Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Közmeghallgatás - Mi bosszantja a soproniakat?

Szerdán este hat órától közmeghallgatást tartottak Sopronban. Az eseményeket portálunk élőben közvetíttette.


19. 55.

Giczi Józsefné küldött egy levelet a polgármesteri hivatalnak, azt kérdezi, hogy meddig várjon a válaszra? Úgy dönt, inkább most elmondja a problémáit.

Szereti észrevenni a dolgokat és azokat felhozni a köz javára. Várt az Áfalvi úti lakótelepen a buszra egyszer, fél óra is eltelt, de nem jött a jármű. Az egyik autóst lestoppolta tehát, aki be is hozta a városba. Szerinte rossz, hogy a buszok csak óránként indulnak.

További gond szerinte, hogy a hótolók a havat a buszmegállóba nyomják fel, s ezen bukdácsolnak át a nyugdíjasok, hogy fel-, vagy leszálljanak a buszra.

Furcsának tartja, hogy az ausztriai nyugdíjasok nálunk ingyen utaznak, míg a magyaroknak Bécsben a teljes árú menetjegyet kell megvásárolniuk. Hozzátette, ő nem irigy!

19. 44.

Király János az árkok helyzetét veti fel: ki dönti el, ezek milyen mélyek lehetnek, kik tartják karban? Balfi utcában sok helyütt vízátfolyások vannak, s eltömődtek az árkok.

A Taschner-borház előtt még tavaly dőlt ki egy villanyoszlop. Ám szerinte a rabló banda, azaz az EON mindez idáig nem intézkedett.

Nem érti, az elkerülő útra miért közlekedési lámpát tettek ki, miközben a körforgalom sokkal hatékonyabb lenne.

A lakcím bejelentéssel kapcsolatban is van felvetése. A rendőrségtől jöttek ki hozzá egyszer, mert egy személyt kerestek nála.

Király István ezt követően be is ment az okmányirodába, mert tudni akarta, hogy hivatalosan kik is vannak hozzá bejelentve. De ott nehézkesen adnak felvilágosítást. Mindenféle iratokat kértek tőle.

Ideiglenesen ugyanis nagyon könnyű úgy bejelentkezni, hogy a tulajdonos nem is tud erről.

19. 42.

Füzi Zoltán azt látja, hogy egyre jobban romlik, pusztul a vásárcsarnok. Mit lehet tenni?

Fodor Tamás azt mondja, ez az ügy is napirendre kerül. A környék megújulása előbb-utóbb meg fog valósulni.

19. 35.

A következő felszólaló ízléstelennek találja azt a helyzetet, ami a lakótelepeken uralkodott el. A kocsibejárók kapui, az erkélykorlátok színe meglehetősen tarkák.

Javasolja, rendeljék el az ilyen esetekben az összhang megvalósítását. Szeretné, azt is, hogy a közgyűlésekről, értekezletekről adjanak még több tájékoztatást a helyi médiákban.

Vitán felüli, az épületek arculatának egységesnek kell lennie. A magánberuházóknál az önkormányzatnak megvan az ellenőrzés lehetősége – mondja Fodor Tamás.

19. 30.

Meggyesi Zoltán sport témában érdeklődik. Az önkormányzat hogyan áll a labdarúgás és az SVSE mellé? Támogatja-e majd a labdarúgást?

Úgy értesült, hogy a városi stadionban egy színházat alakítanának ki jövőre. Ki fogja mindezt finanszírozni?

A sport finanszírozással kapcsolatban Fodor Tamástól megtudtuk, a jövő évi költségvetésben foglalkoznak támogatás ügyével. Ez később derül majd ki.  A cél, hogy a tömeg, valamint az ifjúsági- és diáksport kiemelt szponzorációt kapjon. Az élsport is fontos, hiszen ez húzóerőt jelent a fiatalok számára.

19. 22.

Horváth Adolf, rendszeresen részt vesz a közmeghallgatásokon. Azt mondja a polgármesternek, hogy érdemes lenne visszatérni az elmúlt években felvetődött problémákra. Be lehetne számolni a fejleményekről.
Horváth Adolf, most kiabál, mert nem szólnak a mikrofonok.

Szerinte irritálóak, ha leromlott állapotú házakkal szembesülnek a városban élők. Az is rossz, hogy például a Széchenyi téren, a füves részre tolták fel a sós, latyakos havat. Apróság ez, de mégiscsak befolyásolja a közérzetet. 

Nos, újra van mikrofon. Szuper.

Legyünk hitelesek. Ha mondunk valamit azt tartsuk is be – fűzte hozzá. Erőt és egészséget kíván a polgármesternek. Ezt a kijelentését taps fogadta.

Fodor Tamás egyetért abban, hogy a legirritálóbb kérdésekben legyenek változások.

19. 17.

Nem a mikrofonok napja a mai. A következő felszólaló mondandójának elejét nem is lehetett érteni. Annyit elcsíptünk, hogy a buszközlekedésről van szó. Nem érti a hölgy, hogy a helyközi járatokra városi viszonylatban miért nem lehet fel-, illetve leszállni.

Fodor Tamás elmondja, a buszközlekedés esetében egyeztetés van.

Felmerült, hogy bizonyos esetekben a helyközi járatokat a helyi közlekedésben is igénybe lehessen venni. A járatbővítés anyagi terhet jelent a városra. A többi felvetésre írásban kap választ.

19. 15.

Hárs Olivér mikrofonja sem sokkal jobb. Kapott egy másikat, ez szépen szól. A területfejlesztési szabadegyetemről jött. A környezetvédelemmel kapcsolatban tbb kezdeményezést is felsorolt, amelyek – nem a mostani – önkormányzati ellenállás miatt elbukott. Szeretné, ha a lakosság véleményét is kikérnék a közügyekben.

Fodor Tamás azt mondta, a szakmai szervezetek, civil szervezetek véleményét kikérték a jelentősebb ügyekben. S ezt a jövőben is folytatják.

19. 05.

Czirfusz Miklós nem személyes ügyben, inkább a város jelenével, jövőjével kapcsolatban szólal fel. Szeretné, ha Sopron vonzó és élhető legyen.

A felszólalását a mikrofon miatt nehezen lehet hallani. Recseg ugyanis.
Miért nem oda teszik az átfolyókat több helyütt, ahol az út a legmélyebb? – kérdezi. Megtudjuk, igényes a munkájával kapcsolatban. Szép, hogy sok a virág a városban.

Feljegyezte azt is: nem ismerik a seprűt a városban? Sok helyen, amikor virágot, fát ültetnek a holding alkalmazottai, kiveszik a földet, de a törmelék ott marad. Ez pedig nem szép látvány.

Szerinte a parkolás ügyben nem sok változás történt. Hiányolja, hogy a turistabuszok számára nincs kijelölve parkoló. Gondolt arra, hogy ezt a Gyár utcában lehetne kialakítani.

Az idő lejárt.

18. 58.

Szabó Árpád rajong és aggódik a városért. Mostanra ez utóbbi maradt számára. A Mátyás király utca, Kiss János utca sarkán volt egy kis oázis, ahol most egy pavilon áll. Ez ma már egy lehangoló látványt nyújt. Nagy itt a nyüzsgés, s oda zebra sem vezet. Azt javasolja, hogy a park kapja vissza eredeti funkcióját. A pavilon elhelyezésre ötleteket is felsorolt.

Örül, hogy megújult a Fő tér, viszont a bevezető utak rossz állapotban vannak. S az épületek homlokzatai is málnak, pusztulnak. Szerinte egyedül a Templom utca állapota fogadhat el.

A Mátyás király utca, Kiss János utca közti park ügyében várhatóak pozitív változások. Az épületek felújítására sajnos nem áll rendelkezésre megfelelő összeg. Ám a város pályázni fog – mondta el Fodor Tamás.


18. 54.

Az Ady Endre utca egyik lakója az útfelújítással kapcsolatban tesz észrevételt. Sajnos vízben állnak a 14. szám alatt lakók, mert a járda megsüllyedt. Az egész úton nem lehet parkolni, ráadásul az autósok egy része száguldozik. Jó lenne, ha korlátoznak a forgalmat valahogy.

Fodor Tamás az ígérte, kivizsgálják az észrevételeket.

18. 52.

Ács Zsolt a csendrendelet szigorítását kéri. Egyszerűen a szórakozóhelyek miatt nem lehet pihenni a városban. Ez ügyen aláírást is gyűjtöttek, de a zene nem lett halkabb.

Dobos József azt mondta, ez egyedi és nem közérdekű ügy.

18. 43.

Dr. Fenyvesi Ágota kérdez most. 10 éves problémát vet fel, mégpedig a temetőkkel kapcsolatban. Azt kérdezi, hogy áll az új temetők megnyitásának ügye. Szóba kerül a polgármester szabadságának pénzbeli megváltása, valamint a karácsonyi díszkivilágítás is.
A polgármester arra kéri a felszólalót, hogy szorítkozzon a közügyekre. Fenyvesi Ágota szerint, csak ilyeneket vet fel.

Görbehalom felé rossz az út - folytatja.

Hol, konkrétabban kellene fogalmazni – szól közbe Fodor Tamás.

A tó felé rossz az út – tudjuk meg.

A város hó eltakarítása is furcsának tűnik. S ez már a záró mondat.

Kuslics Tibor főépítész válaszol a temetővel kapcsolatban. A városnak kötelessége gondoskodni a tartalék temető kijelöléséről. Javaslatok vannak. Az új koncepción már dolgoznak. Várhatóan 2011-ban fogadják el az új határozatot.

18. 30.
A Felsőlövér utcai felszólaló a közbiztonsággal kapcsolatos élményét osztotta meg. Egyszer volt egy betörés, amikor hívta a rendőrséget, s 10 perc alatt sem tudott  a segélyhívó telefonszámon az ügyeletessel beszélni. Ha ezt az esetet mástól hallja, nem hiszi el. Igazából szerinte a városban nem nagyon látni rendőrt.

Azt érzi, nincs gazdája Sopronnak. Kevés a közterület felügyelő, s szemetes, havas a város.

Felvetette, az őszi lombra aszfaltoztak rá az utcájában. Igaz, ezt utólag nem tudja bizonyítani.

Javasolja, a Kossuth Lajos utcában helyezzenek egy táblát, amelyen ez állna: ha jön a vonat, állítsák le az autót.

Szerinte, nem helyénvaló, ha az óvodában politikai és világnézeti dolgokat oktatnak. Ez pedig akár alkotmánysértő is lehet.

Fodor Tamás azt kérte, hogy nevezze meg az intézményt.

Farkas Gábor alezredes, rendőrkapitány reagál: a rendőrség általános telefonszáma a 107. Ha ezt a számot mobilról hívják, akkor az Győrben csöng ki. A 112 esetében is ez a helyzet. A kapitány hozzátette, a rendszer átalakítás alatt van. Sokszor előfordul, hogy egy-egy bejelentés több percig is eltart. Vannak, akik feltartják a rendőrséget, s így másoktól veszik el a vonalat.

Az országban 151 rendőrkapitányság van, s ezeket rendszeresen rangsorolják. S egy-egy eset alapján nem lehet a közbiztonsággal kapcsolatban következtetést levonni.

Fodor Tamás szerint a telefonálásos ügy sokmindenre rávilágított és tanulságos volt. A többi észrevételre válaszolnak.

18. 15.
Somogyi Ildikónak idén is hasonló a problémája, mint tavaly. A Széchenyi-palota helyzetével, fűtésével, szemétdíjjal, műszaki állapotával kapcsolatos ügyeket veti fel. Szóba került még az energiaadó is, amelyet szerinte a lakók törvénytelenül fizetik meg. A fűtés díját nem a tényleges fogyasztás után, hanem a lakások légköbmétere után számlázzák ki. A lakók azt is kérik, hogy hőkamerával nézzék meg, hol szökik el a meleg, és ha kell, javítsák ki azokat.

A ház falai málnak, leesett a díszpárkány. A tervek szerint holnap már intézkednek is – azt az ígéretet kapták. A tető is beázik. Tavaly a karácsonyt lavórokkal és vödrökkel vészelték át. Akkor nem volt pénz.
Fodor Tamás azt kéri a felszólalótól, hogy próbálja meg a lényeget röviden összefoglalni.

A felszólaló folytatja: szerettek volna társasház lenni, de ehhez a polgármesteri hivatal nem járult hozzá. Így viszont a felújításra nem tudnak pályázni. Felvetette továbbá, hogy csökkentsék a lakbéreket.
Az idő elfogyott, így mondandóját nem tudta befejezni.

Dobos József jegyző szól, megtudjuk, hat perc áll a kérdező rendelkezésére. A jövőben szólni fog, ha lejárt az idő, mert így sosem jutnak a végére.

Írásban kap majd választ a kérdező.

Komornoki László, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, a fűtés esetében a lakásokban külön mérőórát szereltek fel.

18. 06.
Elkezdődött a közmeghallgatás.

Horváth István azt kérdezi, mennyit ér egy ember élete? Évekkel ezelőtt vásárolt egy telket a Virágvölgyben. Nem sokkal rá, egy magasfeszültségű vezetéket húztak el a háza felett. A káros hatásokról, viszont senki sem értesítette. 2001-ben több műtéten esett át, ám senki semmilyen felvilágosítást nem adott neki az elektroszmoggal kapcsolatban. A saját költségén kimérette ezt, amely extrém magas értéket mutatott.

Fodor Tamás azt mondja, írásban kapja meg a választ a kérdező.

Az Ágfalvi úton is hasonló volt a helyzet, de ott erre találtak megoldást.

Előzmény:

A soproni önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart szerdán este hat órától. Helyszín: a Városháza (Fő tér 1.) nagy ülésterme

Az eseményeket a nyugatmagyar.hu élőben tudósítja.

Olvasóink írták

 • 13. ÁrtatlanBárányka 2010. december 10. 09:09
  „De az Erhardt vendéglőig tök jól el van takarítva az út. Ott még a tűzoltók is leverték a tetőről a havat. Két házzal odébb, a miénkről már nem.
  Ja, persze!
  Mert a Bajszos Úr nem a mi oldalunkon jár kajálni, hanem a túloldalon!!!!
  Én meg rohadjak meg mert nem találok parkolóhelyet! Még fizetőset sem!
  Akkora gusztustalan képmutató ez a városvezetés, hogy az valami döbbenet!!!”
 • 12. ifhorvth 2010. december 10. 07:58
  „A soproni utak 70%-a, az autók számára járhatatlan.
  Idővel maradandó károsodást okoz a futóművekben.
  Bezzeg a súlyadót be kell fizetni....”
 • 11. BsBe 2010. december 09. 17:16
  „Szóba kerül a polgármester szabadságának pénzbeli megváltása, valamint a karácsonyi díszkivilágítás is.
  A polgármester arra kéri a felszólalót, hogy szorítkozzon a közügyekre - mert ez nem közügy?? Kinek a zsebéből fizetik? (az első felvetés ráadásul törvénytelen, erre a Munkatörvénykönyve nem ad lehetőséget. (ja bocs, kivéve a soproni polgármesternek..)”
 • 10. egysoproni_ 2010. december 09. 14:43
  „Őszintén! Van értelme a közmeghallgatásnak? Törtnik valami pozitív egy ilyen meghallgatás után? Vagy csak azért van közmeghallgatás időnként, hogy az emberek úgy érezzék mintha a polgármester és a város vezetése törődne valamit velünk??”
 • 9. 1soproni 2010. december 09. 12:48
  „calcio!
  Ebben a városban minden évben, minden évszakban problémák vannak az úthálózattal.”
 • 8. calcio 2010. december 09. 12:25
  „és akkor nem beszéltünk még a gyár utcai áldatlan állapotokról.az út olyan,hogy a már nem is nevezhető annak.akkora lyukak vannak ,hogy hihetetlen(én nem most keletkeztek).azt mondjuk már látni,hogy tavasszal írtó nagy problémák lesznek az úthálózattal.”
 • 7. ggg 2010. december 09. 10:22
  „ez az egész parasztvakítás, ezeket a saját zsebükön kívül aligha érdekli valami...
  xxx87!
  az induló úgy kezdődik, h "fiúk, a győzelem a legszebb szó...", nem tudom ezt az ökörséget honnan vetted...”
 • 6. 1soproni 2010. december 09. 08:59
  „>12 órával az utolsó frissítés után igazán ki lehetne javítani a hibákat a cikkben.
  "Giczi Józsefné levelet küldött egy levelet a polgármesteri hivatalnak"
  "Várt az Áfalvu úti lakótelepen a buszra egyszer, fél óra is eltelt, de semmi."
  "A kocsibejárók kapui, ez erkélykorlátok színe meglehetősen tarkák. "
  "Szeretné, azt is hogy a közgyűlésekről, ..."
  "Szerinte, nem helyénvaló, ha az óvodában..."”
 • 5. xxx87 2010. december 08. 20:31
  „Miénk a győzelem, a legszebb szó
  Sopronért élni jó
  De nemcsak élni, küzdeni kell
  Hogy végül miénk legyen
  A GYŐZELEM!

  A Hűség városa kis hazánk
  Érted vívunk 100 csatát
  A pálya zöld füve nagy harcra vár
  Nézőink hangja messze száll
  ELŐRE HÁT!

  Bármerre jársz s bárki kérdezi
  Elmennél-e más klubba játszani?
  Sopronban élsz, Sopronnak élsz
  Ezt mond meg neki!

  A város kötelez, előre hát
  Győzni kell ma, cimborák!
  Soproni szurkolók tapsvihara
  Szívünknek legszebb szimfónia

  Fiúk a győzelem, a legszebb szó
  Sopronért élni jó
  De nemcsak élni, küzdeni kell
  Hogy végül miénk legyen
  A GYŐZELEM!

  A Hűség városa kis hazánk
  Érted vívunk 100 csatát
  A pálya zöld füve nagy harcra vár
  Nézőink hangja messze száll
  ELŐRE HÁT!

  Bármerre jársz s bárki kérdezi
  Elmennél-e más klubba játszani?
  Sopronban élsz, Sopronnak élsz
  Ezt mond meg neki!”
 • 4. 1soproni 2010. december 08. 19:04
  „A parkolás tényleg szar ügy az Ady Endre úton. Az Orgona utcában még csak-csak meg lehetett állni mások háza előtt, de mivel a hó nem lett eltakarítva az utakról, már ott sem lehet megállni.”
 • 3. Pim-Pim 2010. december 08. 18:50
  „1soproni! Igazad van, ez egy nagy nulla! ?S az a szomorú, hogy azt hiszik, ha kiraknak 20 db tuját akkor minden ok!! SZÉGYEN!!!!!!!!!”
 • 2. IkvaHírLACEE 2010. december 08. 17:07
  „pedig az az volt, igaz, nehezen észrevehető”
 • 1. 1soproni 2010. december 08. 15:51
  „Valaki majd kérdezze meg, hogy végülis hol van a karácsonyi vásár, mert tegnap a Fő téren nem találtam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalriada - Sopronból a világhírnév felé

A legnagyobb német kiadó ajánlott öt nagylemezre szóló szerződést a soproni Dalriada együttesnek. Az… Tovább olvasom