Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: milliárdos hiteltől szabadul meg a város

A soproni rendkívüli képviselő-testületi ülésen kiderült: az állam a város adósságának legalább a negyven százalékát átvállalja.

Rég látott média érdeklődés mellett kezdődött el a soproni képviselő-testület rendkívüli ülése pénteken. A téma, mint, ahogy Simon István (Fidesz) alpolgármester fogalmazott történelmi jelentőségű.

- Sopron esetében a hitelek legalább negyven százalékát átvállalja az állam - fogalmazott felszólalásában Simon István. - Az előterjesztés arról szól, hogy felhatalmazást kapjon a polgármester arra, hogy további tárgyalásokat folytasson az állammal az ügyben. Miként arra is, hogy adott esetben az átvállalás mértékét növeljék, s a végleges megállapodást aláírják. Ennek határideje február 28.

Az alpolgármester így folytatta: a mostani kormány nem elvesz, hanem ad. Több pénz marad az embereknél, illetve a településeknél is. A mostani adminisztráció ugyanis számos feladatot átvállalt az önkormányzatoktól. Sopron esetében a hitel átvállalás mértéke garantáltan negyven százalék. De ez lehet akár ötven, vagy még több is.
Az előző, szocialista kormányok azonban elvettek az emberektől.

Rendkívüli közgyűlés Sopronban - 2013. február


Feladatokat adtak az önkormányzatoknak, de azokhoz nem biztosították a forrásokat. Lassan mondták, hogy nem lesz gázáremelés, miközben lett. Most az van, hogy az év elején már csökkent a rezsi, s ez az ütem nyáron további szolgáltatások esetében folytatódik. Ezen eredmények elvitathatatlanok.

Gőbl Gábor (Jobbik) a kérdések között tartva elmondta, hogy örül, amikor a padsorok neki jobb oldalára néz, és azt látja, hogy nincsenek itt a szocialista képviselők. (Ekkor arra utalt, hogy a négyfős MSZP frakció közül senki sem jelent meg - phl).

- A távolmaradásuk jól jellemzi a frakciójuk hozzáállását ezen fontos, történelmi eseményhez - folytatta.

A képviselő azonban konkrét kérdést is feltett.

- Min múlik, hogy az átvállalásra váró adósságnak mekkora lesz a mértéke? Kik vesznek részt a tárgyalásokon? Milyen stratégiát folytatnak? Átérzi-e a városvezetés annak a felelősségét, hogy végső soron egy mélyagarázs áráról, azaz hárommilliárd forintról van szó? Azaz legalább ekkora összegben konszolidálódhat a város.

A kérdésére dr. Dobos József, jegyző adta meg a választ.

- Az állam képviselőivel, a polgármester, az alpolgármester, a főkönyvelő, valamint jómaga tárgyalt. A mérték megállapításakor a törvényben meghatározott szempontokat vették figyelembe. S így jött ki a negyven százalék. Ettől azonban felfelé el elehet térni.

Elhangzott, a tárgyalások során azzal is érveltek, hogy az előző városvezetés egyes szerződései hátrányosan érintették a várost, illetve súlyos helyzetet örököltek. Ilyen például a mélygarázs. Az ilyen megállapodásokat polgári perekben támadtuk meg, és adott esetben büntető feljelentést is tettünk. A mélgarázs esetében a szerződést a bíróság megsemmisítette, míg másokat a jó erkölcsbe ütközőnek minősített.

Bebesi József (LMP) afelől érdeklődött, hogy az átvállalás esetében a törzstőke is csökken, illetve a kamatok is az államot terhelik majd.

Király Attiláné főkönyvelő elmondta, hogy a tavaly december 31-én hatályos hitel-, kötvény törlesztésből vállal át az állam bizonyos részt. S igen, a kapcsolódó kamatokat is.

Ezt követően ismét Gőbl Gábor kért és kapott szót.

A képviselő elmondta, hogy a KSH adatok szerint Sopron lakossága 63 ezer körülire tehető. Miközben a városban több százan élnek olyanok, akik ideiglenesen vannak bejelentve, illetve 1-3 ezren, akik a belső migárcióként használják a város infrastruktúráját. Mindet összegezve Sopronban többen élne, mint akik effektív adót is fizetnek, hozzájárulnak a költségekhez. Ez pedig nagy terhet ró a városra. Ezen szempontokat is figyelembe kellene venni a tárgyalások során - javasolta Gőbl Gábor.

- Nem ez az első eset, amikor a teljes MSZP nincs itt - vette észre Osváth András (Fidesz). - Korábban két, három alkalommal volt már ilyen. Talán fáj az egyik ujjuk? Na, de mind a tíz? Erre az előterjesztésre csak igennel lehet szavazni, nemet mondani és tartózkodni lehetetlen. Ez most egy történelmi esemény, ám ha ez sem, akkor mi a fontos a szocialisták számára? - tette fel a kérdést.

Magas László (Fidesz) szerint jól képviselték a tárgyalások során Sopron érdekeit. Az elmúlt 20-22 évben folyamatosan hátrányok érték a várost, s ezt az MSZP-s városvezetés terhei tovább súlyosbították.

Bebesi József ismételt felszólalásában kifejtette, hogy ő is jó érzésekkel jött el erre az ülésre. Nagy lehetőség, hogy ilyen nagy pénzügyi tehertől szabadulhat meg a város.

- A városban élő, és felelősen gondolkodó polgárok örülnek ennek a lépésnek - mondta el Mágel Ágost (Fidesz). - A nehéz gazdasági helyzetben lévő ország kormánya felvállalta, hogy átveszi a települések adósságának egy részét. Ez Sopron további fejlődése érdekében nagyon fontos lépés. A csínt elkövető gyerek lehajtott fejjel veszi tudomásul a büntetést. Úgy tűnik, hogy a távolmaradásukkal az MSZP is egyetért az adósság konszolidációval.

- 2006-tól hivatalban lévő városvezetés örül az adósság átvállalásnak - tette hozzá Abdai Géza (Fidesz) alpolgármester. - 2002-ben az akkori városvezetés 800 millió forint hiánnyal vette át a várost. 2006-ban már ez a szám 8,6 milliárd forint volt. (Az alpolgármester azt azonban nem közölte, hogy most mekkora a város hitele. Portálunk kiderítette, ez a szám 16,5 milliárd forint. Azaz ezen összeg legalább negyven százalékát vállalja át az állam - phl). S ebben nincs benne a mélygarázs ára, valamint például az apartmanház.

- A várost tehát, az MSZP tette adósságlejtőre - folytatta Abdai Géza. - Nem csodálkozom, hogy a szocialistáknak nehéz ezt a tényt tudomásul venniük.

A napirendi pont megtárgyalása végén az előterjesztő, Simon István mondott zárszót.

- Valóban örömmel vagyunk most is - kezdte. - Jó ügyet támogatunk, és ezt a jelen lévők bátran fel is vállalják. A polgármestert most nem arra kérjük, hogy írja alá mint az évekkel ezelőtti városvezető a mélygarázs, a tűzoltólaktanya szerződését. Egy jó ügy érdekében kérjük fel a polgármesterünket, azaz arra, hogy történelmi jelentőségű megállapodást kössön.

A megjelent képviselők 12 igen szavazattal fogadták el az előterjesztést.

Így a polgármester legkésőbb február 28-ig aláírja az adósságátvállalásról szóló megállapodást. A további részleteket pedig a nyár elejéig dolgozzák ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékülés a soproni városházán

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából emlékülést tartanak a városháza Dísztermében… Tovább olvasom