Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Közgyűlés Sopronban: mire belemelegedtek, végetért

Egy óra alatt véget ért a közgyűlés, amelyen kétszer is egyetértett a Jobbik az MSZP vezérszónokával. Tudósítás percről percre.


11. 10.

Véget ért a közgyűlés.

10. 54.

Jön a nap egyik izgalmasnak tűnő témája, a jövő évi költségvetés koncepciója.

A pénzügyi bizottság nem támogatta az előterjesztést.

Gőbl Gábor hozzászól: nem támogatta a napirendi pont megtárgyalását. Ritka az, amikor a szocialista frakció vezérszónokával ért egyet. Dacára annak, hogy betartják a rendkívüli közgyűlés megtartásának feltételeit, de komolytalan és illetlen ez az eljárás. Az önkormányzatiság olyan szinten áll, hogy egy komoly, 60 oldalas jövő évi tervezést, mindösszesen hatvan másodperceb belül tárgyalta meg az illetékes bizottság.

A képviselő bízik abban, hogy sokig nem tartható fenn az a hozzáállás, hogy nem állnak szóba az ellenzékkel.

Tóth Éva, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke: minden jogszerűen zajlott, erre megvan a jegyzőkönyv is. Kérdés, hozzászólás nem volt. Felesleges megnyilvánulásoknak nincs tere, amelyek miatt külön idő kellene húzni.
Bebesi József tisztességgel felkészülten szokott jönni a közgyűlésre, de most kicsit tájékozatlan, mert nem volt ideje felkészülni. Az előterjesztést ugyanis szerdán délután kapták meg a képviselők.

Dobos József jegyző sajnálja, hogy nem volt idejük elolvasni az előterjesztést. Október 31-ig kell a jegyzőnek benyújtani a költségvetési koncepciót. A végeleges költségvetést akkor tudják elkészíteni, amikor ismeretesek lesznek a központi költségvetés sarokszámai. Ez pedig a

napokba derült ki, így a tervezetet is ezt követően lehetett kialakítani.
Biczi László mégiscsak hozzászól: a kormányt kritizálja. Megismétli, hogy a mostani eljárás törvényes, de komolytalan.

Fodor Tamás zárszava: ha két héttel ezelőtt olvashatja el az ellenzék az előterjesztést, akkor pedig most azt kifogásolnák, hogy nincs benne konkrétum. A költségvetés készítése januárban várható, így senki sem maradt le semmiről. Akkora minden ismert lesz majd.

10. 51.

A képviselők tudomásul vették a város idei, harmadik negyedévi költségvetési gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Biczi László szerint kicsit komolytalanná válik ezen előterjesztések megtárgyalása. Kevés volt az idő, hogy felkészülten meg lehessen nézni az anyagot.

Mivel, a következő, napirendi ponttal kapcsolatban is ez a véleménye, így ígérete szerint ott már nem fog hozzászólni, hiszen alig volt egy napjuk, hogy áttanulmányozzák az előterjesztést.

10. 44.

Egyebek.

Biczi Lászlóhoz csatlakozva Gőbl Gábor is arra kéri a polgármestert, hogy adjon bővebb tájékoztatást arról, hogy a közelmúltban a város miért, milyen célra írt ki több milliárd forint értékű keretközbeszerzést. Erről ugyanis a korábbi közgyűléseken nem esett szó, és nem is szerepelt az előterjesztések között.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), írásban ad majd választ.

A rendes közgyűlés véget ért, kezdődik a rendkívüli két napirendi ponttal.

10. 36.

Módosították a város idei közbeszerzési tervét.

Gőbl Gábor azt kérdezi, hogy mely konkrét okok miatt kell módosítani a tervet?

Sárvári Szabolcs aljegyző válaszol: korábban döntöttek bizonyos fejlesztésekről, mint péládul a szociális városrész rehabilitáció, óvoda felújítás, Várkerület felújítás. Ezek mind olyan projektek, amelyek miatt szükséges a közbeszerzési terv módosítása. Ugyanaekkor vannak olyan beruházások, amelyek Sopron Holding keretében készül el. Ezek azonban nem tartoznak a mostani közbeszerzési napirendhez - ez utóbbit Bebesi József képviselő kérdésére mondta el az aljegyző.

Biczi László szerint olyan nagy súlyú és értékű közbeszerzésekről van szó, amelyek nagyobb egyeztetést igényeltek volna.

10. 34.

Tudomásul vették az elmúlt időszak polgármesteri döntéseiről szóló beszámolót.

10. 33.

Elfogadták a Települési Értéktár Bizottság Működési Szabályzatát.

10. 22.

Az intézményi tanácsokba delegálnak most tagokat. Ennek lénye, hogy bár az oktatási intézmények állami fenntartásba kerültek, de ezen tanácsokban helyt kapnak az önkormányzat képviselői is. A tagok névsora itt érhető el >>

Gőbl Gábor (Jobbik) kérdez: nem merült-e fel, hogy más köztiszteletben álló pedagógust jelöljenek, továbbá milyen hatáskörrel rendelkeznek, illetve van-e tiszteletdíj, költségtérítés?

Az intézményvezetők tettek javaslatot a személyekre - mondta Németh Ádám, humánszolgálati osztályvezető. - Ez egy új formáció, jó lehetőség arra, hogy az önkormányzat rálásson az intézményekre. Formálódó szervezetről van szó, tág hatáskörrel. A feladatot pedig ingyenesen látják el.

Biczi László (MSZP): jól érettem, hogy a vezetők név szerint kérték a delegálandó tagokat?

- Egy résznél valóban így volt, más estben pedig az önkormányzat tett javaslatot - mondja az osztályvezető.

Bebesi József (LMP): a Köznevelési Törvényben, az intézményi tanácsok megalakítása még csak lehetőségként volt dekralálta, miközben ma, kötelezettségként van előírva. Ez nyilván nem véletlen. Úgy gondoljuk, - miközben kizárólag kormánypárti képviselők kaptak bizalmat - a többi párt képviselői között is lett volna olyan személy, aki megfeleltek volna az említett kritériumok valamelyikének, esetleg azok közül többnek is.

Ha elfogadjuk alapelvként , hogy az iskola politikamentes, akkor a másik három párt képviselőit mellőző jelölés ilyen megközelítésben érthetetlen az LMP soproni szervezete számára. A témában később kellene dönteni - mondja Bebesi József.

Biczi László nehezményezi, hogy a delegáltak csak Fidesz-KDNP kötődésű emberek. Nem hiszi, hogy ezen múlik a világ sorsa, de úgy tűnik, hogy ők az oktatási intézményekbe is beviszik a politikát.

Abdai Géza (Fidesz-KDNP), alpolgármester reagál, valóban igaz, hogy Fidesz-KDNP kötődésű tagokra tesznek javaslatot. De volt olyan igény, hogy mint egykori régi diákként kérték az adott képviselőt, valamint szempont volt, hogy az adott körzet képviselője legyen a tanács tagja. Mert így tudnak hatékonyan segíteni az intézményeknek.

Mágel Ágost (Fidesz-KDNP), jelezi és felhívja a figyelmet, hogy ez nem politikai tevékenység. Mindenképpen az intézmény és az önkormányzat közötti jobb kapcsolatról szól.

10. 21.

Módosították a Széchenyi-könyvtár alapító okiratát.

10. 20.

Kezdődik a közgyűlés.

Előzmény:

Olyan is ritkán fordul elő, hogy ennyire kevés, hat napirendi pont szerepel a soproni képviselő-testület csütörtöki ülésén. Mint az lenni szokott, s talán most sem tévedünk nagyot, ha arra számítunk, hogy lesz majd sürgősségi előterjesztés, illetve rendkívüli közgyűlés is.

Délelőtt tíz órakor, ha az ülés vezetője nem változtat a sorrenden, akkor a képviselők elsőként módosítják a Széchenyi István Városi Könyvtár alapító okiratát. Ez egy technikai mozzanat, az intézmény életében változást nem jelent. Majd intézményi tanácsokba delegálnak tagokat.

Várhatóan elfogadják a Települési Értéktár Bizottság Működési Szabályzatát.

Ezt követően Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) számol be az elmúlt időszak polgármesteri döntéseiről. A város idei közbeszerzési tervét is módosítják.

Végezetül, zárt ülésen határoznak a társasházi tároló helyiségek rendeltetés megváltoztatásának ügyében benyújtott fellebbezésről.

Szerdán délután aztán kiderült: lesz rendkívüli ülés is.

Az első napirendi pont a város 2013. harmadik negyedévi gazdálkodásáról szól. A második pedig Sopron 2014-es költségvetésének koncepciójával foglalkozik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas: Biczi ezúttal sem mond igazat

Biczi László tehát nem mond igazat akkor, amikor a nyilvánosság kizárásáról beszél - reagált Magas… Tovább olvasom