Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: vita a szociális tűzifáról

Sopronban is igényelhetnek majd szociális tűzifát, a Bánfali Óvoda bővítésre pedig 22 millió forint plusz pénzt szavaztak meg.

17. 51.

Véget ért a közgyűlés.

17. 36.

A Pannon-Fertő régió határon átnyúló vízellátás fejlesztéshez szükséges területet 4,5 millió forintért vásárol meg a város.

17. 25.

A Bánfalvi Óvoda férőhelybővítése esetében 22 millió forint többletköltséget szavaztak meg. A külterületi kerékpárút építése esetében pedig egymillió forintot.

Bebesi József (LMP) van-e esély arra, hogy az óvodában a játszótér nagyságát bővítsék?

Németh Gergely osztélyvezető: a kiviteli terv már készen van, a közbeszerzés lezárult. Így az akkor hatályos jogszabályok szerint jártak el.

Ha jól értelmezzük, akkor a játszótér nem lesz nagyobb.
Fodor Tamás: megkeresték a szomszédokat, de ők nem kívánták eladni a telket, kisajátítási lehetőség nincs. Abban az esetben, ha nő a játszóhely, akkor a zöldterület csökken. Azért ezt az óvodát bővítik, mert a szűkösek a férőhelyek, ugyanis a szülők ide szeretnék járatni a gyermeküket. Annyi hely azonban lesz az óvodában, amennyi a normál működéshez szükséges.

Gőbl Gábor kérdez: mikor kezdődik a beruházás és meddig tart?

Bartal Gábor főépítész, április végén kötik meg a kivitelezési szerződést, a befejezés vége pedig július 31.

17. 24.

Pályázatot írtak ki a Trefort téri óvoda vezetői posztjára.

17. 08.

A szociális tűzifa támogatás esetében Sopron, a lakosságszáma miatt nem juthatott központi forráshoz, azaz a városban ilyen támogatási lehetőség nem volt. Most arról döntöttek, hogy a város saját költségére bevezeti ezt a formát. Így a rászorultak az önkormányzaton keresztül igényelhetnek segítséget.

Gőbl Gábor (Jobbik) kérdez: mivel indokolják azt, hogy egy háztartásban egy év alatt egy személy igényelhet tűzifát. Továbbá, miből gondolják, hogy egy alkalommal egy köbméter elegendő egy 60 négyzetméteres lakás esetében? Szerinte ezt kevés.

Az ember azt gondolná, hogy a város környéki erdők szeles idő után telve vannak kidőlt fával. A további kérdése az, hogy az igénylési időszak, miért áprilisra korlátozódik? A semmihez képest ez előrelépés, ez kétségtelen, hiszen ilyen támogatási forma nem volt.

Németh Ádám osztályvezető válaszol: az áprilisi időszak tapasztalatait felmérve lehetőség van pótkérelmezési időszakot kiírni. A télre való felkészülést kell már elkezdeni. A beérkezett igények után lehet majd dönteni a mennyiség felemeléséről, kibővítésérről.

Gőbl Gábor: kié a fa? A város fizet majd ezért a tanulmányi erdőgazdaságnak?

Németh Ádám: az önkormányzat tanulmányi erdőgazdasággal kíván szerződést kötni. A legjobb feltételek mellett.
Magas László (Fidesz-KDNP), mint erdőmérnök reagál. Sok, vagy kevés a kidőlt fa? Erről a szakembereknek kell felelősen dönteniük. A soproni erdők jelentős része védelem alatt áll, ahol a kidőlt fához nem lehet hozzányúlni.

Balogh Judit (Fidesz-KDNP) nem tudja, hogy Gőbl Gábor vett-e részt a fa kitermelésében? Ez úgy működik, hogy egy területet kijelölnek, ahol ki lehet vágni a fát. Az elképzelhetetlen, hogy a csekély fűtőértékű faanyagot összegyűjtsék, mert ez gazdaságtalan. Az ötletgazdának ezért köszönet jár.

Semmi sincs ingyen, mert pénzbe kerül az ültetés, a kivágás, az elszállítás és az engedélyek beszerzése. Ez nem egy ötletbörze, ezzel lehet szaporítani a hozzászólások számát. Jó politikai üzenet, hogy együtt érzünk az emberekkel, de ennek nincs alapja.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester zárszavában kifejtette, az előterjesztés célja, hogy azon rászorulókat támogassanak, akik nem gázzal fűtenek. Nem arról van szó, hogy a nehéz helyzetű családok számára megvásárolja a téli tüzelőt. Azok kaphatnak segítséget, akik nem tudják igénybe venni a rezsicsökkentést. A soproni erdők nincsenek elhanyagolva.

17. 07.

A soproni férfi kosárlabdacsapat részére a közgyűlés hárommillió forint jutalmat szavazott meg. Ennek oka, hogy az SKC a közelmúltban a Magyar Kupa második helyét szerezte meg.

17. 06.

Elkezdődött a közgyűlés.

Előzmény:

Rendkívüli ülést tart kedden délután öt órától a soproni képviselő-testület.

Az első napirendi pont a soproni férfi kosárlabdacsapatnak megítélendő hárommillió forintos jutalomról szól. Mint azt portálunkon is megírtuk az SKC a Magyar Kupában a második helyet szerezte meg.

Az előterjesztésben olvasható, hogy a csapat öregbítette Sopron hírnevét, s ezzel a sportteljesítménnyel méltón képviselte Sopront, ezáltal méltóvá váltak a támogatásra.

Ezt követően módosítják a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet. Ennek értelmében Sopronban is lesz lehetőségük a rászorultaknak tűzifát igényelniük.

A Trefort Téri Óvoda vezetői posztjára pályázatot írnak ki.

Bánfalvi óvoda férőhelybővítés és a Külterületi kerékpárút című projektek esetében várhatóan többletforrásokat szavaznak meg.

A Pannon-Fertő régió határon átnyúló vízellátás fejlesztéshez szükséges terület vásárlásról szóló előterjesztést zárt ülésen tárgyalhatja a képviselő-testület.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltozás miatt forgalomkorlátozás Sopronban

Sopronban szerdán lezárják a Révai Miklós utcát, valamint a Szent Imre templom és a Lackner iskola… Tovább olvasom