Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Közlekedés a körforgalomban

Sopronban egyre több a körforgalom. Sok autósnak problémát okoz ezek helyes használata. Vajon miért?

Sopronban egyre több körforgalommal találkozhatnak az autósok. Ezek helyes használata azonban sokaknak még problémát okoz. Főként, hogy nem mindegyik van megfelelően kialakítva.

„ Kényszeres irányjelző-használók"

A körforgalmak elszaporodtával azok használata szemmel láthatóan gondot okoz a soproni autósok egy részének. Van, aki csak vakon beront, mások kényszeres irányjelző-használók, villognak, mint egy kínai karácsonyfaizzó-készlet. És még lehetne sorolni. Pedig a körforgalom (ha jól van kialakítva) az egyik legjobb forgalomszervezési megoldás.

Aki bent van, elsőbbséget élvez

– Sajnos sokan nem tudják, hogy a körforgalomban hogyan kell a KRESZ szerint közlekedni, mert 15–20 évvel ezelőtt ez nem volt tananyag – mondta el érdeklődésünkre Figler Imre, az egyik soproni autósiskola oktatója. – Aki már bent van a körfogalomban, az elsőbbséget élvez a belépő járművekkel szemben. Nagyon fontos, hogy belépéskor nem kell irányjelzést adni, kilépésnél viszont kötelező, de csak annál a kijáratnál, ahol el szeretnénk hagyni a körforgalmat. Ha idő előtt indexelünk, azzal megzavarjuk a többi autóst. A körforgalomnak az a lényege, hogy biztonságosabbá teszi a kereszteződés forgalmát azzal, hogy megkönnyíti a kanyarodást – magyarázza a körforgalom alapötletét az oktató. – A körforgalomnak ugyanakkor sebességcsillapító hatása is van, mert az összes jármű lassításra kényszerül, bár haladásuk ekkor is folyamatos.

Irányváltoztatásra kényszerüljön az autós

Persze vannak rossz példák is a körforgalomra Sopronban, mint a Balfi utcai vagy a Kossuth utcában nemrég átadott. A jó körforgalom közepén fizikai akadály van, ami meggátolja, hogy bárki is egyenesen áthajtson rajta. A körforgalomnak megfelelő íve kell legyen, hogy irányváltoztatásra kényszerüljön az autós. Ez csak ott valósítható meg, ahol elegendő hely van. Elmondható, hogy az átgondoltan megépített körforgalmi csomópontok a járművezetők biztonságérzetét is fokozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a bérlakásokat

Ünnepélyesen átadták a Táncsics utca 17. szám alatti önkormányzati bérlakásokat tegnap. A huszonhat lakásos társasház 232 millió forintból épült fel, a nyertes pályázók többsége már augusztusban beköltözhetett új lakásába. – Hatalmas igény mutatkozott a lakásokra, hiszen a huszonhat otthonra több mint 130 pályázat érkezett- mondta Walter Dezső polgármester. Tovább olvasom