Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Közgyűlés után: egy városi tévéje lesz Sopronnak

A soproni közgyűlésen elhangzott: az új televízió indulásához 35-40 millió forint szükséges, egy évi működésre pedig 50 milliót fordítanak.

  
A nyári szünet sem telhet el közgyűlés nélkül. Csütörtökön kora este rendkívüli ülésre hívták össze a képviselőket. Elsőként pénzekről döntöttek.

A városképi jelentőségű épületek felújítására- , valamint a lakossági út- és közműépítési pályázatokra tavaly év végén és az idén mintegy 21,5 millió forintos igény érkezett be a városházára. A rendelkezésre álló pénzösszeg jelenleg 2,5 millió forint. A közgyűlésen döntöttek arról, hogy 19 millió forintot csoportosítanak át.

Lackner Kristóf Közigazgatási Ösztöndíjról szóló rendeletet felülvizsgálták, így a jegyző fél évvel meghosszabbíthatja a szerződést. A tavaly meghirdetett pályázatra heten jelentkeztek, s hatan kaptak ösztöndíjat. Ők jól beilleszkedtek az önkormányzati munkába – olvashattuk az előterjesztésben.

A harmadik napirendi pont a Soproni Kommunikációs Központ Kft. megalakításáról szólt. Ennek lényege, hogy a jövőben egy városi televízió szolgáltatja majd a híreket Sopronban. Az ügyvezető, mint arról beszámoltunk, Hajnal Sándor lett. Az ő bérezése 450 ezer forint havonta. A cég törzstőkéje pedig 35 millió forint. Az új városi televízió a működési költségre 50 millió forint jut idénre.

Fodor Tamás polgármester kifejtette: az elmúlt években jelentős változások történtek a televíziós szokásokban, illetve a technikai színvonal tekintetében. A Sopronban működő két televíziós társaságnak szüksége lenne műszaki oldalon a fejlődésre, hogy megfeleljenek a mai kor követelményeinek. Ám mivel magántársaságokról van szó, az önkormányzat nem fektethet be ezekbe. Így a város maga hoz létre egy kft-t, azaz a két cég helyett egy lesz. Fontos, többe nem kerülhet, mint az előző két televíziónak biztosított támogatás összege.

Megtudtuk azt is, hogy 35-40 millió forintos beruházás szükséges az új televízió indulásához.

A Hajnal és Hajnal Televízió 15 éves archívummal rendelkezik, ezt pedig meg kell őrizni. Ezért is fizet majd az önkormányzat, úgy tudni, tízmillió forintos nagyságrendű összeget.

A téma élénken megmozgatta az ellenzéket, nem is maradtak szó nélkül.
Gőbl Gábor, a Jobbik részéről azt kérdezte, hogy visszanézve az elmúlt öt évre, amióta ellenzékiként ül a testületben, adódik a kérdés: miért költ ennyit a város a médiára? Nem tartották helyesnek azt sem, hogy két céget támogat így módon a város. Mi történt a közelmúltban, mi az oka, hogy most dönteni kell? Miért kell ilyen gyorsan határozni?

Fodor Tamás válaszol: egy helyzet alakult ki. Technikai fejlesztésre van szükség a két televíziónál, a két társaság vezetője megkereste az önkormányzatot, hogy hogyan tudnánk őket támogatni? Erre lett az a megoldás.

Gőbl Gábor ismét kérdez: az ellenzéket ebben a televízióban megszólaltatják-e majd?

Kuslics Balázs válaszol: előállt egy személyi probléma is. Fontos munkatársak távoztak a két televíziótól, csökkent a személyi állomány. Világossá vált, hogy két-három hónap múlva már nem tud működni a két televízió.

Vörös Viktor (PM) kérdése: közszolgálati csatornát terveznek-e, vagy közpénzből finanszírozott Fidesz propagandát közvetítő televíziót? Ha csak technikai fejlesztésről van szó, akkor mi garantálja a szemléletbeli változást? Mi lesz a sorsa majd az archívumnak?

Kuslics Balázs válaszol ismét. Egy helyi televízió esetében nincs éles váltás a közszolgálati és a kereskedelmi műsorok között. Amilyen műsort korábban előállítottak, az közszolgálati volt. Ami a különbséget jelentheti, az a reklámidő hossza. A helyi piac halott, így ebből a szektorból jelentős bevételre nem lehet számítani.

Célunk lesz az, hogy az eddigieken felül még több helyi, közszolgálati műsort állítsunk elő, hiszen ezekkel lehet pályázni – húzta alá a stratégiai kommunikációs tanácsadó.

Az archiválás esetében az önkormányzat lesz a vevő.

Gőbl Gábor közbeszól, nem kapott választ a kérdésére.

Fodor Tamás megteszi ezt, az új televízió nem szolgál majd pártpolitikai célokat. Elvi vitát nem óhajt folytatni erről. A televízió feladata az lesz, hogy tájékoztassa a helyieket.
Biczi László is kérdez. Mennyibe kerül egy éves viszonylatban a televíziós divízió üzemeltetése a Pannon Sopron Kft. esetében? Mekkora támogatás kellett volna a további működéshez?

Az ügyvezető igazgató válaszol: annyi pénzt kaptak, amennyi a műsor előállítása került. Így haszon nem maradt; ez egy gazdasági társaságnak nem éri meg, mert nem nonprofit kft. voltunk.

Majd rátért az új cégre: mitől várható, hogy ez olcsóbb lesz? A felügyelő bizottságban miért nem kapott helyett egyetlen ellenzéki képviselő sem?
Kuslics Balázs hosszas beszámolót tart a sajtó, az internet működéséről, a média fogyasztási szokásokról.

A polgármester rendre utasítja a beszédbe bekiabáló Gőbl Gábort, mert, ahogy a képviselő fogalmazott, nála elszakadt a cérna.

Ennek az volt az előzménye, hogy szóba került: a Hajnal és Hajnal Televízió műsorpolitikája szerint nem foglalkozik a pártpolitikával. S közben Kuslics Balázs elmondta, nem biztos, hogy szükség van ekkora dózisú pártpolitikára, amelyet a nézők kapnak. Gőbl Gábor furcsálta, mert oda, (a Hajnal ás Hajnal TV-be) mint pártok, nem is mehettek be.

Kuslics Balázs azt is elmondta később, szükség van a műsorszerkezet bővítésére. Jó lenne, ha lenne sportblokk, környezetvédelem, közélet, nemzetiségi műsorok. S a sort lehet folytatni. Ezt is figyelembe kell venni, akkor, amikor a működési költségről esik szó.

A kérdések fejezet lezárva.

Gőbl Gábor hozzászólásában kifejtette, igenis szükség van arra, hogy ők is megjelenjenek az egyes műsorokban, hiszen akár a Jobbiknak, akár a baloldalnak több ezer szavazója van. Tehát, valamilyen módon ők is kisebbség.

Vörös Viktor is hozzászól, van igény arra, hogy legyen a városnak egy technikailag is jól felszerelt televíziója legyen. Az, hogy nem két tv működik majd a városban, hanem csak egy, az akár még kevesebbe is kerülhet, ugyanakkor semmi garancia nincs arra, hogy ez jobb lesz. Az az eljárás, hogy az ellenzéket, így előre sejteti, hogy őket sokat nem láthatják majd a képernyőn. Ők maximum a tv előtt vissza integethetnek

Biczi László szerint, nem az az, ha kérdések során kaptak tájékoztatást arról, hogy milyen is lesz majd az új műsor struktúra, s miért nem volt jó a két televízió.

Pedig a képviselő-testület hozza meg a döntést. Az ellenzéki vélemények eddig sem, s ezután sem jelennek meg majd a televízióban. Az önkormányzat vezetésének nem érdeke az, hogy a tőle eltérő véleményeknek teret adjon.

Fodor Tamás utalt arra, hogy nem Vörös Viktor nyerte meg a választást, így meg kell barátkozni azzal, hogy a döntést a Fidesz-KDNP hozza meg.
Visszatérve a lényeghez, kezeltek egy kialakult helyzetet. Nem titkos, sötét szobában végezték a munkát, az előkészítést, hiszen most is lehet erről beszélni a közgyűlésben.

Végezetül megköszönte a két televízió ügyvezetőjének a munkáját.
Mágel Ágost is mikrofont ragad, a két televíziók, és a rádió jól bemutatta a város történéseit, eseményeit, az intézmények működését, a fejlesztéseket. Úgy gondolja, a közvélemény ezentúl is igényelni fogja ezt. Az új televízióra igen is szükség van! S majd odaszúrt egyet Vörös Viktornak.
Vörös Viktor kap szót: alapvető demokrácia felfogás van közte és a polgármester között. A jövőben inkább a soproni polgárokat szolgálja, s ne őt oktassa ki.

Ha nem lehet feltenni kérdéseket, akkor az egy silány propaganda – jelentette ki Biczi László. S ezzel véget is ért a beszédek sora, mert megszavazták az előterjesztést.

A hosszas vita után a közgyűlés egyetértett azzal, hogy Fajkusz Attila legyen a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Balfi Tagiskolájának vezetője. A végső szót a KLIK mondja majd ki.

Majd döntöttek, arról, hogy ki utazhat Fodor Tamás polgármester mellett a kempteni testvérvárosban az ottani ünnepi hetek augusztus 7-9-e közötti nyitóhétvégéjére.

Korábban:

Rendkívüli ülést tart csütörtökön kora este, hat órakor a soproni képviselő-testület. Összesen négy napirendi pontot tárgyalnak, de a legfontosabb minden bizonnyal a harmadik, a városi médiával foglalkozó lesz.

Ám ezt megelőzően döntenek a városképi jelentőségű épületek felújítására-, illetve a lakossági út- és közműépítési pályázatok támogatásáról. Majd módosítják a Lackner Kristóf Közigazgatási Ösztöndíjról szóló rendeletet.

A Soproni Kommunikációs Központ Kft. létrehozásáról szóló előterjesztést zárt ülésen tárgyalhatják. Így a benne foglaltak egyelőre titkosak.

A korábban kiszivárgott hírek szerint az önkormányzat a cég alapítástól takarékosságot vár, ugyanis jelenleg a 70 millió forint támogatásban részesül a kettő városi televízió működik Sopronban.

A jövőben már csak egy működik majd. Az új tv vezetője értesüléseink szerint Hajnal Sándor, a Sopron TV igazgatója lehet.

Úgy tudjuk, hogy a Nap Rádió azonban továbbra is marad a korábbi üzemeltető kezében.

A napirendi pontnál stratégiai kommunikációs tanácsadóként az a Kuslics Balázs szerepel, aki korábban a városházánál a sajtófőnöki posztot töltötte be.

Végezetül a második zárt üléses előterjesztés következik: a településképi bejelentéses eljárásban hozott tiltó határozattal szemben valaki fellebbezést nyújtott be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindeközben Sopronban - Képek a VOLT-ról, amitől minden fesztiválozó sírni kezd

Javában dolgoznak a soproni Lövér Kempingben szerdán: bontják a színpadokat, sátrakat, elviszik a… Tovább olvasom