárosoknak több toleranciára van szükség, hiszen az újításokat meg kell szokniuk a közlekedésben részt vevőknek.

18. 49

A motoros siklóernyősök és az ezzel járó zaj egyre gyakrabban zavara a lakosság életét - így egy panaszos.

Válasz: ezen repülési mód nem tilos. A levelet és az észrevételt továbbították a megfelelő hatósághoz.

18. 43

Milyen módon lehetne növelni a parkolókat a Jereván lakótelepen? Az elmúlt hónapokban a lakótelep mögötti réten négy kutyatámadás is történt. Mit lehet tenni? – érdeklődött egy lakos.

A válsz: mintegy száz új parkolót alakítottak ki ebben a városrészben. A bővítés a következő évben is folytatódik. Erre a célra 30 millió forintot különítettek el.

A közterület-felügyelők fokozottabban ellenőriznek.


18. 36

A télre a valóságban is fel kell készülni, nem csak az újságcikkekben – jött a következő felvetés.

Komornoki László, a Sopron Holding Zrt. vezetője elmondta: bevezették, hogy egy munkatársuk egész éjjel az utak hőmérsékletét méri. Így gyorsabban tudnak közbeavatkozni. Négy sószóró, egy hótoló áll rendelkezésre. S a gépparkot igény esetén alvállalkozók bevonásával lehet bővíteni.

Szemetes a Jereván lakótelep. Sok a szemét, amikor esik az eső, nehéz a közlekedés. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, a holding folyamatosan gyűjti a szemetet, a faleveleket. Jövő év elején a Jereván lakótelepen új járdák épülnek. Így könnyebb lesz a gyalogos közlekedés.

A buszközlekedés menetrendje katasztrofális – így a felvetés.

A válasz: idéntől már összehangolták a buszok menetrendjét a vasúti közlekedéssel.

Kiegészítést Tóth László, a Kisalföld Volán helyi üzletágának igazgatója mondott.

A város úthálózata miatt nehéz bevezetni az ütemes közlekedést. Végeleges megoldást, az jelentené, ha a GYSEV pályaudvar mellett lenne a helyi buszpályaudvar.

Fodor Tamás polgármester hozzátette: 2014-220-as pénzügyi ciklusban ezen utóbbi felvetés szerepel. Azaz, dolgozik a város a probléma megoldásán.

18. 20

A közmeghallgatás kezdéseként dr. Sárvári Szabolcs aljegyző ismertette a tavalyi közmeghallgatáson felmerült igényekkel kapcsolatos intézkedéseket. Ezek főként az utakat, járdákat, közvilágítást  érintette.

Majd az írásban feltett kérdésekre adták meg a választ.

Az egyik levélíró a lomtalanítást hiányolta. Megtudhattuk, addig, amíg le nem zárul az úgynevezett cséri projekt, addig türelmet kérnek, mert egyelőre nincs lehetőség erre.

Mágel Ágost, a beruházás vezetője ezt pénzügyi és technikai részletekkel is kiegészítette.

A közbiztonsággal kapcsolatban is érkezett észrevétel. Szabó Jenő alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője kifejtette: nem biztos, hogy fedi a valóságot, ha azt mondjuk, romlik a közbiztonság. Azt viszont tény, idén negyven százalékkal kevesebb bűncselekmény történt a városban, mint tavaly.

Sopronban az utcákon több rendőr teljesít szolgálatot mint tavaly. Ebbe a munkába a polgárőrséget, és a közterület-felügyelőket is bevonták.

A közlekedési morális is javul, mert csökken a halálos kimenetelű, illetve súlyos sérüléssel járó balesetek száma.


Korábban írtuk:

Az előzetes tervek szerint elsőként összefoglalót hallhatnak a múltkori fórumon elhangzott észrevételek sorsáról, ezt követően az írásban feltett kérdéseket, javaslatokat tárgyalják meg.

Végezetül, a megjelentek szóban mondhatják el véleményüket.

A közmeghallgatás ma este hat órakor kezdődik. Helyszín: a városháza nagy ülésterme, Sopron Fő tér 1.

A tavalyi közmeghallgatás szerény érdeklődés mellett zajlott. Alig több, mint tíz lakos vett részt. A prostitúció visszaszorítása mellett, akkor a galambetetést is betiltották volna.

A tudósításunk itt érhető el >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy őrült naplója: Ács Tamás szlovákiai sikere

Katartikus sikert hozott az Egy őrült naplója című monodráma előadása Ács Tamásnak a Soproni Petőfi… Tovább olvasom