Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: rémhír, hogy a városba romákat költöztetnek

Rémhír, amely szerint az önkormányzat romákat telepített be Sopronba - szögezte le Fodor Tamás polgármester. Közgyűlés online!


16. 47. Véget ért a közgyűlés.

16. 31.

A képviselők végezetül még két témáról döntöttek. Az egyik itt, a másik pedig itt érhető el.

16. 27.

A soproni fürdők esetében április elsejétől új szerződés lép életbe. Minderről bővebben itt olvashatnak >>

16. 23.

Eldöntötték azt is, hogy az önkormányzat mely szervezeteknek mennyi támogatást ad. A lista itt olvasható el >>

16. 20.

A Petőfi Sándor iskola esetében megemelik a pályázati önrészt.

16. 17.

Megállapították a közművesítési hozzájárulás mértékét.

16. 12.

Módosították a hulladékelszállításról szóló rendeletet. Ennek lényege, hogy azokon a településeken, ahol az STKH Kft. végzi ezt a szolgáltatást, kötelezően előírták, hogy háztartásonként legalább 110 literes kukaedény után kell fizetni.

Ott, ahol hetente kétszer végzik az elszállítást, a minimális méret 60 liter. Meghatározták továbbá, hogy a kukába hány kilogramm hulladék kerülhet.

Mindezekre azért van szükség, hogy működképes maradjon a társulás.

Gőbl Gábor megrökönyödésének adott hagot, mert véleménye szerint ezáltal a lakosság feje felett döntöttek egy, a lakosságot érintő kérdésről.

A részletek itt >>

16. 11.

Megalkották a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló rendeletet.

15. 55.

Kezdeményezik, hogy a  Páneurópai Piknik felé vezető út kezelői joga Fertőrákostól kerüljön át Sopronhoz. Így gyorsabban és hatékonyabban tudják elvégezni ezen, a Szentmargitbányai úton a felújításokat, továbbá a szükséges pénzeket a fertőrákosi önkormányzat nem tudja biztosítani.

Pedig a turisztikai szezon kezdetéig szükség lesz a javításra, hiszen ezen utat lezárták, ugyanis a téli fagyok miatt olyannyira sok kátyú keletkezett, hogy ezen a szakaszon nem tudnak közlekedni a gépjárművek. A kivitelezés költsége mintegy 30 millió forint.

A közgyűlés egyúttal azt is kezdeményezi, hogy az út tulajdoni joga kerüljön át az államhoz.

Ezen két javaslatra még a fertőrákosi képviselő-testületnek is igen kell mondania.

15. 45.

Meghatározták, hogy az F. K. L. Sportszolgáltató Kft. áprilisi taggyűlésén, a tulajdonosi döntést igénylő kérdésekben milyen álláspontot képviseljen a város.

15. 35. A rendes ülés véget ért, rendkívüli következik.

15. 31.

Bebesi József az egyebekben azt javasolta, hogy kapjon jutalmat a Magyar Kupát nyert női kosárlabdacsapat.

15. 30. Zárt ülés.

15. 24.

Módosították a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjjal kapcsolatos rendeletet. Ennek lénye, hogy a jövőben az arra érdemes, legfeljebb öt továbbra 44 200 forintot kapnak havonta, tíz hónapon át.

Szóval itt, egy technikai módosításról volt szó, mégpedig arról, hogy miként számolják ki az ösztöndíj mértékét. Az egyéb feltételek változatlanok maradtak.

- Akik szeretnének pályázni, ugyanúgy megtehetik, mint tavaly - nyomatékosította Fodor Tamás.

15. 11.

Molnár László hadnagy sírhelye, a nemzeti sírkert része lett.

15. 10.

Elfogadták a város idei közbeszerzési tervét.

15. 08.

Módosították a város közbeszerzési szabályzatát.

14. 49.

Megalakulhat és működhet Sopronban a mezei őrszolgálat.

Gőbl Gábor támogatja az előterjesztést. A költségek felét az állam fizeti - ha jól olvasta. Úgy tűnik számára, hogy ez a szolgálat egy kormánydöntésből fakad. Jól értelmezem ezt? - kérdezi.

Mi az indoka, hogy csak kettő fő alkotja a mezőőrséget. Miközben, több száz hektárnyi terület veszi körbe Sopront, így komolytalannak tűnik, hogy kettő fővel alapítják meg ezt a szervezetet.

Dobos József jegyző válaszol, az állami 50 ezer forint/hó/fő támogatást ad. Nem mennek a kormányzati döntés után, mert ez nem kötelező feladat. A városvezetés úgy döntött, ha a közgyűlés megszavazza, akkor megalakul a mezőőri szolgálat. Egyelőre két fővel, de ha többre lesz szükség, akkor lesz mód a létszámemelésre.

Varga Mária (Fidesz), örömmel nyugtázta ezen előterjesztést. Sokan, sokszor keresték meg őt, hogy kirabolták a kisházakat. Igaz, nem nagy értékekről volt szó, de így most javulhat a közbiztonság a kiskertekben is.

Simon István alpolgármester elmondta, a mezei őrök járművel, korszerű eszközökkel járják majd a szőlőket, a kiskerteket. A megjelenésük bűnmegelőzési hatású is lehet.

Taschner István hegyközségi elnök arról szólt, hogy nagy szükség van a mezőőrökre. S egyúttal megköszönte a városvezetés lépését.

14. 47.

A város tulajdonába kerülhet az államtól ingyenesen a Tűztorony melletti, 410 négyzetméter alapterületű ingatlan. Itt kulturális szolgáltatásokat biztosítanának.

14. 45. Folytatódik a munka

A napirendi pont szerint a karácsonyi díszkivilágítás üzemeltetésére közbeszerzést írnak ki.

Korábban ezt a szolgáltatást a Kiss-villamosság végezte el. Ám az előterjesztés szerint a költségek kezdik megközelíteni a közbeszerzési értékhatárt.

A közbeszerzést kiírják - döntöttek a képviselők.

13. 12.

Ebédszünet. A munka fél háromkor folytatódik. A napirendi pontok fele sem meg még le. Így hosszú nap elé nézünk.

13. 10. 

A  Foreno Kft. 2012-es beszámolója, valamint az idei évi üzleti terve a következő napirendi pont.

Pipa, elfogadva. Léphetünk tovább.

12. 08.

A Sopron Holding a téma. Pontosabban az önkormányzati tulajdonú cég üzleti terve van napirenden.

Bebesi József több kérdést is feltett Komornoki László vezérigazgatónak, például azt, hogy mit vár a város a távhődivízió átvilágításától, mi a gátja a közfoglalkoztatás bővítésének, illetve miként áll az inkubátor ház értékesítése?

Komornoki László: a távhőszerződésekkel kapcsolatban kettős helyzet alakult ki. Olyan, mint például, ingatlanválság van, de mégsem lehet albérletet kapni. Korábban olyan szerződést kötöttek, hogy két beszállító adja a távhőt a városnak.

A felújításoknak köszönhetően lecsökkent a fogyasztás, azaz felesleges kapacitás keletkezett. Az érvényben lévő megállapodások szerint akkor is fizetni kell, ha nem veszik át a hőt, éppen ezért felül kell vizsgálni a szerződéseket. Az Alteo Zrt. például fizetési meghagyást adott ki, de ennek nemet mondott a város.

A közfoglalkoztatás helyes dolog, s többféli pályázati lehetőséget írt ki az állam. A holding 10-30 embert alkalmazhat majd a közfoglalkoztatás keretében, erre azt követően nyílt lehetőség, hogy szerződést kötöttek a megyei munkaügyi központtal.

Az inkubátor ház esetében értékesíteni kellene az épületet, azért hogy a holding ki tudja fizetni az Appartmanházzal kapcsolatos követelést. Kidogozás alatt van az, hogy az inkubátor ház társasházzá alakuljon át.
Gőbl Gábor is kérdez. Ki és mikor kötött olyan szerződést a város távhővel való ellátására, amikor az egyik cég 400 millió forint, a másik pedig 1,2 milliárd forintos kötbér követeléssel lép fel?

Komornoki László: A korábbi közgyűlések döntöttek erről.

Gőbl Gábor megállapítja, hogy ezek felelőtlen, rossz döntések voltak. Ez öngól volt, mert már akkor is látható volt, hogy csökkenni fog a fogyasztás, a társashézi lakások engergitakarákos felújítása miatt. Csak gratulálni tudok ehhez a rossz döntéshez - tette hozzá nem kis iróniával.

Magas László csatlakozott Gőbl Gábor szavaihoz.

Kalmár István pontosít, a Dalkia esetében 2002. utolsó testületi ülésen döntöttek. Továbbá, az MSZP-s városvezetés is végezetett háttérszámításokat.

Fodor Tamás sem hagyja szó nélkül a dolgokat. Szerinte itt az eredménye ezeknek a számításoknak 400 millió forint követelés. Még mindig nyögjük, hogy rossz szerződést kötöttek. Hasonlóan nagy bomba üzlet volt a mélygarázs, az apartmanház.

Németh Imre (MSZP) is tesz fel kérdéseket. Mekkora költségeket jelent a Bankadó, az energetikai különadó, a  telekommunikációs különadó, az energetikai ellátók jövedelemadója, a katasztrófavédelmi hozzájárulás fenntartása, a pénzügyi tranzakciós adó, a telefon és sms adó, a közmű adó, a gépjárművek biztosítási adója, és szintén a gépjárművekre kiszabott 30 százalékos balesetvédelmi adó bevezetése?

Pongráczné Várnai Mária (Fidesz): Kalmár Istvántól ezt kérdezi: miként látták annak idején a Győri útra tervezett tűzoltó laktanya tervét?

Magas László szerint a szocialista városvezetés idején, az akkori ellenzék tiltakozott a mélygarázs megépítése ellen.

Ostváth András azt mondja, el kell fogadni, hogy az MSZP-nek más a véleménye. Itt beszél most arról, hogy ők tették adósságlejtőre a várost, gúnyosak voltak, hogy a kormány jelentős terhet vett le a város válláról.

Kalmár István felhívja a figyelmet, hogy az utolsó három hozzászólásnak köze sem volt a napirendhez.

Egyébként elfogadták a holding üzleti tervét.

Erre írásban kap részletes választ.

Biczi László (MSZP) szerint a polgármester csak részdolgokat emelt ki a múltból, s számos lényeges dologról nem szólt. Az első távhő szerződést ugyanis 2002-ben, a jobb oldali városvezetés kötötte - nyomatékosított a képviselő. Szerinte az is felháborító, amely csúsztatások a mélygarázzsal kapcsolatban elhangzanak.

Fodor Tamás reagál. Ő az egyik cégről beszélt. Szerinte indokolatlan volt ezen szerződést megkötni, hiszen már volt egy hasonló megállapodása a városnak. Ugyanakkor ez valakinek biztosan jó üzlet lehetett.

Most parázs vita a mélygarázsról.

Simon István (Fidesz) alpolgármester hangját régen hallottuk. Most pótolja ezt a hiányt. Ő is a mélygarázsról szól.

Komornoki László megvilágította a mélygarázs helyzetét. Írásban fogja elküldeni a konkrétumokat: a kihasználtságot, a bevételt, kiadásokat.

Simon István azt mondja, ha a szocialista városvezetés nem lőcsölte volna rá például az apartmanházat a holdingra, akkor a város cége két millió forintos pluszban zárhatná az évet. De ez nem így lesz - a rossz döntés miatt. Szerinte a távhő esetében bőven elegendő lett volna egy szolgáltatóval szerződést kötni.

Gőbl Gábor bízik abban, hogy a mostani és a következő városvezetések nem lépnek arra az útra, amely a szocialista időben volt. Az akkori rossz döntések miatt milliárd forintos nagyságrendben csapolják meg a közösség vagyonát.

Kalmár István kifogásolja, hogy a Sopron Holding esetében miért beszélnek már megint a múltról, és térnek el a témától? Hiszen az üzleti tervről alig esett szó.

Arra kéri Gőbl Gábort, hogy legyen bátor, és mondjon neveket a korrupcióval kapcsolatban.

Simon István: kiegészíti Kalmár István szavait. Ő az előbb felolvasta a felügyelő bizottság véleményét: 2 millió forinttal zárná a holding az évet, ha nem lenne az apartmanház. S ezért lesz most 78 millió forintos a hiány.

Miközben nyereséges is lehetne - ismételt meg a pár perccel korábban általa elmondottakat.

Kalmár István tiszteli a felügyelő bizottság munkáját, ám úgy véli, hogy ők is politikai döntést hoztak.

Simon István azt mondja, hogy a felügyelő bizottság tagjai a saját vagyonukkal teljes mértékben felelnek a hibás döntésekért. Őket nem a politikai hovatartozás motiválja, hanem az adott cég jó működtetése.

Magas László arra szólítja fel a bal oldali ellenzéket, hogy kérjenek bocsánatot a soproniaktól.

Németh Imre aziránt érdeklődik, hogy most a kérdéseknél, vagy a hozzászólásoknál tartanak. Gőbl Gábor ugyanis kérdezett: milyen gépeket szerez be a holding?.

Fodor Tamás polgármester azt mondja, hogy hozzászólásoknál tartanak, de meglátása szerint Gőbl Gábor úgy szólt hozzá, hogy kérdezett. Maximum nem kap választ. Nem is kapott.

Mágel Ágost azt kérdezi az MSZP-sektől, hogy a mélygarázs esetében hol van az alvállalkozóknak ki nem fizetett pénz? A felelősséget nem kell lesöpörni, hanem azt kell mondani, hogy bocsánat.

Balogh Juditnak (Fidesz), egy olyan kósza gondolata jutott eszébe, hogy a felügyelőbizottság esetében Kalmár István, azért gyanít politikai nyomást, mert az ő idejükben ez volt a szokás?

Kalmár István nem szégyelli magát, mert szerint például az apartmanházat végig lehetett volna vinni. Továbbá, az nem baj, ha eltérőek a vélemények.

12. 06.

A második napirendi pont a Soproni Városfejlesztési Kft. 2012. évről szóló beszámolójának, valamint az idei üzleti tervének elfogadása.

Elfogadva.

10. 29.

A rendőrségi beszámoló a téma. Részletek itt érhetők el >>

Bebesi József (LMP) a romákról, a tőlük való félelemről, illetve a fiatalok alkoholfogyasztási szokásairól kérdez.

Zombori Istvánt (Fidesz), az érdekli, hogy a prostituáltak esetében mekkora visszatartó erővel rendelkezett a 90 napos elzárás, illetve az 50 ezer forintos pénzbüntetés.

Gőbl Gábor (Jobbik) kevesli a rendőrség média megjelenését. Javasolja, hogy például a hónap rendőrét mutassák majd be. A két millió forintos önkormányzati támogatási összeget pedig komolytalannak tartja, mert szerinte ez kevés.

Magas László (Fidesz): milyen hatékonysággal működnek a térfigyelő kamerák?

Szabó Jenő, városi rendőrkapitány válaszol:

A rendőrségnek nincs olyan kimutatása, hogy mennyi roma él a városban. Próbálnak tenni annak érdekében, hogy biztonságban legyenek a fiatalkorúak.

Van visszatartó hatása a prostitúcióval kapcsolatos büntetéseknek. Az a baj, hogy hiába az elzárás, mindig mások jönnek.

A rendőrségen belül elvárás, hogy minél jobban odafigyeljenek a médiában való megjelenésre. Ám szigorú szabályai vannak annak, hogy adott esetben ki nyilatkozhat, szólalhat meg.

Jelenleg 16 kamera működik a kapitányságon, ezek többsége folyamatosan működik is. Lehetséges, hogy ennek köszönhetően az utazó bűnözés is lecsökkent a városban.

Fodor Tamás polgármester azt mondja, hogy a városban ismét felröppentek olyan hírek, amelyek szerint az önkormányzat szándékosan telepít romákat a városba. Ezt határozottan cáfolta, ilyen nem történt, és nem is lehet ilyent tenni.

Az igaz, hogy az elmúlt években sokan költöztek a városba, de a többségük jó szándékú ember. S ők itt találták meg a számításaikat.

A rémhír félelmet gerjeszt a másik emberekkel szemben. Nagyon nem szép, hogy valakik ezzel másokat irritálnak, s azt sugallják, hogy ebben a városban félni kell. Mert ez egyáltalán nem így van.

A képviselők elfogadták a beszámolót.

10. 28.

Elkezdődött a közgyűlés.

10. 13.

Egyelőre nem kezdődött el a közgyűlés, a képviselők még egyeztetnek egy utolsót. Sok szavaznivalójuk lesz ma.

9. 43.

A képviselők már érkeznek a közgyűlésre.

Korábban:

A Sopron és vonzáskörzetének tavalyi közrend- és közbiztonságáról készített beszámoló ígérkezik a márciusi közgyűlés legizgalmasabb témájának. Szabó Jenő rendőrkapitány beszámolási kötelezettségének tesz eleget, amikor a képviselő-testület elé tárja a 2012. év statisztikai adatait és válaszol is a felmerülő kérdésekre.

A Soproni Városfejlesztési Kft., a Sopron Holding Zrt., a Foreno Foglalkoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Kft. az üzleti tervét hozza jóváhagyásra a közgyűlésre.

Szó lesz a karácsonyi díszvilágításról is. A város három évre pályáztatja meg advent fényeinek felszerelését. A Tűztorony melletti fogadóközpont és kávézó ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését kezdeményezi az önkormányzat. A mezei őrszolgálat alapításáról rendeletet alkotnak a képviselők.

Hazánk első vadászpilótájának sírja a bánfalvi hősi temetőben található. Az 1944-ben 23 éves korában elhunyt vitéz nemes Molnár László hadnagy sírhelyét a nemzeti sírkert részévé nyilvánította a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. Az erről szóló tájékoztató is a márciusi közgyűlés napirendjén lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősökre támadt az ittas férfi

A mentőápoló és kollégája az agresszív támadót le akarta fogni, de az ellenállt és a mentőkocsiban… Tovább olvasom